01–07 Ocak “Dünya Verem Haftası” nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; Tıp dilinde tüberküloz denilen verem hastalığının insan sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan biri olduğu vurgulandı. Dünyada her yıl 9 milyona yakın insan verem hastalığına yakalandığı ve yine her yıl 2 milyon insan bu hastalıktan hayatını kaybetmekte olduğu ifade edilen açıklamada, “Bu mikrop güneş görmeyen, nemli, havasız, tozlu yerlerde bulunur. Verem mikrobu aktif verem hastalığı olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması ya da konuşması ile havaya yayılır. Soluduğumuz hava ile akciğerlere giren verem mikrobu orada çoğalmaya başlar ve kan yoluyla diğer organlara yayılır. Mikroplar hangi organa yerleşirse hastalık o organın adı ile anılır. Akciğer Veremi, Kemik Veremi, Gırtlak Veremi gibi. Ateş, halsizlik, kilo kaybı, bulantı ve kusma, gece terlemesi, öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, göğüs ağrısı ve nefes darlığı verem hastalığının belirtilerindendir. Üç haftadan uzun süren öksürük şikâyetlerinde veremden şüphelenilmelidir. Veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tedavide kullanılan ilaçlar Verem Savaş Dispanserlerinden ücretsiz verilmekte ve tedavi süresi 6–9 ay devam etmektedir. Verem çok kolay bulaşan bir hastalıktır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10–15 kişiye hastalık bulaştırmaktadır. Yeni doğmuş bebeklerimizi doğumunun 2. ayından sonra mutlaka BCG Aşısı yaptırarak verem hastalığından korumalıyız. Bizler de düzenli ve dengeli beslenmeye, güneşten ve temiz havadan yeterince yararlanmaya ve temizliğe önem vermeliyiz” ifadelerine yer verildi.
Verem hastalığının belirtileri
Genel yakınmalar: Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi.
Akciğer yakınmaları: Öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığıdır. Gırtlak veremi ses kısıklığı yapabilir. Diğer organları tutan verem hastalığında ilgili organa ait semptomlar olabilir. Üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.
Veremin tedavisi
Veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Veremin tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, hastanede yâda dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Tedavide kullanılan ilaçlar verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz verilir. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok büyük önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi (DGT) denilir. Tedavinin verem savaşı dispanseri (VSD) yâda hastanede başlanması gerekir. Aylık takiplerinin de VSD'de yapılması uygundur. Tedaviyi sonlandırana kadar özenle sürdürmek gerekir.