Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Adaklı Güngörsün Mahallesi ve Aktaş Köyünde çığ ve kaya düşmesi ile ilgili önlemler alınması talebi Elâzığ Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Orman Genel Müdürlüğüne (OGM) iletilmiş ve bu talep üzerine Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel (ÇEM) Müdürlüğü tarafından projelendirme çalışmalarına başlandı. Bingöl Orman işletme Müdürü İbrahim Börü'yü ziyaret eden teknik heyet, daha sonra arazi çalışmalarına başladı.
Çığ ve kaya düşme alanları incelendi
Bu bağlamda Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünden Sel ve Çığ Şube Müdürü Jeoloji Yüksek Mühendisi İsmail Bulut, İnşaat Yüksek Mühendisi Engin Yıldız, Jeoloji Yüksek Mühendisi Hüseyin Akkuş'tan oluşan heyete Bingöl Üniversitesinden proje koordinatörü olarak Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, Dr. Öğr. Üyesi Alperen Meral, İnşaat Yüksek Mühendisi Dr. Sadık Varolgüneş, İnşaat Yüksek Mühendisi Nuri Kolak'tan oluşan uzman heyet ile Bingöl Orman İşletmesinden Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefi Orman Mühendisi Ahmet Barman ile Jeoloji Mühendisi Sabahattin Koç'tan oluşan heyet köylerde çığ ve kaya düşme alanlarında incelemelerde bulundu.
Drone ile hassas ve sayısal haritalama
Çalışma kapsamında her iki köyde yapılması gereken çığ önleme ve kaya düşmesi çalışmaları için tespitler yapılarak gerekli jeolojik ve jeofizik etüd çalışmalar gerçekleştirildi. Drone ile hassas haritalama çalışmalarından sonra sayısal haritalar ve projelendirme tamamlanarak Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından Orman Genel Müdürlüğü ve ilgili kurumlara aktarılarak uygulama aşamasına geçilecek.
Proje, bir ilk olma özelliğini taşıyacak
Proje aşaması tamamlandıktan sonra yapılacak olan Çığ ve Kaya Düşmesi Önleme Tesisleri ile birlikte bu köylerde geçmiş yıllarda çığdan meydana gelen can ve mal kayıplarının önlenmesine yönelik faaliyetler yapılacak. Bingöl için önemli olan buluşma, aynı zamanda bir ilk olma özelliğini taşıyacak. Bingöl'ün doğal afetler bakımından ülkenin en riskli bölgelerinden birisi olması nedeniyle bu ve benzeri çalışmaların diğer köylerde de yapılmasının yarar sağlayacağı vurgulanıyor.
Asmakaya'da Sel Kontrolü Projesi için ön çalışma
Uzman heyet ayrıca Solhan İlçesi Asmakaya köyünde 2023 Haziran ayında meydana gelen sel felaketinin etkilerini de inceleyerek burada yapılabilecek teknik çalışmalar hakkında ön çalışma gerçekleştirdi. Son olarak Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen Arakonak beldesindeki Sel Kontrolü Projesi kapsamında Orman Genel Müdürlüğü, Elâzığ Orman Bölge Müdürlüğü ve Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılan Kuru Duvar Taş Eşik ve Taş Kordon gibi sel kontrolü teknik önleme çalışmaları yerinde görüldü. Bu başarılı çalışmaların tüm sahada yapılması ve eksik kalan diğer Harçlı Islah Sekileri ile Çelik Moloz Bariyerlerin de yapılması durumunda havzadaki sel riskinin azaltılmış olacağı kaydedildi.