12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı'nın TBMM tarafından milli marş olarak kabul edilmesinin yıl dönümü nedeniyle Bingöl Üniversitesi Enstitüler Konferans Salonunda “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Paneli” düzenlendi.
Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özger'in yaptığı panelin konuşmacıları Yrd. Doç. Dr. Yusuf Aydoğdu ve Yrd. Doç. Dr. Adem Gürbüz'dü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, akademik ve idari personelimiz yanı sıra öğrenciler ve halkın katılımı ile gerçekleşen panelde konuşan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özger, İstiklal Marşı'nın yazıldığı dönemdeki durumu anlatarak resmetti.
“Vatanını sevmek, vatan sevgisinden ekmek yemek değildir”
Mehmet Akif'in Şahsiyeti isimli sunumunda Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı acı çekerek, gam içinde yazdığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Özger; “Devletin her yanının ateşten olduğu, yıkılmakta olan bir vatanın acısıyla yazıldığı bir eserdir İstiklal Marşı. Düşünün, Akif'in İstiklal Marşı'nı yazarken hissettiği durum evinin yanışını seyrederken hissedilen durumla aynıdır. Vatanı elden giderken yaşanılan acıyla yazılmış bir eserdir İstiklal Marşı. Vatanını sevmek Akif gibi sevmek demektir. Vatanını sevmek vatan sevgisinden ekmek yemek değildir. Akif'in vatan sevgisi imandandı. O'nun yapmak istediği İslam'ı değiştirmek değildi. Toplumu İslam'a göre dizayn etmekti” ifadelerini kullandı.
Panelin bir öteki konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Aydoğdu, Mehmet Akif'in Hayatı ve Şiiri başlıklı sunumunu yaptı. Mehmet Akif'in şiirlerinden kesitler sunan Yrd. Doç. Dr. Aydoğdu, Akif'in hayatından kesitler de aktardı.
Panelin son sunumunu Yrd. Doç. Dr. Adem Gürbüz yaptı. İstiklal Marşının Anlamı ve Önemi başlıklı sunumunda İstiklal Marşı'nın tamamını ihtiva ettiği anlamla dinleyicilere aktaran Yrd. Doç. Dr. Gürbüz, eserin mana yüklü olduğunu ifade etti.