KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2024 Pazar
°C

Dünya sigarayı boykot günü

İl Sağlık Müdürü Dr. Tekin, 9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü münasebetiyle bir açıklama yaptı.

Dünya sigarayı boykot günü
09 ŞUBAT 2011 ÇARŞAMBA 07:36
0
1666
0
AA aa

Yaptığı basın açıklamasıyla sigaraya boykot çağrısında bulunan Tekin; tütün kullanımı, halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu ifade ederek, “Aktif ve pasif sigara içiciliğin ölümlere, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan kişilerin ve toplumun sağlığını tehdit ettiği, sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada yaklaşık her yıl bir milyon insan hayatını kaybetmektedir. Sigaranın verdiği zararları ortadan kaldırmanın tek yolu; el ele vererek bu yolda mücadeleye devam ve sigarayı tamamen bırakmaktır.

 Çünkü akciğer kanserinin %90'ı sigaraya bağlıdır. Ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, sigara içenlerde daha fazla görülür. Sigara içenlerde kalp krizi, inme ve bacak kangreni riski daha fazladır. Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık; kadınlarda ise düşük yapma, erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riski artar. Sigara sık sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalmak da benzer sağlık problemlerine yol açar. Özellikle küçük çocuklarda akciğer gelişimine zarar verir, astım olma riskini artırır” diye konuştu.

“Sigara bırakmak isteyenlere önerilerimiz”
‘Sigarayı eşi ya da yakın bir arkadaşı ile birlikte bırakan kişilerin başarısı, diğerlerine göre daha fazladır' diyen Dr. Tekin, “Öncelikle sigarayı bırakmayı gerçekten isteyin. Sigarayı bırakma konusunda sizin için geçerli olan sebepleri bulun ve sağlığınız için çok önemli olan bu kararı vermekte gecikmeyin. Geçmişteki bırakma denemelerinizi bir başarısızlık olarak görmektense, önünüzdeki üç hafta içerisinde sigarayı bırakmak için bir tarihi belirleyin.


Yakınlarınıza duyurun ve bu konuda size destek vermelerini isteyin. Bol miktarda su ve düşük kalorili içecekler tüketin. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden daha az tüketmeye çalışın.
Boş kalmaktan kaçının. Canınız aşırı derecede sigara içmek istediğinde, başka bir aktivite ile meşgul olun. Sigarayı bıraktıktan sonra karşılaşabileceğiniz kilo alma konsantrasyon güçlüğü, asabiyet, çöküntü ve huzursuzluk gibi sorunların sizi korkutmasına izin vermeyin.

Sağlık Bakanlığı'nın Alo 171 hattını arayarak sigara bırakma konusunda profesyonel yardım alabilirsiniz. Sigarayı başarılı bir şekilde bırakan kişilerin ortak özellikleri; sigara içmenin yerine, keyif aldıkları başka bir aktivite koyabilmeleridir. Sigarayı eşi ya da yakın bir arkadaşı ile birlikte bırakan kişilerin başarısı, diğerlerine göre daha fazladır” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın