Bingöl Üniversitesi Deneysel Araştırmalar Merkezinde üretilen fareler, araştırma projeleri ve deneysel çalışmalar için Elazığ, Siirt ve Van illerine gönderiliyor.
2014 yılında üretimine başlanan fareler, araştırma projelerinde kullanılmak üzere çevre illere de gönderiliyor. Deneysel Araştırmalar Merkezi Veteriner Hekimi Perihan Açık, araştırma merkezinde şuan 22 erkek ve 32 dişi olmak üzere 64 Vinster Albino ırkı rat (sıçan), 24 dişi ve 19 erkek olmak üzere 43 Balb-C ırkı fare, 62 kobay fare ve 17 tane tavşan bulunduğunu söyledi. Açık, yeni doğumlarla birlikte 40 yeni yavru fare, 50'ye yakın rat ve 9 tane de yavru tavşanın dünyaya geldiğini belirterek; deneysel araştırmalar merkezine yaklaşık yüz tane yeni üyenin katıldığını söyledi.
“OBEZİTE İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARDA KULLANILIYOR”
Araştırma merkezinde üretilen farelerin Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Devlet Hastanesi doktorları tarafından araştırma projelerinde kullanıldığını belirten Açık, fareleri il dışına da gönderdiklerini söyledi. Açık, “Deneysel Araştırmalar Merkezinde talepler üzerine üretim yapıyoruz. Farelerin gebelik süreleri 21 gün sürüyor. Bu nedenle talepte bulunanlara bir süre veriyoruz. Bu süre içerisinde istenilen sayı kadar üretim yapıp dışarıya gönderiyoruz. Şuana kadar Van'a 100, Elazığ'a 56, Siirt'te 100 fare gönderdik. Siirt'ten hocalar gelip burada da fareler üzerinde araştırma yaptı. Bingöl Devlet Hastanesinden de doktorlar gelip fareler üzerinde deneyler yapıyor. Fareler çoğunlukla diyabet, bacak kaslarındaki sinirler ve obezite ile ilgili çalışmalarda kullanıldı” dedi.
Deneysel Araştırmalar Merkezinde tavşan üretimi de yaptıklarını belirten Açık, Kayseri'den talepte bulunan bir Cerrahi Uzmanına 60 adet tavşan gönderdiklerini söyledi.