Bingöl ili Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, arı zehirlenmeleriyle ile ilgili açıklama yaptı.
2017 yılına Çukurova'da yaşanan zehirlenmeler nedeniyle büyük bir koloni kaybıyla başladıklarını belirten Üzer, “Tüm uyarılarımıza ve Bingöl, Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerince alınan tedbirlere rağmen Çukurova'daki bazı bilinçsiz üreticiler tarafından yapılan bilinçsiz ve zamansız ilaçlamalar Bingöl arı yetiştiricilerinin belini büktü” dedi.
“BİNGÖL ARICISININ KOLONİ KAYBI YÜZDE 65-70 CİVARINDA”
Üzer, “2017 Yılına Bingöl Valiliği ve Bingöl Üniversitesinin Desteğiyle Markalaşma hazırlıklarımıza büyük heyecanla başladık ama arıcılarımızın yaşadığı bu sıkıntı hepimizi üzdü. Bingöl yayla Balının Markalaşması için bu sıkıntılarımızla birlikte kaldığımız yerden bütün azmimizle devam edeceğiz. Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerde Bingöl arı yetiştiricilerinin yoğun olduğu Seyhan ve Yüreğir Bölgelerinde koloni kayıplarının yüzde 65- 70 civarında olduğu raporlanmıştır” diye konuştu.
Birliğe üye gezginci arıcıların, her yıl Çukurova bölgesini konaklama olarak kullandıklarını belirten Üzer, “Son yıllarda artan zehirlemelere bağlı olarak koloni kayıpları arıcılarımızı da bezdirmiş durumda. 2017 yılında yaşanan bu büyük kaybın Konaklama Belgesi sahibi arı yetiştiricilerimizin kayıplarının karşılanacağı konusunda umutluyuz. Arı kolonilerindeki kayıplar ekonomide zincirleme etki de yarattı. 2016 yılına göre arı fiyatları bu koloni kayıpları nedeniyle tavan yapmış durumda. Arı Yetiştiricilerimiz zarara uğramanın yanında bir de başka bölgelerden arı alarak bu zararlarını telafi etmeye çalışmaktadırlar. 5 -6 çıtalı arılı kovanlarda 2016 yılına göre yüzde 55-60 fiyat artışı gerçekleşmiş durumda. Ayrıca her yıl kovanlarının yüzde 30-40'nı yenileyen üyelerimiz bu yıl kovan alımı yapamadıklarını da ekledi. Üyelerimizin mağduriyetliklerinin giderilmesi için buradan devletimize çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.