Türk Alman Jinekoloji Eğitim ve Araştırma Vakfının (TAJEV) Türkiye'deki bebek ve anne ölümlerinin önüne geçmek amacıyla Sağlık Bakanlığının desteği ile hazırladığı ''Sadece Benim İçin'' Sosyal Sorumluluk Projesi sona erdi. ‘Sadece Benim İçin' sosyal sorumluluk projesini ilk olarak Bingöl'de uygulayan TAJEJ, Bingöl Doğum ve Çocuk Bakımevi'ne bebeğin, anne karnında iken ve doğum ağrılarının stresi altında değilken, yeterli oksijeni alıp almadığını kontrol eden NST (Non stres test) cihazı hediye etti.
Dün Kültür Merkezi'nde başlayan proje kapsamında bugün Bingöl Doğum ve Çocuk Bakımevi'nde sağlık taraması yapıldı. Kadın hastalıkları konusunda uzman 10 TAJEV üyesi hekim tarafından 120 hasta sağlık taramasından geçirildi. Sağlık taramasına katılan 25 kadın hastanın kısır şikâyetiyle muayene olduklarını öğrenildi. Hafta sonu olmasına rağmen ünlü jinekologların Bingöl'e geleceğini öğrenen kadınlar, Cumartesi günü doğum hastanesine gelerek muayene oldu. Muayene sonuçları ise daha sonra hastalara bildirilecek.
Projenin başarıyla tamamlandığını belirten TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, TAJEV üyesi hocaların muayene ettiği hastaların smilleri ve tetkiklerini uzmanlara incelettirdikten sonra sonuçları hastalara gönderileceğini söyledi.
Prof. Dr. Ünlü, şunları söyledi:
''TAJEV üyesi 10 hocamızın Bingöl'e gelip muayene yapacağını duyurmuştuk. Randevu alan ve uzmanlarımıza muayene olmak isteyen 120 civarında hasta sağlık taramasından geçirildi. Hastaların smilleri ve testlerini Ankara ve İstanbul'daki uzmanlarımıza incelettirdikten sonra sonuçları hastalara bildireceğiz. Muayene olan hastalar arasında kronik rahatsızlığı olan seçilmiş hastalar da vardı. Tanı ve muayeneleri yapıldı. Bugün burada 3 hekim arkadaşımız poliklik yaptı, 2 cerrah arkadaşımız miyomu olan ve kanaması devam eden bir hastayı ameliyat ederek rahmini aldı. 2 hekim arkadaşımız da, TAJEJ tarafından Doğumevine hediye edilen NST cihazının kurulumunun ve sağlık çalışanlarına eğitimini verdi. Bizim amacımız sağlık hizmetine ihtiyacı olan yerlere hizmet götürmektir. Bingöl bizim il durağımız. Projenin başarılı geçtiğine inanıyorum. Burada amaç çok sayıda sağlık personeline ve halka ulaşmaktır. Bundan sonrada sağlık Bakanlığı'nın desteği ile çalışmalarımıza devam edeceğiz.''
''HASTALIKLARIN FARKINDALIĞI ÇOK ÖNEMLİDİR''
Ankara Etlik Doğumevi Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç Dr. Faruk Köse, kadın hastalıkları konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. ''Kadınlar, hastalıklarının farkındalar mı'' sorusuna yanıt veren Köse, ''Farkındalık çok önemli, hastalıkların farkındalığı en önemlidir'' dedi. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre kadınlara özgü kanserler arasında meme kanserinin birinci sırada yer aldığını ifade eden, Köse, '' Rahim ağzı kanseri 9. Sıradadır. 20 yıl sonra daha fazla olacağını tahmin ediyorum'' diye konuştu.
Köse, şunları söyledi:
''Farkındalık çok önemli, hastalıkların farkındalığı en önemlidir ki, yaptığımız çalışmalarda şunu görüyoruz; düzenli olarak jinekologlara muayene olan kadınlarımızın oranı yüzde 25'dir. Bu rakam büyük şehirler içindir. Diğer bölgelerde bu oran onun da yarısı yüzde 12-13 civarındaadır. Bu oran tabi ki kötüdür. TAJEV olarak vermek istediğimiz de bu farkındalığı artırmaktır.
''KADIN HASTALIKLARI ARASINDA EN YAYGIN OLAN MEME KANSERİDİR''
Kadın kanserleri arasında en yaygın olanı meme kanseridir. En yaygın kanserler arasında rahim ağzı kanseri, Sağlık Bakanlığının verilerine göre 9. sıradadır. Tabu rakam bugünün datasıdır. Bu kanserin gerçek rakamlarını 15-20 yıl sonra göreceğiz ki, muhtemelen yükselecektir''
TAVEJ'in Bingöl programına katılan doktor ve diğer görevliler Bingöl Doğum ve Çocuk Bakımevi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Uzmanlar Tıp Merkezi, 'Sadece Benim için' eğitim seminerlerine konuşmacı olarak katılan bütün uzman ve doktorlara Meşhur Bingöl Balı hediye etti.