KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Şubat 2025 Perşembe
°C

Çiftçi her konuda desteklenmeli

Bingöl damızlık sığır yetiştiriciliği birliği başkanı doğan koç, çiftçinin her konuda desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Çiftçi her konuda desteklenmeli
09 KASIM 2017 PERŞEMBE 00:38
0
1822
0
AA aa

Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Doğan Koç, Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılığın durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hayvancılığın gelişmemesinin önündeki engellerin aşılması için devletin üreticiye imkân tanıması gerektiğini belirten Koç, hayvancılık politikasının yeniden gözden geçirilebilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Koç; “Türkiye'de kalkınma alanında en önemli sektörlerin başında hayvancılık geliyor. Hayvancılık, özellikle kırsal kesimde yaşayanlar için olmasa olmaz geçim kaynağıdır. Devletin hayvancılığa verdiği bir destek var ama arkasında yanlış bir politika izliyor. Köydeki, kırsaldaki köylü hayvancılık yapmak istiyor ama sütünü satamıyor. Satamadığı için de para kazanıp, kalkınamıyor. Tek başına destek yeterli değil. Ayrıca yanlış politikalar var. İŞKUR kanalıyla işe almalar yerine insanların üretime sevk edilmesi lazım. İŞKUR sebebiyle birçok insan köyünü terk ederek, şehre yerleşiyor. Dolayısıyla üretim de duruyor “dedi.

“DESTEK DOĞRU, YANLIŞ YÖNLENDİRME VAR”

Genç Çiftçi Projesi'ne değinen Koç, bu kapsamda 30 bin TL'lik hibe verildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Bir taraftan insanları köye geri götürmeye çalışırken, diğer yandan da İŞKUR insanları rahata alıştırıyor ve kimse köye dönmek istemiyor. Proje kapsamında, ilk yıl Angus ırkı hayvan dağıtıldı ve insanlar hastanelik oldu. Bakanlığın şart koştuğu 8 aylık süre doğru değildir. Mevzuat var, bunun kapsamı belli değil. İhaleye giren kişi sadece 8 aylık şartına göre hareket eder. Hayvanın cinsi, ırkı nedir? Melez midir yerli ırk mıdır? Bundan söz edilmiyor. Bu hayvandan damızlık olur mu, verim alınır mı? Bunlar mevzuatta yok, bu detayların olması gerekir. 6 kalitesiz hayvan verileceğine, 4 Simental verilsin. Vatandaş iyi baksın ve iyi bir verim alsın. Destek doğru, yanlış olan yönlendirme var.”

“GENÇ NESİL HAYVANCILIK YAPMAKTAN KAÇINIYOR”

3 yıl öncesine göre hayvan desteklemelerinin şartlarının kolaylaştırıldığını anlatan Koç; “Son zamanlarda genç nesil hayvancılık yapmaktan kaçınıyor. Gençler hayvancılık yapmak istemiyorsa yine de yapmak isteyenler var. Devletin, hayvancılığın daha fazla gelişmesi için iyi ve anlaşır bir politika izlemesi gerekir. Bingöl'ün yüzde 70'i mera, köylerin ise yüzde 60'ı ormandır. Orman olduğu için tapusu yok. Tapusu olmadığı için de devlet proje ve ahır desteği vermiyor. Bu durum kırsal bölgelerde hayvancılığın gelişmesine bir engeldir. Buğday ve mısır gibi ürünleri yetiştiren çiftçilere fazla destek vermesi lazım. Devlet, hayvancılık ve tarımla uğraşanlara sınırsız destekte bulunmalıdır. 5 hayvanı olana 5 hayvan da devletin vermesi lazım. Devlet destek verdikçe üretici büyür ”ifadelerini kullandı.

“YETERİ KADAR HAYVAN VARLIĞI OLMADIĞI İÇİN ET FİYATLARI YÜKSEK”

Kırsal kalkınma projelerinin kırsaldaki insanlara ağır şartlar getirdiğini savunan Koç; “DAP kapsamında yapılan ahırların şartları kolaydır. Bu ahırların 40 ile 50 başlı, kırsal kalkınma kapsamında yapılan ağırların ise en az 100, 150 ve 200 başlı olması gerekir. Mevzuatı ağır olduğu için bunun kolaylaştırılması lazım. Türkiye'de et miktarı yeteri kadar yoktur. Biz, Müslüman bir ülke olmamız sebebiyle hayvansal ürünleri çok tüketiyoruz. Türkiye'de yeteri kadar hayvan yok. Herkesin elini taşın altına koyması lazım. İstikrarlı bir hayvan politikası izleyen herkes hayvancılık yapar. Yeteri kadar hayvan varlığı olmadığı için et fiyatları yüksek. Türkiye'de üretici kuzu etini 30 TL, tosun etini 28 TL'den satabilsin ki hayvancılık yapabilsin “şeklinde konuştu.

“DEVLET, TARLASINI EKMEYENE DOĞRUDAN VERİLEN DESTEĞİ KESMELİDİR”

“Devlet, tarlasını ekmeyene doğrudan verilen desteği kesmelidir. Doğrudan desteğin, tarlasını ekene, tarım yapana verilmesi gerekiyor." diyen Koç, sözlerine şöyle devam etti: "Bitkisel üretimin olmadığı yerde hayvancılık giderlerinin artması üreticinin şevkinin kırılmasına neden oluyor. Yükselen et fiyatları noktasında eti ithal ederek çözüm bulamazsınız. Devlet, hayvancılığın gelişmesi ve üretici sayısını arttırması için hayvancılığı son derece cazip hale getirip, üreticisini küstürmemelidir. Köylerin boşalması demek hayvanların satılması demektir. Et ithalatı politikasını doğru bulmuyoruz. Bundan dolayı üreticiyi yerli hayvanı satmama endişesi sardı. Etin ucuz olması, 25 ile 26 TL'den satılması gerekir. Ete zamanında müdahale edilmesini istedik, yetkililer bizi dinlemedi. Kurban Bayramı'nda üretici umduğunu bulamazken ikinci bir şok, etin ithali oldu.”

“SAMAN FİYATLARI ÇOK YÜKSEK OLDUĞU İÇİN ÜRETİCİ ZOR GÜNLER YAŞIYOR”

Hayvan üreticilerinin saman stokçularının eline düştüğünü belirten Koç; “Saman fiyatları çok yüksek olduğu için üretici zor günler yaşıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde saman stokçuları ve para babaları üreticiden aldığı 120 kuruşluk samanı 50, 60 kuruşa dahi piyasaya sürmüyorlar. Buna müdahale edilmesi konusunda yetkilileri uyarmamıza rağmen müdahale edilmedi ama ete müdahale var. Burada şüphe ediyoruz. Et ithal edileceğine saman ve yem bitkileri ithal edilmesi lazım. Gündem et olmasına rağmen saman gündemde yok. Yem bitkilerinin fiyatının yüksek olmasından dolayı üretici her gün hayvanı elden çıkarıyor. Bugün et kilosu 35 TL ise gelecek yıl 50 TL olur. Devlet vatandaşına, üreticisine sahip çıkmalıdır “dedi.

“ÇİFTÇİNİN HER KONUDA DESTEKLENMESİ GEREKİR”

Son olarak Koç, “Sayın Cumhurbaşkanının et, saman fiyatlarına, bu ülkenin hayvancılığına bir el atması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkede her gün hayvancılık geriliyor. İnsanlar hayvancılık yapmak istemiyor. Birçok nedenin yanında yükselen yem bitki fiyatlarının maliyetinin yüksek olması gösteriliyor. Hayvancılığın geliştirilmesi için hayvancılık politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Çiftçi ve çobanların sigortasının devlet tarafından yatırılması lazım. Çiftçi ve üreticinin her konuda desteklenmesi gerekir ”ifadelerini kullandı. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.02.2025
21:08
Bingöl`de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de ev ve işyerinde 3 ayrı hırsızlık olayına karıştığı tespit edilen 6 şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
05.02.2025
20:27
Şivan Serhed`den Bingölspor marşı
Şivan Serhed'den Bingölspor marşı
Bingöl'de Ses Sanatçısı Şivan Serhed, BAL temsilcimiz ve grup lideri 12Bingölspor için yazıp seslendirdiği marşı takıma ve taraftara armağan etti.
05.02.2025
19:23
Hemşehrimiz Kurtaran`a yeni görev
Hemşehrimiz Kurtaran'a yeni görev
Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürüten Bingöllü hemşehrimiz Mahmut Kurtaran, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı.
05.02.2025
14:35
Bingöl`de aranan 8 şüpheli yakalandı
Bingöl'de aranan 8 şüpheli yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, aranan 8 şüpheli yakalandı.
05.02.2025
14:23
Genç Devlet Hastanesi C grubuna yükseltildi
Genç Devlet Hastanesi C grubuna yükseltildi
D Gurubu Hastane statüsündeki Bingöl Genç Devlet Hastanesi C gurubu hastane statüsüne yükseldi. Bingöl İl Sağlık Müdürü Tatlı: 'Yapılan girişimler neticesinde Genç ilçemizde ve çevresinde yaşayan vatandaşlarımız, birçok branşta sağlık hizmeti almaya başlayacaktır' dedi.
05.02.2025
13:27
İŞKUR Gençlik Programı başlıyor
İŞKUR Gençlik Programı başlıyor
İŞKUR Gençlik Programı, üniversite öğrencilerine iş gücü deneyimi kazandırmak ve gelir desteği sağlamak amacıyla başlatıldı. Öğrenciler, haftada 3 gün çalışma fırsatıyla günlük 1083 lira ödeme alacak. Program, gençlerin istihdam piyasasına daha hazırlıklı girmelerini hedefliyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın