Bingöl Üniversitesi (BÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Söğüt, klasik bıldırcın yumurtasından çıkan renkli bıldırcınları bir birinden ayırmak suretiyle renklerini saflaştırdıklarını belirterek, "Şuanda elimizde klasik bıldırcın rengi dışında, beyaz, açık kahverengi ve koyu kahverengi ile birlikte kahverenginin de farklı tonları var" dedi.
"BILDIRCINLARIN RENKLERİNİ SAFLAŞTIRDIK"
Yumurtadan çıkan farklı renkteki bıldırcınları birbirinden ayırmak suretiyle renklerini saflaştırdıklarını anlatan Söğüt, "Hayvanlarımızı ilk olarak 2002 yılında başka bir üniversitede iken getirmiştik. Yumurtadan çıkan hayvanlarımız farklı renklerde olduğu için renkli çıkan hayvanlarımızı diğerlerinden ayırdık. Ayırdığımız hayvanları tekrar kendi içinde çiftleştirdik. Yetiştirmelerini kendi içinden yaptık ve bu hayvanların renklerini saflaştırmış olduk. Yüzde 95 oranında bu hayvanlarımız şimdi saf. Dolayısıyla renk bakımından tamamen bir birilerinden ayrılmış durumdadırlar. Şuanda elimizde 4 renk var. Şuanda elimizde klasik bıldırcın rengi dışında, beyaz, açık kahverengi ve koyu kahverengi ile birlikte kahverenginin de farklı tonları var. Bu hayvanları büyütüp daha farklı çalışmalarda kullanacağız. Çünkü bunlar temel ebeveynlerimiz olacak. Bizim amacımız farklı genotip ve fenotip oluşturmaktır" dedi.
"BILDIRCINLARIN AĞIRLIĞI İKİYE KATLANDI"
Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Söğüt, Ziraat Fakültesi bünyesinde eğitim amaçlı üretilen bıldırcınların ağırlık bakımından ıslah çalışmalarının devam ettiğini ve asıl Kırçıl dedikleri klasik bıldırcınları ile renk itibariyle birbirinden farklı olduğunu bildirdi.
Bunlar içinde bir kısmı ağır dedikleri bıldırcınların ortalama 280 gramın üzerinde olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Söğüt şöyle dedi:
"Hafif dediğimiz bıldırcınlar 180 gram altında olanlardır. Burada yaptığımız esas iş bıldırcınların ağırlık bakımından ıslahını yapmaktır. Ağırlık yönünden yapmış olduğumuz seleksiyon neticesinde ortalama 160–170 gramla ağırlıkla başlatmıştık. Şu anda ise ortalama ağırlığımız 280 ile 300 gram arasında değişiyor. Elimizde 45 günde 350–360 grama ulaşan bıldırcınlarımız mevcut. Hedefimiz ortalama 350–360 gram ağırlığa ulaşmaktır. Şuanda ortalama 300 gramı geçtik, 360 gram gelen bıldırcınlarımız da mevcut. Hedefimiz ortalamayı 360 grama çıkarmaktır. Yaptığımız çalışmaların esas hedefi bu. Bir taraftan da öğrencilerimize uygulama yapmak, öğrencilerimiz burada bir bıldırcın yumurtadan çıktıktan, kesime hazır hale getirilinceye kadar bütün aşamalarını tek tek görmektedir."