İl Sosyal Hizmetler Müdür Vekili Aladin Dengeşik, 18-22 Mart Yaşlılar Haftası münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.
Yaşlılık, yetişkinliğin bir uzantısı olarak yaşam süresinin ileriki döneminde fiziksel ve ruhsal değişimlerin görüldüğü bir evre olarak tanımlanmakta olduğunu belirten Dengeşik, “Genel anlamda bu şekilde tanımlanan yaşlılık; fizyolojik değişimler, psiko-sosyal faktörler ve kronoloji gibi farklı kriterlerin tanımlamada göz önünde bulundurulduğu bir dönem olarak kabul edilmektedir. Teknolojik ve toplumsal alandaki değişmelere paralel olarak tıp alanındaki gelişmeler insan ömrünün uzamasına, doğum oranlarının artması, ölüm oranlarının azalması ile birlikte nüfusun yaşlanmasına neden olmuştur. Genel nüfus içindeki yaşlı nüfusunun oransal olarak bu artışı yaşlılığı bir sorun olarak ortaya çıkarmıştır” dedi.
Ülkemizde yaşlılığın başlangıcı 60 yaş olarak kabul edildiğini hatırlatan Dengeşik, “Günümüzde yaşlılara götürülen kurumsal hizmetler, ağırlıklı olarak 2828 Sayılı Yasa ile kurulan SHÇEK tarafından planlanıp yürütülmektedir. Yaşlılara Götürülen Sosyal Refah Hizmetleri Sosyal Güvenlik Hizmetleri, Sosyal Hizmetler olmak üzere iki başlık altında toplanılabilir. Anayasamızda, yaşlıların korunmasına ilişkin maddelerin yanında Sosyal Güvenliğin herkes için temel hak olduğunu belirtmiştir. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kura' a bağlı olarak çalışmış yaşlılar sosyal güvenlik kapsamında yer alırken, Sosyal Güvenlik kapsamı dışında kalan yaşlılar 1976 yılında yürürlüğe giren 2022 Sayılı “ 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz, kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkındaki yasa “ ile güvence altına alınmaya çalışılmıştır. Yaşlıların kendilerinin ve yakınlarının imkânlarıyla Karşılanamayan ihtiyaçlarını gidermek, sorunlarını çözümlemek, doyurucu bir yaşam sürmelerini sağlamak üzere gelirmiş bütün hizmetler, programlar, mevzuat ve politikalar Sosyal Hizmetlerde “Yaşlı refahı alanını” oluşturur. Her ülke bu hizmetleri kendi sosyal, ekonomik, kültürel talepleri, imkân ve birikimleri, deneyimleri sonucu en iyi biçimde geliştirme çabasındadır. Ülkemizde; yaşlılara götürülen hizmetler geçmişten günümüze kuruluş bakımında yoğunlaşmıştır. Ülkemizde; 19.03.2010 tarihi itibarıyla 8374 yaşlıya 84 Genel Müdürlüğümüze bağlı Huzurevi'nde hizmet verilmektedir. Ayrıca, dernek ve vakıflara ait 34 huzurevinde 2654 olmak üzere toplam 152 huzurevinde 16872 yaşlıya hizmet verilmektedir” ifadelerini kullandı.
Birçok toplumda yaşlılık bunalımlı, huzursuz bir dönem olarak görüldüğünü belirten Dengeşik, “Oysa üretken, sevebilen yaşamdan doyum sağlayabilen insan için bu dönem yaptıkları, ürettikleri ve birikimleri açısından en verimli dönemdir. Bergson “ var olmak değişmektir, değişmek olgunlaşmaktır, olgunluk kişinin kendini sürekli yeniden yaratabilmesidir” sözüyle olgunlaşma ve yaşam deneyimlerinin getirdiği birikimlerle, yaşlı bireyin sahip olduğu görüş anlatılmaktadır. Bacon “ en iyi yanan eski odun, en zevkli içilen eski şarap, en güvenilir kişiler eski dostlar, en rahat okunan eski yazarlar dır “ sözleriyle yaşam deneyiminin değerliliğini anlatmıştır. Siz değerli büyüklerimizin Yaşlılar Haftasını kutluyor. Sağlık ve mutluluk dolu bir yaşam diliyorum” diye konuştu.
Bingölonline Haber Servisi