Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bingöl İl Müdürlüğü, kentte coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı tesciline konu olabilecek ürünlerin belirlenmesine yönelik Bingöl Valiliği'nde toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıya, ilçe belediyeleri, il ilçe tarım müdürlükleri, Bingöl Ziraat Odası, Bingöl Ticaret İl Müdürü, Bingöl Tarım İl Müdürlüğü, FKA Bingöl Yatırım Destek Ofisi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, Bingöl İli Arı Yetiştiriciliği Birliği yetkilileri katıldı.
Toplantıda Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünde görev yapan mühendis Hatice Aslan'ın ‘Coğrafi işaretler' ile ilgili yaptığı sunumdan sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Mesut İlhan başkanlığında Bingöl'de neler Coğrafi İşaret olabilir, neler yapılabilir konusunda çalıştay yapıldı.
Toplantı sonrası yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere, coğrafi işaretler, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden işaretlerdir. Tarım ürünleri, gıda maddeleri, madenler, el sanatları ve sanayi ürünleri coğrafi işaret olarak tescillenebilmekte olup, bahse konu tescil ile coğrafi sınırları belirlenmiş alanda üretimi gerçekleşen ve tarihsel geçmişi olan özel ürünlerin, üretim metotları ile birlikte coğrafi kökenlerine dayalı kalite standartları korunmaktadır. Geleneksel ürün adı ise, ürünün geleneksel özelliğini ve üretim metodunu ifade eden ve coğrafi işaret kapsamına girmeyen ürünleri ifade etmektedir. Bakanlığımız Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri ile Türk Patent ve Marka Kurumu işbirliğinde coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tescili alma potansiyeli taşıyan ürünlerin belirlenmesine yönelik çalışma başlatılması talimatı verilmiştir.” denildi.