Dicle Üniversitesi'nden Doç. Mazhar Bağlı, kentte Diyarbakırspor Kulübü'ne “devletin aracı”, kent dışında da “PKK'nın uzantısı” olarak bakanlar olduğuna dikkat çekti.
Bağlı, “Eylemler, halkın Diyarbakırspor'u sahiplenmesi olarak algılanmalı ve Diyarbakırspor'un devletin kentteki mevcut siyasi yapıyı değiştirme aracı olarak kullanıldığı argümanını ortadan kaldırmaya çalışılmalı” diye konuştu. Bu olayın Diyarbakır'ın bu defa takımı sahiplendiğini gösterdiğini anlatan Doç. Bağlı, “Devletin takımı imajını yıktığını gösteriyor. Ama tabii ki bu yapılanlar olayları haklı göstermez” dedi. Mazhar Bağlı şunları kaydetti: “Bursa'daki maçta Diyarbakır ile PKK'yı özdeşleştiren söylem nedeniyle olayların çıkışı tetiklendiğinden, bu söyleme ilişkin gerekli yasal müdahalede bulunulmalı. Tatil edilen maç, bir şekilde Diyarbakır'da oynanmalı.“
AŞAĞILANMIŞ HİSSETTİLER
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil ise Diyarbakır taraftarının hayatının tümünün intikamını Bursaspor maçından aldığını söyledi. Ergil, “Bursa'daki maçta kullanılan ifadeden kendilerini aşağılanmış hissettiler” dedi. Taş atılmasının önüne geçmek için rekabetçi sporun işe yaramayacağını söyleyen Prof. Ergil, “Spor iyi bir şey ama birlik yaratmaz. Bu ülkenin bütün yasalarının birleştirici olması lazım. Burada sistem suçlu” diye konuştu.
star