"Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek dağlarında yetişen, 'uçkun' veya 'Dağ muzu' adıyla bilinen ve halk arasında sevilen ekşimsi bitki, havaların ısınmasıyla doğunun birçok yerinde olduğu gibi Bingöl'de de çıktı.
Çeşitli adlarla tanınan uçkun, yöre halkımız tarafından ‘rıbes' olarak biliniyor. Doğu Anadolu Halk arasında “Dağ Muzu” adı ile bilinen ve özellikle Az, Metan ve Yelesen bölgelerinde yoğunluk gösteren ‘uçkun'un başta diyabet olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor.
Yüksek yamaçlarda doğal olarak yetişen uçkun tezgâhlarda yerini aldı. Uçkun satıcısı Hasan Çağatay, küçüğü bağını 1 TL'ye, büyük bağını ise 2 TL'ye sattığı uçkunun halk tarafından ilgi gördüğünü, satışların ise iyi gittiğini söyledi.
Şeker hastalığına umut
Fiyatların ileri günlerde düşeceğini belirten Çağatay, 'Doğu'nun muzu' olarak bilinen ‘uçkun' bitkisinin birçok hastalığa iyi geldiğini söyledi. Uçkun'un yaşken mideye çok iyi geldiğini belirten Çağatay, özellikle bağırsak rahatsızlıklarında yaş uçkun'un bir ilaç olarak kullanılması gerektiğini öne sürdü. Uçkun‘un dağlarda doğal haliyle yetiştiğini belirten Çağatay: "Doğal yollarla yetişen besinlerin her biri doğru bir kullanımla vücuda büyük yarar sağlar. Uçkun kökü kurutulup kaynatıldıktan sonra, başta şeker olmak üzere birçok hastalığa faydası vardır. Romatizma, bağırsak ve mide ağrılarına, yüksek tansiyona iyi gelir. Kurutulup öğütüldükten sonra yoğurtla karıştırılıp yüze sürülürse sivilce ve lekeleri temizler." dedi.