Tasarıya göre bilgi ve belgelere devlet sırrı niteliğini verme yetkisi kurulacak &';Devlet Sırrı Kurulu”na verilecek. Kurul, Başbakanlık müsteşarı Efkan Ala, Milli Savunma Müsteşarı Korgeneral Ahmet Tursun, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Adalet müsteşarı Ahmet Kahraman'dan oluşacak. Tasarı şu düzenlemeleri içeriyor:
DEVLET SIRRI: Açıklanması veya öğrenilmesi, devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine zarar verebilecek; anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike meydana getirebilecek bilgi ve belgeler. Yetkili makamlar tarafından gizlilik derecesi verilmiş bilgi ve belgeler, gizli kabul edilecek.
GİZLİLİK TEKLİFİ: Başbakan, Genelkurmay Başkanı, bakanlar ve MGK, kendi görev alanlarına ilişkin bilgi ve belgelerin devlet sırrı olarak belirlenmesini kurula teklif edebilecek. Cumhurbaşkanlığına ait bilgi ve belgelerin niteliğini ise Cumhurbaşkanı takdir edecek.
SIR SÜRELERİ: Devlet sırrı niteliği süreli veya süresiz olarak verilebilecek. Süreli verilen devlet sırlarının süreleri, her bilgi ve belgenin üzerinde belirtilecek ve bu süre 75 yılı geçemeyecek.
MAHKEMEYE VERİLMEYEBİLİR: Mahkemelerce talep edilen devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeler, kurulca gerekçesi belirtilmek şartıyla verilmeyebilecek. Mahkemelerin talep etmeleri halinde, devlet sırrı niteliği taşımamakla birlikte, gizli bilgi ve belgeler, gönderilecek.
4 YILA KADAR HAPİS: Gönderilmesine karar verilen bilgi ve belgelerin, mahkemelere ve Cumhuriyet başsavcılıklarına ulaştırılması sürecinde, bunların yetkisiz kişilerce elde edilmesini önlemek için tedbir alınacak. Koruma yükümlülüklerine aykırı hareket edenler, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
(Gazeteport)