Barış ve Demokrasi partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, küçük yaştaki bireylerin evlendirilmesi sonucu ortaya çıkan çocuk gelinler sorununun araştırılması ve tedbirlerin alınması hususunda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na ‘Meclis Araştırması' için önergesi verdi.
‘Çocuk Gelinler' sorununun Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde büyük bir sorun olarak var olduğunu kaydeden Baluken, çözüm için siyaset kurumunun ve sivil toplum örgütlerinin beraber çalışması gerektiğini vurguladı.
Baluken, “Çocuk gelinler sorununu ortaya çıkaran kaynakların belirlenmesi, siyaset kurumu açısından daha önceki süreçlerde yeterli çalışmaların yapılmamasından hareketle TBMM'nin bu konuda çözüme dair irade alması, ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının da sürece aktif katılımının sağlanması amacıyla” Anayasa'nın 98'inci, TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
Baluken, önergesinin gerekçe kısmında ise şu görüş ve ifadelere yer verdi:
“Küresel ölçekli bir sorun olan Çocuk gelinler sorunu diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de yeterli duyarlılık alanlarının içerisine girememektedir. Afrika ve Ortadoğu'da yoğunlaşan Çocuk Gelinler sorunu kapsamında; UNICEF'in rakamlarına göre dünya genelinde 400 milyon kadın çocuk yaşta evlendirilmiştir. 400 milyon kadının çocuk yaşta evlendirilmesinin resmi ideolojilerin sorunlarının yanı sıra kültürel, siyasal, ekonomik gibi birçok sorundan kaynaklı olduğu gerçeği üzerinden değerlendirme yapma gerekirse, bu sorunla mücadelenin de çok boyutlu sürdürülmesi gereği ortaya çıkacaktır. Dünya genelinde yaygınlığı yüksek derecelerde olan Çocuk Gelinler Sorunu, ülkemizde de çokça yaşanmaktadır. Özellikle kültürel olarak farklı niteliklere sahip, sosyoekonomik olarak düşük gelirli olan, yoğun göç sonucu nüfusu hızla artan bölgelerde yoğunlaşan Çocuk Gelin Sorunu, yapılan bazı araştırmalara göre yüzde 25-30 arasındadır. Yani çocuk yaşta evlendirilenler ile aynı yaş grubunda olan kadınlar arasında karşılaştırma yapıldığında her yüz kadından 25-30'u çocuk yaşta evlendirilmektedir. Türkiye'de bu oranın daha yüksek olduğuna dair genel bir kanı da ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından paylaşılmaktadır. Sadece Diyarbakır ilinde bulunan Diyarbakır Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi rakamlarına göre 2010 yılında 573, 2011 yılında 520, 2012 yılında ise sadece ilk sekiz ay içerisinde 193 ve toplamda ise son üç yılda 1286 çocuk anne oldu. Bu örnekten hareketle Türkiye'de Çocuk Gelin Sorununun henüz tam olarak algılanamadığı ve çözümünün aciliyet arz ettiğini ortaya koymaktadır. Yoğunlaşma düzeyleri farklı olmak kaydıyla Türkiye'nin tümü için geçerli olan Çocuk Gelinler Sorunu, çocuk yaşta evlendirilen kadınların sağlıkları ve doğum süreçlerindeki sağlık sorunlarını da arttıran bir durumu ortaya çıkarmaktadır. Doğumların ölümle sonuçlanması oranını da arttıran bu sorunun çözümüne yönelik ek bir aciliyeti göstermektedir. Bu kapsamda; çocuk gelinler sorununu ortaya çıkaran kaynakların belirlenmesi, siyaset kurumu açısından daha önceki süreçlerde yeterli çalışmaların yapılmamasından hareketle TBMM'nin bu konuda çözüme dair irade alması, ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının da sürece aktif katılımının sağlanması için bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.”