KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Şubat 2025 Çarşamba
°C

Çiftçiye müjde: deponun yarısı bizden

Başbakan Binali Yıldırım, çiftçiye müjde vererek, “Mazotta deponun yarısı sizden yarısı bizden” dedi.

Çiftçiye müjde: deponun yarısı bizden
14 KASIM 2016 PAZARTESİ 21:20
0
1639
0
AA aa

Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılacak “Milli Tarım Projesi” toplantısına katıldı. Başbakan Yıldırım'ın burada yaptığı konuşmada çiftçiye müjde vererek, “Mazot için de diyoruz ki deponun yarısı sizden yarısı bizden. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Başbakan Yıldırım, “Siyasetteki önceliğimiz, sizlerin çiftçilerimizin, milletimizin mutluluğudur. Bunun için önce insan diyerek yola çıktı, insanı yücelt ki devlet yücelsin diye çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Her zaman gerçekçi kararları alıyoruz, politikaları izliyoruz. Hedefimiz ise vatandaşımızın refahı, huzurunu sağlamak ve huzur refah içerisinde hayatını idame ettirmesidir. Bu sebeple ekonomiyi sadece rakamlardan ibaret görmüyoruz. İşbaşına geldiğimizden bu yana sosyal politikalarla ekonominin temel sorunlarını birlikte ele aldık. Tarım, hala hem Türkiye hem dünyada stratejik bir üründür. Birçok sektör gelir geçer ama tarım sektörü bırakın önemini yitirmek gittikçe önemini daha da artıracak. Aslında tarım da Türkiye liderliğimizde yıllık hasılasını artırarak bugünlere geldik. Tarımdaki hasılamız 147 milyar liraya yükseldi. İhracatımız 18 milyar dolara yaklaştı" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir yandan köylerden, kırsaldan, şehre göç devam ederken bu artış nasıl oluyor? Şöyle oluyor, tarımda bakış açısı değişti. Küçük işletmelerden daha büyük ölçekli ticari işletmelere geçiş oldu, üretim miktarı arttı. Bunu da daha artırmak mümkündür, elimizdedir. Milli tarım projesinin amacı topraklarımızı daha iyi değerlendirmektir. Her ürünü her yerde ektiğimiz zaman bu sefer herkes kaybediyor, arz fazlası oluyor, ürün para etmiyor. Patatesi her yerde ekiyoruz, rekolte çok olunca fiyatlar düşüyor. Onun için bu havzalara göre tarım 941 havzaya göre ekimlerin yapılması, ürünlerin belirlenmesi aslında tarım sektöründe köklü bir değişikliği işaret ediyor. Biz kısaca diyoruz ki 'Kafana göre değil, havzana göre ek'. Böylece bir bölgede pamuk ekildiyse, öbür bölgede başka bir ürün ekilecek ve Türkiye'nin her köşesinde dengeli bir tarım politikası yerleşmiş olacak. Bu, önemli bir şey. Bütün illerimizi, ilçelerimizi kapsayan, Tarım Bakanlığımız bir çalışma yaptı ve bugün çiftçinin elinde bir rehber var. Nerelere hangi ürünleri ekerse orada destek, teşvik alacağız. Bunların hepsi belirlendi. Böylece mağduriyetler önlemiş olacak, kaynak israfına son verilmiş olacak. Çiftçi yaptığı işten memnun olmuyorsa o zaman bir yerde yanlış var demektir.”

Geçtiğimiz 14 yılda içerisinde tarım sektörüne 90 milyar lira destek verdiklerini belirten Yıldırım, "Tarım sektörü bunu hak ediyor. Daha fazla da destek vermeliyiz. bu destekler daha fazla olmalı çünkü tarım sektörü kaynak tüketen değil, Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayan sektörlerin başında olmaya devam ediyor. Bu destekleri verirken bir yöntem değişikliğine gidiyoruz, bu destekler çeşitli kalemlerde küçük küçük boyutlarda veriliyor. Böyle parça pinçik vermek yerine yılda iki sefer bir ekerken bir de biçerken, bir destek Nisan-Mayıs, Eylül-Ekimde de destek vermek üzere bu işi sadeleştirelim. Böyle yapınca da aldığından bir şey anlasın insanlar. Destek arada yok olup gidiyor, bu karar önemli bir karar. Diyelim ki bir yıl içerisinde 14-15 milyar destek yapacağız. Bunun yarısını sonra diğer yarısını vereceğiz. Siz de ne alacağınızı bilecek, işinizi ona göre yapacaksınız" şeklinde konuştu.

“DEPONUN YARISI SİZDEN YARISI BİZDEN”

Tarım sektörünün birçok ihtiyacı ve sorunu olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Çiftçilik yapan kardeşlerimiz bilir, iki önemli girdisi var biri mazot diğeri gübre. Bunlar önemli gider kalemleri. Bunlara destekler içerisinde daha ağırlı vereceğiz. İki kalemin yükünü hafifletmek için özellikle gübreye ve yakıta yoğunlaşacağız. Şöyle bir karar aldık, 2017'den itibaren, gübrede zaten KDV'yi kaldırdık, ucuzlama yapıldı, gübrede mesafe aldık, mazot için de diyoruz ki deponun yarısı sizden yarısı bizden. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Başbakan Yıldırım, toprakları daha etkin kullanmak için toplulaştırmanın hızlandırılması gerektiğine işaret ederek, "Bu konuda mevzuatımız var ancak ağır işliyor, istediğimiz hızda yol alamıyoruz. Miras nedeniyle büyük tarlalar bölüne bölüne bir evreye düştü. Onun için, miras yoluyla bölünmeye yönelik kanuni düzenleme yaptık. Bunun yanına toplululaştırmayı da daha uygulanır hale getireceğiz. 2023 yılına kadar 7 milyon hektar yeni tarım arazisi, toplulaştırması gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca, Bakanlar Kurulu olarak aldığımız kararla sulamada tarlanın başından itibaren sulama işinin sorumluluğunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na veriyoruz" şeklinde konuştu.

Milli Tarım Projesi'nin hayvancılık tarafının da olduğunu anlatan Yıldırım, hayvansal varlığın 12 milyondan 23,5 milyon tona yükseldiğini ifade etti. Yıldırım, 2006'dan bugüne kadar Avrupa'nın en büyük tarımsal hasılasına sahip ülkesinin Türkiye olduğunu belirtti.

"BUĞDAYLA KOYUN, GERİSİ OYUN"

"Hayvancılıkta açığımızı, et ithal ederek sürdürülebilir hale getiremeyiz" diyen Yıldırım, "Mutlaka ve mutlaka damızlık hayvancılığını teşvik edeceğiz. Bir süre belki daha ithalat yapacağız ama o süre geçtikten sonra artık hayvancılıkta kendi kendimize yeten ülke haline gelmeyi hedefliyoruz. Planlarımızı buna göre yaptık. Tarım alanlarımızın korunmasına yönelik 184 ovamızı özel koruma altına alıyoruz. Buralara fabrika, bina yapılmayacak. Bina, fabrika yapılacaksa tarım arazisi dışında mutlaka yapılması lazım. Ne yazık ki şehirleşmede görüyoruz tarım arazilerinde yüksek yüksek beton binalara dönüşüyor, bunun da önüne geçeceğiz. Bu koruma kararıyla birlikte. Millet olarak gıdada bir geleneğimiz var, 'Buğdayla koyun, gerisi oyun'. Beslenme geleneğimizde bu var. Sebzeydi, diğer ürünlerdi önemli ama buğday ve et bizim için stratejik iki üründür. Bunların her yerde desteklenmesi için gereken tedbirleri alacağız. Bundan böyle meralarımız, alçak terör elemanlarıyla değil çobanlarımızla, çiftçilerimizle ve ülkemizin hayvancılığı ile daha da şenlenecek" ifadelerini kullandı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.02.2025
16:03
Bingöl`de özel termal tesisin erkek havuzu kapatıldı
Bingöl'de özel termal tesisin erkek havuzu kapatıldı
İki numunesi olumsuz çıkan havuz, üçün numunenin de olumsuz çıkması üzerine 15 gün süreyle kapatıldı. Önümüzdeki günlerde yeniden numune alınacak.
12.02.2025
15:28
Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi değişiyor
Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi değişiyor
Uzm. Dr. Nesibe Haydaroğlu'nun Bingöl Devlet Hastanesi Başhekim görevlendirmesini sonlandıran Sağlık Bakanlığı, il dışından yeni bir isim atayacak.
12.02.2025
14:37
Bingöl uçuşları iptal edildi
Bingöl uçuşları iptal edildi
Hava muhalefeti nedeniyle İstanbul-Bingöl ve Ankara-Bingöl uçak seferleri iptal edildi.
12.02.2025
14:08
Desan Tersanesi Türkiye`nin gururu oldu; Malezya`da stratejik gemi yapımı için imzalar atıldı
Desan Tersanesi Türkiye'nin gururu oldu; Malezya'da stratejik gemi yapımı için imzalar atıldı
Türkiye ve Malezya arasındaki savunma işbirliği, önemli bir projeyle güçleniyor. Desan Tersanesi, Malezya İçişleri Bakanlığı için 99 metre uzunluğunda, çok amaçlı bir görev gemisi inşa edecek. 24 ay içinde tamamlanacak olan bu gemi, Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı (MMEA) envanterindeki en büyük gemi olma özelliğini taşıyacak.
12.02.2025
13:40
Bingöl Kent Konseyi Başkanı Açıkbaş`tan yüksek kira tepkisi ve çözüm çağrısı!
Bingöl Kent Konseyi Başkanı Açıkbaş'tan yüksek kira tepkisi ve çözüm çağrısı!
Yüksek kiralara karşın 'Denetim mekanizmalarının yetersiz kalması, toplumun hem ekonomik hem de psikolojik düzenini alt üst etmiştir' diyen Açıkbaş; 'Yeterli ve hakkaniyetli bir mekanizma olmayınca, vatandaş serbest piyasanın olmayan vicdanına terk edilmektedir. Tüm muhatapların ortak akıl ve vicdanda buluşup çözüm odaklı formüller geliştirmeleri gerekmektedir.'
12.02.2025
12:49
DSİ Bingöl`de suyun gücünü yatırıma dönüştürüyor
DSİ Bingöl'de suyun gücünü yatırıma dönüştürüyor
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 'Bingöl'e 46 milyar 625 milyon TL değerinde 163 tesis inşa ettik. Bingöl'e suyumuzu başarıyla yöneterek; toprağımıza bereket, enerjimize güç, üretimimize değer kattık. Bingöllüler için daha çok çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın