Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, her bölgede hemen hemen bütün ürünlerin küresel ısınmadan ve yetersiz yağış düşmesinden olumsuz etkilendiğini söyledi.
Kentte yaklaşık 31 bin 700 dekara ekimi yapılan mısırda da durumun farklı olmadığını belirten Civelek, geçen yıl 230 bin ton ürün elde edilirken, bu yıl yaklaşık aynı alandan elde edilen rekoltenin 184 bin tonda kaldığını ve ortalama olarak yüzde 20-25 kayıp yaşandığını kaydetti.
Yaşanan sıcaklık artışı nedeniyle ürünün daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu, ancak kaynaklarının yetersizliği nedeniyle bitkinin ihtiyacının yeteri kadar karşılanamadığını vurgulayan Civelek, şöyle devam etti:
Çiftçinin umudu artık bir dahaki bahara kaldı. Çiftçi büyük emek harcayarak ektiği ürünlerden küresel ısınmadan kaynaklanan sıcaklık artışı ve yeterli yağış düşmemesi nedeniyle yeterli miktarı ve kaliteyi alamadı. Bölgemizde de yoğun olarak yetiştirilen pamuk, mısır, zeytin ve narenciye üreticileri de bu durumdan etkilendi.
KALİTESİZ MISIR, SADECE HAYVAN YEMİ OLUR
Civelek, büyüme döneminde bol su isteyen mısırın bu ihtiyacının yeteri kadar karşılanamaması durumunda ürünün sadece hayvan yemi olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Civelek, geçen yıl üreticinin, tonunu 360 YTL'ye, bu yıl ise masraflar artmasına rağmen aynı ürünü 420 YTL'ye sattığını, bu nedenle kazancın beklentileri karşılamadığını ifade etti.
Gıda ve giyim sanayi açısından önemli yeri bulunan mısırın su ihtiyacı konusunda acilen bir önlem alınması gerektiğinin altını çizen Civelek, Yağ, nişasta gibi gıdanın yanı sıra tekstil sanayisinin olmazsa olmazı mısır, su ihtiyacıyla ilgili herhangi bir önlem alınmazsa sadece hayvan yemi olarak kullanılır diye konuştu.
Bölgede acilen 700 bin dönüm arazinin sulama suyu ihtiyacına cevap verecek Reyhanlı Barajı ve 200 bin dönüm arazinin su ihtiyacını karşılayacak Suriye ile Asi Nehri üzerine kurulacak Dostluk Barajı projesinin yaşama geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Haber7