Tarım İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresinin katkılarıyla Bingöllü çiftçiye 120 ton sertifikalı tohumluk buğday dağıttı. Sertifikalı tohum dağıtım sonrası bilgi veren Tarım İl Müdürü Namet Sevinç, tohumluğun bitkisel üretimde ulaşılabilecek, verimin üst sınırını doğrudan etkileyen önemli bir girdi olduğunu belirtti.
Kaliteli mahsul üretiminin arttırılmasının sertifikalı tohumluk kullanımı ile başladığını vurgulayan Sevinç,"Islah edilmiş çeşitlerin, sertifikalı tohumlukların kullanılması ile verim ve kalite artar. Sertifikalı tohumluk kullanımı ile özellikle küçük çiftçiler başta olmak üzere hem çiftçi kazanacak hem de ülkemiz kazanacak. Sertifikalı tohumluk kullanımı verim ve kaliteyi yükselttiği gibi, sulama ve gübreleme gibi uygulamaların da etkinliğini arttırmakta, çiftçi emeğinin karşılığını daha iyi almaktadır. Sertifikalı tohumluk döl kademesi yüksek iri ve sağlıklı tanelerden oluşmuştur. Bir dekar araziye kendi mahsulünüzden elde ettiğiniz tohumluğunuzdan 27 kilo ekerken, sertifikalı hububat tohumluğundan 20 kilo ekmeniz yeterlidir. Sertifikalı hububat tohumluğu genetik vasfının sağladığı yaraların yanında fazla çimlenip hızlı gelişmesi sonucu yüzde 20–25 verim artışı sağlar" dedi.
Sertifikalı hububat tohumluğunun 15 yıllık titiz bir çalışmanın sonucunda elde edildiğini ve ülkemizin tüm coğrafi bölgelerinin toprak yapılarına ve iklim koşullarına uyum sağlayabilecek çeşitlerin uzun denemelerin ardından tescil edildiğini belirten Tarım İl Müdürü Namet Sevinç, sözlerine şöyle devam etti:
100 ton buğday ve 20 ton arpa çeşidi getirdik.Sertifikalı olduğu için hastalıklara dayanıklı verimi yüksek ve kaliteli tohum olduğundan çiftçilerimiz tarafından ilgi gördü.
İHTİYACIMIZI KARŞILAMIYOR
Gelen 120 ton tohumluk buğday çiftçinin ihtiyacını karşılamadığını belirten Sevinç,”Geçen sene ayırdığımız bütçe ihtiyacı karşılamamaktadır. Özel İdare bütçesiyle %50 hibe ve %50 çiftçinin ödemesiyle verilecek.Çiftçimiz hem ucuz hem de kaliteli tohuma sahip olacak” şeklinde konuştu.