Bingöl Rehberlik Araştırma Merkezi Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Mahsum Avcı tarafından Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde velilere yönelik verilen seminerde, anne ve babaların aile içi eğitimde nasıl davranması gerektiği konusunda önemli bilgiler aktarıldı.
Mahsum Avcı, slâyt gösterisi eşliğinde katılımcılara şu bilgileri aktardı; “ Biz anne babalar; çocuklarımızın duygu ve davranışlarını daha iyi anlamak için öncelikle çocuğumuzun bulunduğu yaşın gelişim dönemlerini iyi bilmemiz gerekiyor. Bununla birlikte çocuğumuzun ruhsal ve psikolojik yönden sağlıklı olmasını istemek anne baba tutumlarımıza dikkat etmemizi de gerektirir. Eğer anne baba tutumlarımızda korumacı, mükemmeliyetçi, yıkıcı eleştirici gibi tutumlardan birine sahip isek bu durum; Çocuğumuzun bağımsızlaşmasını engeller bize bağımlı olmasına neden oluruz. Çocuğun özgüven duyguları gelişmez, tek başına karar alamaz, kendisiyle yetinmesini öğrenemez.”dedi.
“Çocuğu yönetmek yerine yanında olun”
Anne baba olarak sergilenmesi gereken davranışları anlatan Avcı, çocuğu yönetmek yerine; yanında olup onu yönlendirmek ve durumlara karşı cesaretlendirmenin daha doğru olacağını söyledi.
Avcı, eğitimin önemine değinerek şunları kaydetti: “Verilen sorumlulukları yerine getirdiğinde onu övmek olumlu davranışlarını ödüllendirip pekiştirmek, olumsuz davranışlarını görmezden gelmek. Eleştirmek ve suçlamak yerine; çocukla işbirliği yapmak. Çocuğumuzla iletişim kurarken ve isteklerimizde açık ve net olmak.Çocuğumuzu etkin dinlemek ve dinlerken göz kontağı kurmak.Çocuğumuzla çatışmadan, onu kıyaslamaktan ve otorite figürü olmaktan uzak durmak.Çünkü kıyaslamak; çocuğun özgüvenini zedeler, kendine saygısını azaltır, kıyaslandığı bireye karşı kin ve nefret duygusu geliştirir, çocuk ben başaramam öğrenemem gibi çaresizlik duyguları yaşar ve öğrenmeden uzaklaşır.Ayrıca çocuğumuz sürekli televizyon izliyor ve internete takılıyorsa; bunları yasaklamak yerine kontrollü kullanmasını sağlamamız gerekir. Hem bu şekilde davrandığımızda çocuğumuzla aramızda çatışma yaşamamış oluruz”