Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü bahçesinde Arama ve Kurtarma Teknisyenleri Musa Işık ve Veysel Tokuz tarafından verilen eğitimde, çığ altında kalan bir canlının aranması, kurtarılması ve hastaneye kaldırılmasının nasıl olacağı hakkında bilgi verildi. Uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitime İl Sivil Savunma Müdürlüğü'nde görevli 24 kişi katıldı. Eğitim sonrasında bir açıklamada bulunan Sivil Savunma Müdürü Hasan Ketenalp, amaçlarının olası bir felakette olaya en hızlı şekilde müdahale etmek olduğunu söyledi. Ketenalp, “Afetler sayılırken genelde depremden bahsedilir. Halbuki afet türleri değişiktir. Deprem, su baskınları, heyelan, kaya düşmesi ve çığ düşmesi afet olarak sıralanabilir.
Ekiplerimizi eğitirken bütün bu doğal afetleri kapsayacak şekilde eğitim planları yapıyoruz. Bugün, daha önceden planlanan çığ afetine karşı yapılması gereken çalışmaları içeren bir eğitim başlattık. Bu eğitimimizin Gümüşhane ilimizde meydana gelen çığ ile ilgisi yoktur. Günler öncesinden planlanan bir durumdur. Geçen hafta çığ eğitimi için tespit ettiğimiz personelin olası afet durumunda olaya anında müdahale etmesi için bugün eğitime başladık. Üç gün sürecek olan eğitimlerimizin ardından çığın düşebileceği bir bölgede tatbikat yapmayı planlıyorduk. Ancak bu yıl kar yetersiz olunca bu tatbikatı da eğitim alanında yaptırıyoruz. Böylesi afetlerin meydana gelmesini temenni etmiyoruz fakat, geldikten sonra da en hızlı biçimde müdahaleyi yapmak üzere hazırlıklı olmak durumundayız. İlimizde çığa maruz kalabilecek bir çok yerleşim birimi mevcuttur. Her yıl Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü ile kışa girmeden bu yerleşim yerlerinde oturan vatandaşlarımız uyarılmaktadır. Bu tür felaketlerde malzemelerimizin yetersiz kalması durumunda Diyarbakır Bölge Birimi'nden istediğimiz kadar malzeme ve personel takviye alabiliriz” dedi.
‘İlimizde 48 çığ noktası tespit edilmiştir'
Sivil Savunma Müdürü Hasan Ketenalp, ilimizde çığ felaketinin meydana gelebileceği toplam 48 nokta tespit edildiğini söyledi. Ketenalp, “Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ile müşterek yaptığımız çalışmalar neticesinde il merkezinde 16, Karlıova'da 7, Adaklı'da 5, Genç'te 9, Solhan'da 7 ve Yedisu'da 4 olmak üzere toplam 48 nokta tespiti yapıldı” şeklinde konuştu.