KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Nisan 2025 Pazartesi
°C

Darbecilere bir davada bingöl ihd'dan

Anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından sivil toplum kuruluşları, Türkiye'nin her yerinde 12 Eylül'ün sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunmak için sabah adliyelere akın etti. İHD Bingöl Şubesi'nin adresi de Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı oldu.

Darbecilere bir davada bingöl ihd`dan
17 EYLÜL 2010 CUMA 08:57
0
1902
0
AA aa
İnsan Hakları Derneği (İHD) Bingöl Şubesi,12 Eylül 1980 askeri darbesi ile ilgili suç duyurusunda bulundu. 12 Eylül 1980 askeri cunta yönetimi hakkında Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan İHD Bingöl Şube Başkanı Nihat Aksoy, Milli Güvenlik Konseyi adı altında 12 Eylül 1980'de ülke yönetimine el koyan ve 24 Kasım 1983 yılına kadar bu statüsünü sürdüren askeri cunta yönetiminin hayatta kalan üyeleri, Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya'nın işlediği suçlardan dolayı suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

 

Aksoy, Nürnberg Şartı ile kabul edilmiş ve tüm devletlerin kendi kanunlarında yer almasa dahi; suçun oluşumu halinde takip etmek zorunda oldukları uluslararası hukukun buyruk kuralı niteliğine sahip insanlığa karşı suçlar olduğunu belirterek, insanlığa karşı suçlar ve resen takdir edilecek suçlar nedeniyle haklarında başsavcılık tarafından ceza dava açılması ve haklarında gerekli önlemlerin alınması istemi olduğunu kaydetti.
 
Aksoy,” İnsanlığa karşı suçlar ilk kez İkinci Dünya Savaşı sonrasında Nürnberg Mahkemesi'ni kuran Nürnberg Uluslararası Askeri Mahkemesi Şartı ile tanımlanmıştır. Şartın 6. Maddesinde yer verilen bu tanıma göre, insanlığa karşı suçlar, cinayet, yok etme, köleleştirme, sınır dışı etme ve sivil nüfusa karşı girişilen diğer insanlık dışı eylemler ile siyasi, herhangi bir suçla bağlantılı olarak ırksal veya dini nedenlerle takibat yapılmasıdır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1946 yılında aldığı bir kararla Nürnberg Şartı'nın ilkelerini oybirliği ile onaylamıştır (Birleşmiş Millet Genel Kurulu Kararı 95/1, 11 Aralık 1946).
 
Birleşmiş Milletlerin kurucu üyesi olan Türkiye de bu karara katılan üye devletler arasındadır. İnsanlığa karşı suçlar 1998 yılında Kabul edilen Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni kuran Roma Statüsü'nün 7. Maddesinde de tanımlanmıştır. Bu tanımda, cinayet, yok etme, köleleştirme, nüfusun sınır dışı edilmesi ya da zorla nakledilmesi, hukuka aykırı bir şekilde hapsetme ya da özgürlükten mahrum bırakma, işkence, tecavüz, cinsel kölelik, zorla fahişeliğe zorlama, zorla hamile bırakma, zorla kısırlaştırma, cinsel şiddet kullanma, zulmetme, kişilerin ortadan zorla kaybedilmesi, ırk ayrımcılığı, diğer insanlık dışı suçlar, insanlığa karşı suçlar olarak nitelendirilmektedir.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın