KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Ocak 2025 Cuma
°C

Demir ve Orta Çağ'a ait buluntular elde edildi

Bingöl'de 'Tarih Öncesi ve Eski Çağ' konulu arkeolojik yüzey araştırması projesi kapsamında sahaya inen akademisyenler ve öğrenciler, tarihi kalıntı ve buluntuların kaçak kazılarla tahrip edildiğini belirlerken, 'Demir ve Orta Çağ' dönemine ait buluntularda elde etti.

Demir ve Orta Çağ`a ait buluntular elde edildi
09 EYLÜL 2019 PAZARTESİ 18:06
9
5471
11
AA aa

Bingöl'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları, Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen “Tarih Öncesi ve Eski Çağ” yüzey araştırması projesi başlatıldı. Bingöl Üniversitesi Eskiçağ Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesil Dr. Sırrı Tiryaki başkanlığında yapılan çalışmaya akademisyenler, yüksek lisans ve lisans öğrencileri katıldı. İlk önce merkez köylerde arkeolojik alanlarda çalışma yürüten ekip, daha önce gün yüzüne çıkarılmamış tarihi kalıntılar ve buluntuların kaçak kazılarla tahrip edildiğine rastladı. Ekip ayrıca, Demir ve Orta Çağ dönemine ait buluntular elde etti. 4 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında merkez ilçenin yayı sıra Yayladere, Kiğı, Adaklı ve Yedisu İlçelerinde yüzey araştırması yapılacağı aktarıldı.

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sırrı Tiryaki başkanlığında Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Çağatay Yücel, Dr. Arkeolog Laleş Uslu Azarak, Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Kemal Kıranşan, Mühendislik Fakültesi'nden Jeoloji Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Kenan Akbayram, Elazığ Müzesi'nden Uzman Görevli Arkeolog Yusuf Ağtaş, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri İlhan Özgör ve Baturay Yağcı, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı yüksek lisans öğrencileri Çiğdem Çelik, Zülfikar Özmen ve Erol Yılmaz'dan oluşan ekip, Bingöl merkezde ova köylerinde arkeolojik yüzey araştırmalarını sürdürüyor.

"Gün yüzüne çıkarılmamış tarihi kalıntılar, kaçak kazılarla tahrip edilmiş"

4 yıl sürmesi planlanan yüzey araştırması projesinin ilk etabı kapsamında merkez köylerindeki arkeolojik alanlarda çalışmaları yoğunlaştırdıklarını belirten Ekip Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tiryaki, “Arkeolojik bakımdan araştırmaların yoğun olarak yapılmadığı bölgemizde amacımız eski çağlardan itibaren Bingöl tarihine ışık tutarak tarihi alanları kayıt altına almaktır. Çok değerli akademisyen hocalarımız ve öğrencilerimizden oluşan ekibimizle saha çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak araştırma yaptığımız yerlerde daha önce gün yüzüne çıkarılmamış tarihi kalıntılar ve buluntuların kaçak kazılarla tahrip edildiğine rastladık. Tarihi alanlara sahip çıkılması hususunda bir farkındalık oluşturarak bu alanların korunmasını ve geleceğe taşınmasını istiyoruz"dedi.

"Demir ve Orta Çağ'a ait buluntular elde edildi"

Yüzey araştırmasına katılanların özverili çalışmalarıyla önemli veriler elde etmeye başladıklarını anımsatan Tiryaki," Çalışmalarımız, 4 yıl boyunca merkezin yanı sıra ilçeleri kapsayacak şekilde de devam edecek. Yaptığımız çalışmalarda özellikle Demir Çağı ve Orta Çağ tarihine dair buluntular elde ettik. Bu buluntular, yapılacak analizler sonucunda tarihlendirilerek tarihsel süreçleri hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılacak” ifadelerini kullandı.

Kentte yürütülecek yüzey araştırmasını Bingöl Üniversitesi ve Belediyesinin de desteklediği aktarıldı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49851)
11 Eylül 2019 Çarşamba 12:18
Önemli bir şeyler bulunursa bunlar maalesef bingölde müze olmadığı için elazığ müzesine teslim edilecektir. Bu kültür turizm müdürü ne iş yapar bu memlekette bir türlü anlayamıyorum?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49850)
11 Eylül 2019 Çarşamba 12:18
İnşaalah gerekli hassasaiyeti göstererek çalışmalarını yürütüler. arkeolojik kazılarda Türkiye adeta Alman arkeologlara mahkum edilmiş gibi. halbuki kendi yerli arkeologlarımızın bu işlerle uğraşması kendilerini geliştirmeleri ve toplumumuza fayda, kazanım sağlamaları en doğru olanıdır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49827)
10 Eylül 2019 Salı 21:47
Çok güzel bir çalışma tüm ekibi tebrik ediyorum. Bu sıcakta araziyi gezmek kolay değil.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49817)
10 Eylül 2019 Salı 12:57
Demir çağına ineceklerde insanlığı kurtaracaklar sanki. boş beleş işlerle uğraşıp boşa devletin parasını yiyorlar. geleceğe yönelik projeler yapın faydalı olun biraz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49812)
10 Eylül 2019 Salı 11:17
Sitede yeterince uzman varmış meğerse..Hem de nerede ne var bilecek kadar yerin altından üstünden haberdarlar mübarekler.... Sırrı Hocam ve arkadaşlarına gerek kalmamış.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49809)
10 Eylül 2019 Salı 08:04
bir zahmet çıkıp sahada çalışma yapsınlar.sosyal medyada şargegazikte mervanlar dan kalma tarihi kalıntıları günyüzüne çıkmamış çok degerli tarihi yerler sultan kıbleysi dediğimiz turbenin olduğu yer bunların araştırılması ilimize kazandırılması için gerekli çabayı göstermesi lazım
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49803)
10 Eylül 2019 Salı 01:12
Hiç inandırıcı değil
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49799)
09 Eylül 2019 Pazartesi 23:04
Şöyle solhandaki Bokar kalesine de uğrasanız ve Uratular dönemine ait bulguları da günyüzüne çıkarsanız.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49798)
09 Eylül 2019 Pazartesi 21:49
İnşallah bingöl il tarihi için önemli veriler elde edilir
Misafir Kullanıcı (@Misafir_49796)
09 Eylül 2019 Pazartesi 21:15
Dilerim güzel sonuçlar elde edersiniz
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın