Yarıyıl tatilinin başlaması dolayısıyla yazılı basın açıklaması yapan Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şubesi Başkanı Yunus Kava, birinci kanaat döneminin angaryaya son verilerek nöbete ücret ödenmesi, sınav ücretlerindeki adaletsizliğin ortadan kaldırılması, cuma namazı konusunda yaşanan mağduriyetin giderilmesi gibi sorunların çözüme kavuşturulması dolayısıyla eğitim çalışanları açısından ümit verici gelişmeler olduğunu belirtti.
Halen çözüm bekleyen sorunlar bulunduğuna da vurgulayan Kava, darbe hukukuna ilişkin bütün izlerin silinmesi gerektiğini bildirdi.
Kılık ve kıyafet dayatma ve sendikal hak ihlallerinin sona erdirilmesi gerektiğini savunan Kava, “Yıllardır kamusal alan yalanıyla kadınlara ve kız öğrencilere yönelik uygulanan kılık ve kıyafet dayatmaları, Eğitim-Bir-Sen'in çeşitli eylem ve etkinlikleri neticesinde kamuda çalışan kadınlara yönelik ‘başı açık' dayatmasına son verilerek, kadının kamu hizmetine katılımında önemli bir eşik aşılmıştı” ifadelerini kullandı.
Kava, Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapılmasının beklendiğini anımsatarak, şu değerlendirmede bulundu: “Ara dönemde 30 bin öğretmen ataması azımsanacak bir rakam olmamakla birlikte, öğretmen ihtiyacı dikkate alındığında bunun yeterli olmayacağı açıktır. Eğitim sistemindeki reformları kalıcı kılacak olan, okullarda boş ders kalmaması ve sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin olmasıdır. Bu nedenle, öğretmen ataması, imkanlar zorlanarak ihtiyaç kalmayacak şekilde yapılmalıdır.”
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde devam eden çatışmalar sebebiyle ara verilmek zorunda kalınan eğitim-öğretim faaliyetlerine bir an önce başlanması gerektiğini bildiren Kava, “Güven ortamı tesis edilerek, öğretmenlerin görevlerinin başına dönmesi sağlanmalı, çatışmalar nedeniyle eğitim-öğretim hakkından mahrum kalan öğrenciler için telafi eğitimi verilmelidir. Özellikle 8 ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik kapsamlı eğitimlere süre gözetilmeksizin derhal başlanmalıdır” dedi.