Bingöl'ün Solhan İlçesi'nin doğalgaza kavuşturulmasıyla ilgili girişimler sürerken, umutları ertelen açıklama Doğu Gaz Doğalgaz Dağıtım Şirketi Genel Müdürü Turgut Kızılkaya'dan geldi.
Solhan Kaymakamı Fatih Okumuş ve Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız ile bir araya gelen Kızılkaya, Solhan'a doğalgaz getirilmesiyle ilgili istişarelerde bulundular.
Nüfus dikkate alınacak
Solhan Kaymakamı Okumuş ve Belediye Başkanı Yıldız ile bir araya gelen Doğu Gaz Doğalgaz dağıtım şirketi Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, yapılan istişarede şu ifadeleri kullandı: “Şimdi sizin yoğun talebiniz üzere özellikle belediye başkanımızın isteğiyle her ortamda dile getirdiği için biz de Bingöl Muş arasında gidip geldiğimiz için ilçeden sürekli geçiyoruz. İlçenin birazda gelişimini görüyoruz. Yapılaşmasını da görüyoruz. Köylerden arındırılmış merkez nüfusu 20 binin altında. BOTAŞ, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK nezdinde yapılan bir çalışma var. Nüfusu 20 binin üzerinde olan bütün ilçeler için hedef 2023 yılına kadar hepsine doğalgazın ulaştırılmasıdır. Bu da tabi programa bağlanmış durumda. 2017-18-19 programları bellidir. 2020-21 programı açıklanmadı. Daha sonra 2022-23 programı açıklanacak. Hedef 222 ilçenin 2019 yılına kadar doğal gaza kavuşturmak olacak. 2023 yılına kadar da özellikle nüfusu 20 binin üzerinde daha sonra 15 bin veya 10 bin bandın üzerinde kalan bütün ilçeler alınacak. Peyder pey gidilecek. Yani 2022-23 programına nüfusu en düşük ilçeler bırakılacak. Bu etapta çalışmalar sürecek.”
“Solhan ve Genç 2020-21 programına alınacak”
Yapılan istişarede Kaymakam Okumuş'un “2020 yılına kadar vatandaşı doğalgaza kavuşturabilecek miyiz?” sorusuna cevap veren Kızılkaya, şu ifadeleri kullandı:
“2020-21 programı henüz açıklanmadı. Yetki sahibi mercii ben olmadığım için net bir şey söyleyemiyorum ama gidişat onu gösteriyor. Öngörümüz o yönde. 2020-21 programında Bingöl'ün Genç ve Solhan ilçeleri yer alacak. 2019 programı da açıklandığı için hali hazırda Solhan ilçesi veya Bingöl ilinden herhangi bir ilçe dâhil edilmemiş bu programa. Bunun yıllara yayılmasının iki sebebi var; malzeme tedarik firmalarının çok uzun süre olması hedef 222 ilçenin tamamının 2017 yılında tamamlanmasıydı ama fabrikaların malzemeyi tedarik edememesi, sipariş verilen bir malzemenin 7-8 ay sonradan gelmesi ki bazı malzemelerin tedarik süresi bir yılı bulduğu için bu sebepten bazı programalar ertelenebiliyor. Bizim hedefimiz bu sene il merkezlerindeki iş yükümüzü bitirip bundan sonraki süreçlerde 2019 itibariyle ilçelere yoğunlaşacağız.