KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Şubat 2025 Perşembe
°C

Denizde yüzen servet

Sayıları 40 tane olan bu şirin ulaşım araçlarının plaka değeri ne kadar dersiniz?

Denizde yüzen servet
13 MAYIS 2008 SALI 09:54
0
1044
0
AA aa
İstanbul'un iki yakasını bir araya getiren unsurlardan biri motorlar. Megakent'te yaşayan hemen herkesin yolculuk yaptığı bu şirin araçların gizli dünyasına usta gazeteci Savaş Ay girdi. Boğaz'da çalışan motorların sayısı 40. Motorları, nesiller boyunca denizcilikle uğraşan belli aileler işletiyor.

İNANMAKTA GÜÇLÜK ÇEKTİK
Çalışan motorlar için kullanılan tabir de ilginç: Plakayla dondurulmuş dolmuş teknesi... Tekne deyip geçmeyin. Değerleri milyon dolarlarla ifade ediliyor. Biz de inanmakta güçlük çektik ama plakaların değeri 2 ile 2.5 milyon dolar arasında değişiyor.


***

Biz kırk kişiyiz hepimiz dolar milyoneriyiz

İstanbul'da sadece 40 adet plakayla dondurulmuş dolmuş teknesi var. Bu plakalar da nesillerden beri bu işi yapan denizci ailelerin elinde. Kimi ailede, plaka tek kişinin kimi ailelerde ise eşlere, kardeşlere pay edilmiş..

İstanbul'da "plakalı" olarak çalışma hakkı bulunan 40 adet dolmuş teknesi var. Duyunca inanmakta güçlük çektim ama bu plakaların değeri 2- 2.5 milyon dolar arası. Sadece bilenler ve binenler için değil herkes için anlatıyorum, hani o Beşiktaş'tan, Üsküdar, Kabataş ve daha pek çok iskeleden kalkan, yanaşan, kimi zaman tıklım tıklım kimi zaman seyrek yolcuyla boğaz arasında salınan teknelerden söz ediyorum.

FİYAKALAR BOZULDU
Yanlarından kodaman kotraları, pahası ve darası ağır yelkenliler, motor yatlar geçerken hayli mütevazı, ezik, kavruk duran o tekneler meğerse saydığım fiyakalı tekneleri cebinden çıkarırmış da haberimiz yokmuş. Sorsanız size de anlatırlar; "Daha geçen ay el değiştiren bir dolmuş teknesi eski parayla 3 trilyona satılmış."

DONDURULMUŞ
Atadan, dededen miras kalan mesleği icra eden denizci torunlarla sohbet ederken öğrendim. Diyorlar ki "İstanbul'da 18 bin adet ticari taksi var. Eski parayla söylersek bunların plaka değeri 500 milyar liradan fazla. Oysa koskoca İstanbul'da sadece 40 adet plakayla dondurulmuş dolmuş teknesi var. Bu plakalar da nesillerden beri bu işi yapan ailelerin elinde. Kimi ailede plaka tek kişinin, kimi ailelerde ise eşlere, kardeşlere pay edilmiş durumda."

DEĞİRMENİN SUYU MU BU?
Böyle bir haberi birinci ağızlardan daha da bir sorgulamak gerekir deyu art arda kuruyorum soru cümlelerimi.

- Peki bu teknelerin plakasız değeri nedir kardeşler?
- Şekline, malzemesine, yolcu kapasitesine göre değişir

- Hepsi aynı değil mi. Standardı yok mu bunun?
- Sınıf sınıf tekne var Savaş Abi. A-B-C sınıfı tekneler var. Bir de çok konforlu, lüks diyeceğimiz "A Plus" tekneler var...

- Altı üstü Beşiktaş'tan Üsküdar'a geçeceğiz. 6-7 dakikalık yola ne lüksü ne konforu?
- Öyle düşünme abi. Şu anda biz özel bir firmanın şemsiyesi altında çalışıyoruz. Kiraladılar plakalı tekneleri. Boğaz turlarını da biz attırıyoruz. Firma ayarlar bize haber verir. Gelen talebe göre bir tekne o işi yapar.

BIYIKLI DA VAR
- Hangileri o lüks dedikleriniz. A Plus hangileri yani?
- Mesela Dedetaş, mesela Tafralı, Kaçar 1, Yeni Kısmet, Sabri K. lüks teknelerimiz.

- C sınıfı dediğiniz ne peki. Köhne mi onlar?
- Hayır onlar da gayet iyi tekneler ama biraz daha gösterişsiz. Bıyıklı var, Aktaş var mesela.

- Mürettebat kaç kişi?
- Her teknede en az 3 kişi. 1 kaptan, 1 usta gemici, 1 yağcı.

- Kaç yolcu kapasitesi var?
- 200 kişilik tekne de var, 400 ya da 800 kişilik tekne de var. Sadece dolmuş motorculuğu yapıyorsak mesela Beşiktaş-Üsküdar arasında bizim fiyatımız 1 milyon 300 bin lira. Akbil de geçiyor. Anlaşmamız var İETT'yle. O zaman daha ucuza mal oluyor yolculuk.

DOLMUŞ DOLMAMIŞ
- Ortalama kaç sefer yapar ki bir günde bir tekne?
- Bazen 10 bazen 20-25. Maç günü olur, bayram seyran olur, iş çıkışı pik saatleri olur değişir.

- Diğer iskelelerde de görüyoruz aynı teknelerden...
-
Onlar da bu 40 tekne arasında. Mesela Eminönü-Bebek hattında ya da Sarıyer-Kavak, Arnavutköy-Kanlıca arasında da bir dolmuş teknesi görsen o da bizim filodandır.

- Madem adı dolmuş, dolmadan kalkmıyor musunuz sahiden?
- İlle dolması gerekmiyor. Belli aralıklarla gider geliriz. Bu arada askere, polise, şehir hatlarında çalışan gemi adamlarına, sakatlara, yaşlılara bedava.

SARHOŞLARA BEDAVA
- Hiç "arıza" çıkıyor mu?
- Motorda mı?

- Yok yolcular arasında ya da sizinle yolcu arasında...
- Bazen ufak tefek şeyler olur ama büyümez. Neticede biz ata mirası bir görev yapıyoruz. Artık insan sarrafı olduk. Burada çalışan herkes dürüst, mert, inançlı insanlardır. Yolcu kim olursa olsun canı, malı, namusu, çoluk çocuğu bize emanettir.

- Helal olsun size o zaman...
- Haa bir de sarhoşlara bedavadır teknelerimiz...

- O niye?
- Adam gece yarısı sarhoş kafayla biniyor gel de bilet sat bakalım. (gülüşmeler)

Kürekçilikten dolar milyonerliğine


Rakamlar büyük ama analarının ak sütü gibi helal bu para onlara. Çünkü gerçekten de işin ceremesini, ağırlığını, acısını çekmiş kuşaklardan almışlar bu mirası. Ufak bir araştırma yapınca rastladıklarıma bakın okuyun:

PAZAR KAYIKLARI
İstanbul'un fethinden bir müddet sonra şehirle, sahil köyleri arasında muntazam kayık seferleri tesis edilmiş ve bu seferler hakkında muhtelif devirlerde nizamlar konulmuş. 1677 senesinde Marmara, Haliç ve Boğaziçi'nde 17 kayıkçı iskelesi ve bu iskelelere bağlı 1458 kayık varmış. İstanbul'un ilk toplu insan deniz taşıtları "Pazar kayıkları" olmuş. İskeleler arasında insan ve eşya nakleden kayıkların her biri 50-60 kişi taşır günde birer-ikişer nöbet sefer yaparlarmış.

MAŞRAPA ZAMANLARI
Pazar kayıkları üç, dört çifte olur, her küreği ayakta olmak üzere bir adam çekermiş. Pazar kayıkları içlerinde oturmak için birer kilim bulunur ve yolcuların su içmelerine mahsus maşrapalar bulunurmuş. Pazar kayıkları çoğalınca bunların idaresi 1837 senesinde evkafta 750 kuruş maaşla bir kayıkçılar kitabetine bağlanmış ve 10 yerde de kayıkçılar kethüdası kurulmuş.

SİZ DE HELAL ÇEKİN
Şirket-i Hayriye'nin tesisinden sonra da Pazar kayıkları faaliyetine devam etmiş. Vapurlardan daha ucuza insan ve eşya taşıyan bu kayıklara fakir halkın rağbeti eksilmemiş çünkü. İşte ta o devirlerde her türlü riskine, tehlikesine rağmen emekle, yürekle, bilekle kazanılmış bir ata-dede hakkı onların ki. Nazar etmeyin, siz de helal olsun deyin.




SAVAŞ AY/TAKVİM

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.02.2025
21:08
Bingöl`de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de ev ve işyerinde 3 ayrı hırsızlık olayına karıştığı tespit edilen 6 şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
05.02.2025
20:27
Şivan Serhed`den Bingölspor marşı
Şivan Serhed'den Bingölspor marşı
Bingöl'de Ses Sanatçısı Şivan Serhed, BAL temsilcimiz ve grup lideri 12Bingölspor için yazıp seslendirdiği marşı takıma ve taraftara armağan etti.
05.02.2025
19:23
Hemşehrimiz Kurtaran`a yeni görev
Hemşehrimiz Kurtaran'a yeni görev
Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürüten Bingöllü hemşehrimiz Mahmut Kurtaran, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı.
05.02.2025
14:35
Bingöl`de aranan 8 şüpheli yakalandı
Bingöl'de aranan 8 şüpheli yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, aranan 8 şüpheli yakalandı.
05.02.2025
14:23
Genç Devlet Hastanesi C grubuna yükseltildi
Genç Devlet Hastanesi C grubuna yükseltildi
D Gurubu Hastane statüsündeki Bingöl Genç Devlet Hastanesi C gurubu hastane statüsüne yükseldi. Bingöl İl Sağlık Müdürü Tatlı: 'Yapılan girişimler neticesinde Genç ilçemizde ve çevresinde yaşayan vatandaşlarımız, birçok branşta sağlık hizmeti almaya başlayacaktır' dedi.
05.02.2025
13:27
İŞKUR Gençlik Programı başlıyor
İŞKUR Gençlik Programı başlıyor
İŞKUR Gençlik Programı, üniversite öğrencilerine iş gücü deneyimi kazandırmak ve gelir desteği sağlamak amacıyla başlatıldı. Öğrenciler, haftada 3 gün çalışma fırsatıyla günlük 1083 lira ödeme alacak. Program, gençlerin istihdam piyasasına daha hazırlıklı girmelerini hedefliyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın