Kentte birçok yerde somun ekmeğin 1,25 kuruş zam aldığı ve pideye de zam geleceği tartışmaları, gündem konusu oldu.
Konu hakkında açıklama yapan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali Bayram, 220 gram ekmeğin 1,25 kuruş olduğunu söyledi.
Eskiden ekmek ile ilgili zamların daha farklı alındığını ifade eden Bayram, “Eskiden şirket olarak kaydı olan ekmek üreticileri zam tarifesini Ticaret ve Sanayi Odasından alırdı. Esnaf olarak kayıtlı olan fırınlar ise Esnaf ve Sanatkârlar Odası'ndan alırdı. Biz zamlarda somun ekmeğe ayrı, pide ekmeğine ayrı raiş belirlerdik. Çünkü bu ürünlerin pişirilme aşamasında gramaj kaybı farklı oluyor. Şimdi, yeni yasalara göre Esnaf Sanatkârlar Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Belediye, Ticaret İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü'nden birer temsilcinin yer aldığı bir komisyon zam kararlarını alıyor. Bu son zam kararını alan komisyonda bazı kuruluşlardan birden fazla temsilci yer almıştır. Bu bana hiç etik gelmemiştir. Ayrıca zam direkt olarak gramaj üzerinden verilmiş. Somun ekmek ve pide ekmek ayrımı gözetilmemiştir. Bu da vatandaşın aleyhine olan bir durumdur” ifadelerini kullandı.
“KONUŞTUĞUMDA KONU FARKLI YERLERE ÇEKİLİYOR. KİMSE TOPLUM YARARINI GÖZETMİYOR”
Şehrin temel problemleri hakkında bir esnaf yapılanması olarak fikir beyan etmelerinin taa Osmanlı öncesine dayandığını belirten Bayram, “Esnaflar olarak şehrin temel problemlerinden en fazla etkilenen kesim biziz. Bu problemleri tabii ki dile getireceğiz. Bunun yanında çözüm önerilerimizi de ilgililere sunmak temel prensibimiz. Fakat son zamanlarda sosyal medya mecralarında türeyen bir güruh var. Sahte isimlerin ardına sığınıp mesnetsiz ithamlarda bulunuyorlar. Kendi olma cesareti göstermeyen bu kişiliksiz sahtekarlar, bizim doğalgaz zammına verdiğimiz tepkinin altına babamızdan kalan arazileri yazıyor. Ben iddia ediyorum. Kendine güvenen var ise yerim belli buyursun gelsin. Esnaf Odaları Birliği olmadan önceki ve şu anki mal varlığımı paylaşayım. Biz 3-5 yılda zengin olanları, servet sahibi olanları çok gördük. Onları sorgulayacak da değilim. Ama yerimiz belli. Bu şehirdeki en şeffaf yapıya sahibiz. Merak eden buyursun gelsin. İstediği bilgiyi kendi elimle vereyim. Ama öyle haberlere isimsiz yorum yaparak, sosyal medyadan sahte isimlerle iftira ederek kimse bizi sorgulamaya kalkmasın. “İtler istedi diye atlar ölmez” diye bir söz vardır. Bu kadarını anlarlar sanırım” dedi.
“BÜTÜN DENETİMLER FORMALİTEDEN İBARET”
Şehirde denetim mekanizmasının formaliteden öteye geçemediğini kaydeden Bayram, “Zaman zaman basında görüyoruz denetim haberlerini. Bu denetimler kesinlikle formaliteden ibaret denetimlerdir. Bu sadece ekmeğin gramajıyla alakalı bir sıkıntı değildir. Örneğin kasaplar, lokantalar, kahvehaneler, berberler denetlendiği zaman duvarlarda asılı fiyat tarifeleri var mı? Yasa dışı olarak fiyat tarifesi kullanan yerler var. Adam dernek kurup dernek adına işletmelere fiyat tarifesi veriyor. Yüzlerce yıllık mazisi olan bu teşkilat dururken birkaç kişinin bir araya gelip kurduğu bir derneği fiyat tarifesi belirleme yetkisini hangi yasadan aldığını kamuoyuna da açıklasınlar o halde. Denetim yapıyoruz diye ruhsatlı esnafı denetleyenler, ruhsatsız esnaflara yönelik bir denetleme girişiminde bulunuyor mu? Bu şehirde kaç tane ruhsatsız işletme olduğunu ve kaçının ceza aldığını buyursunlar paylaşsınlar. Denetim mekanizması en önemli mekanizmalardan biridir. Denetimler sık ve rutin hale getirilmelidir. Bir kez denetime uğrayan esnaf artık kimse bir yıl gelmez rahatlığında olmamalıdır. Biz esnaf kuruluşu olarak esnafların denetlenmesini ve noksanlıklarının belirlenmesini istiyoruz. Ki bu sayede vatandaşa daha iyi hizmet sunulabilsin istiyoruz” dedi.
“KURUMLAR ARASINDA İLETİŞİM YOK DENECEK KADAR AZ”
Şehirde bulunan kurumlar arasında ciddi bir iletişim eksikliği bulunduğunu dile getiren Bayram, “Eskiden bir problem olduğunda ilgili kurumlarla bir araya gelip konuşuyorduk. Siyasilerle konuşup problemlere çözüm üretiyorduk. Ama şimdi kurumlar bir araya gelip konuşamıyoruz. Herkes en iyisini ben bilirim havasında. Oysa her gün yeni şeyler oluyor. Yeni gelişmeler oluyor. Ben birçok esnafımdan güncel ve yeni şeyler öğreniyorum hala. Ama kurumlarımız hepsi en iyisini kendisi biliyormuşçasına tamamen dışardan bir bilgi aktarımına kapalı. Şimdi bir problem oluyor. İlgili yerlere bildiriyoruz. 2 ay sonrasında bir toplantı oluyor. O da 10-15 dakika sürüyor. Ancak nasılsın iyiyim muhabbetinden öteye gidemiyoruz. Bu şehir bunları hak etmiyor. Herkes kendi bildiğini doğru bellerse, doğruyu bulmak imkansız olur” diye konuştu.