Hem memur hem de bir sanatçı olan İl Planlama Müdürü Yunus Emre Kırar, Bingöl'de sanata ve sanatçıya imkân sağlayacak bir projelerinin olduğunu ve gençlerin sanatçı kimliği kazanarak kötü alışkanlıklardan kurtulmasının da sanatla mümkün olduğunu söyledi.
2009 yılı içinde resim atölyesi açtıklarını ve atölyede eğitim gören çocukların hemen hepsinin resim bölümünü kazanarak üniversitelere yerleştiklerini hatırlatan Kırar: “Buradaki başarı oranı yüzde 90 oldu. Resim atölyesi bu kursların 1.aşamasıydı, şuan 2.aşamayla bu kurslarımıza devam edeceğiz. Son aşamada Bingöl'de çini, seramik ve cam füzyon kurslarını açmayı planlıyoruz. Bu ay içerisinde gerekli alt yapı oluşturuldu. 28 Eylül'den itibaren başvuru alacağız. Ekimin ilk haftasına kadar başvuru süresi var. Halk Eğitim Merkezi'nde açmayı planlandığımız kursumuz 20 ile 30 kişilik olacak” dedi.
Kursiyerler için ilk etapta sanatsal alt yapının oluşturulacağını belirten Kırar: “Burada temel sanat eğitimi, hat, minyatür, temel Türk motifleri bilgisi, perspektif ve görsel algılama konularında 6 aylık bir eğitim verilecek. Bu dönem içerisinde süsleme sanatında planladığımız noktaya gelmiş olacağız. Altı ay sonra bu çocuklar bir caminin süslemesini rahatlıkla yapabilecek. Kurs süresi boyunca çamur ve kil üzerinde üretime geçeceğiz. Çini tabak, vazolar ve seramikler üzerine işlemeler yapılarak üretilecek. Bu alanda belki de burası bir üretim merkezi olacak. Fakat bu işlerde kullanılan makinelerde çok pahalı. Sadece bir pres makinesi 20 bin TL'dir. Bu konuda da çözüm bulunması lazım. Bu dersleri alan kişi Türkiye'nin neresine giderse gitsin iş bulabilir. Bizim amacımız Bingöl'ü sanat merkezi haline getirmektir. Bunların hepsini hafta sonları Halk Eğitim Merkezi'nde açacağımız kursta gerçekleştireceğiz. Başvurmak isteyenler İl Planlama Müdürlüğüne müracaat edebilirler. Başvuru yapanlar arasında ufak bir yetenek testi uyguladıktan sonra uyumlu olduğu takdirde kabul ediyoruz” şeklinde konuştu.
Bingol Kent HAber/Bingol Medya