Bingöl Valiliği İl Acil ve Afet Durum Müdürlüğü, Solhan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Gazi Hâkim Behçet Tufan Turan Konferans Salonu'nda yaşanan ve yaşanması mümkün olan afetlerle ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Bilgilendirme toplantısına Solhan İlçe Kaymakamı Şeref Aydın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali İhsan Yanılmaz, ilçedeki kurum amirleri, mahalle ve köy muhtarları ile vatandaşlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Afet ve Acil Müdürü Mehmet Emin Boğatekin, Genç ilçesinde meydana gelen tipi felaketinden sonra ilk bilgilendirme toplantılarını Genç ilçesinde yaptıklarını belirterek, “Geçtiğimiz hafta tipiye yakalanan vatandaşlar için bir seferberlik ilan edilmişti. Arkadaşlarımız gece saat 02'ye kadar arama kurtarma çalışmalarını sürdürmüşlerdi. Tipiye yakalanan vatandaşları kurtarmak için arkadaşlarımız olağanüstü bir çaba sarf ettiler ve şiddetli tipi yüzünden arama kurtarma ekibindeki arkadaşlarımız ölümle burun buruna geldiler. Bu gibi olayların yaşanmaması için burada bulunan bütün muhtarlarımızı bilgilendireceğiz. Karşılaşılabilecek doğal afetlerde zararı en aza indirmek ya da sıfıra indirmek için hızlı ve dikkatli davranmamız gerekir. Özellikle cep telefonları bu konuda bize yardımcı oluyor. Çünkü şebekenin olmadığı yerde bile cep telefonları uydu aracılığıyla acil numaralara bağlanabiliyor. Cep telefonlarımızdan 112 Acil Servisi aradığımızda hem acil servis hem de il sivil savunma telsizlerinde anons geçiliyor. Bizde bunları dinleyip, ona göre davranıyoruz. Acil numaraları genel olarak vatandaşla paylaşmanın en önemli yolu muhtarlarımızdır. Muhtarlarımız acil telefonların önemini halka anlatması gerekiyor” dedi.
Deprem öldürmez yapı öldürür sloganının gerçek olduğunu savunan Boğatekin, deprem anında yapmamız gerekenleri hızlı ve dikkatli bir şekilde yapmamız gerektiğini söyleyerek, “Ev yaptığımız zaman zemin etüdüne dikkat etmeliyiz. Her zemine ev yapılır ama önemli olan mühendisler tarafından zemin etüdünün yapılmasıdır. İlimiz deprem bölgesi bakımından ilk 5 il arasında yer alıyor. İki büyük fay hattı üzerinde olduğumuz için her iki fayda olan sarsıntıda biz de etkileniyoruz” şeklinde konuştu.
Bilgilendirme toplantısı, slayt destekli sunumla afet ve afet çeşitleri ile ilgili katılımcılar bilgilendirildi. Bölgede bu güne kadar yaşanmış afetlerden oluşan görüntüler ve katılımcılar tarafından sorulan soruların cevaplandırılmasıyla program sona erdi.