Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ciang Yü, Pekin'deki olağan basın toplantısında konuyla ilgili soruyu yanıtlarken, Çin'den kaçan ve sığınma talebinde bulunan Uygurlarla ilgili araştırmaları sürdürdüklerini ifade ederek, 'Birleşmiş Milletler'in mülteci programı suçlular için sığınak olmamalı' diye konuştu.
Söz konusu 22 Uygur 5 Temmuz'da Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de meydana gelen olaylarla ilgili yargılamadan kaçmak için bir süre önce gizli faaliyet gösteren bir misyoner oluşumu ve Çinli Hristiyanların yardımıyla Kamboçya'ya gitmişti.
Dünya Uygur Kongresi yetkilileri, Kamboçya'ya giden Uygurların 5 Temmuz'daki olaylarla ilgilerinin olup olmadığının kesinlik kazanmadığına dikkat çekiyor ve Pekin yönetimi ile Kamboçya arasındaki sıkı ilişkilerden dolayı bu kişilerin Çin'e iade edilmesinden endişe ediyor.
Bu ayın başlarında Kamboçya hükümeti sözcüsü Khieu Kanharith, bu kişilerin 'siyasi mülteci' olarak tanınmaları durumunda iade etmeyebileceklerini, ancak suçlu oldukları kanıtlanır ve talep olursa sınır dışı edebileceklerini açıklamıştı.
Associated Press, Birleşmiş Milletler'in Phnom Penh'deki temsilciliğine başvuran 22 Uygurla henüz görüşme yapılmadığını bildirdi.
Urumçi'de 5 Temmuz'da meydana gelen olaylarda resmi makamlara göre 197 kişi ölmüştü. Olaylarla ilgili olarak görülen davalarda bugüne kadar 17 kişiye ölüm cezası verildi.
AA