Hükümetin 'demokratik açılım' çalışmalarını eleştiren CHP, benzer bir süreç başlattı. Aydınlar ve Avrupalı sosyal demokrat siyasetçilerin 'CHP solculuktan uzaklaşıyor' tespitleri parti içinde etkili olurken Deniz Baykal, bu konuda somut bir adım attı.
Baykal'ın talimatıyla geçen hafta Kürt meselesinin çözümü konusunda 20'yi aşkın kanaat önderi ve aşiret lideriyle görüşüldü. Çalışmalara Baykal da bizzat katıldı. Bazı isimlerle yüz yüze ve telefonla temas kuran CHP lideri, partinin yerel yöneticilerini, özellikle Doğu ve Güneydoğu kökenli isimleri dinledi. Kurmaylarına söz konusu süreçle ilgili açıklama yapmama talimatı veren Baykal, bu konuda hazırlanan bir raporu gelecek hafta kamuoyuna duyuracak. Hazırlıkları süren temel çalışmanın son rötuşlarının terörist başı Öcalan'ın önerilerinin ardından yapılacağı ve daha sonra projenin açıklanacağı ileri sürülüyor.
Parti içinde konuyla ilgili bireysel girişimler de dikkat çekiyor. Ergenekon davasında olduğu gibi Kürt meselesinde de partisinin çizgisine aykırı bir duruş sergileyen Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu'nun 'Pusula' adlı çalışması bunun başında geliyor. Raporda şu tespitlere yer veriliyor: "Doğu ve Güneydoğu'daki insanlarımız kendilerini her kesim gibi Türkiye'nin sahibi hissedebilmelidir. Kaybedecek zamanımız kalmamıştır."
Kurmaylarına süreçle ilgili açıklama yapmama talimatı veren Baykal, 'Gelinen aşamada Kürt sorunuyla ilgili kim ne düşünüyor?' sorusunun cevabını arıyor. CHP lideri bu sorunun cevabını önce genel merkez ve yerel yöneticilerinden aldı. İlgili kurullarda özellikle Doğu ve Güneydoğu kökenli yöneticilerin görüşlerine başvuran Baykal, düşünceleri sözlü ve yazılı olarak kurmaylarından istedi. Baykal ayrıca Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerine Türkiye'nin çeşitli kesimleriyle görüşüp, Kürt sorununa ilişkin görüşlerin bir araya getirilmesini istedi. Kendisi de yüz yüze ve telefonla bu konuda önemli görüşmeler yaptı. Alınan bilgilere göre, geçen hafta içinde bölgedeki 20'yi aşkın kanaat önderi ve aşiret lideriyle görüşme yapıldı.
Çalışmaları gizlilik içinde yürüten CHP'nin gelecek hafta içinde, bu konuda hazırlanan bir raporu kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Bugün yapılacak olan MYK toplantısında konuyu bir kez daha kurmaylarıyla değerlendirecek olan Baykal, hazırlanacak çalışmanın ilan edilmesi için terör örgütü lideri Öcalan'ın da 'yol haritası'nı açıklamasını bekliyor. CHP'nin yaptığı çalışmanın, 1989 yılında SHP'nin hazırladığı, daha sonra CHP tarafından çeşitli kereler güncellenen raporun günün koşullarına uygun versiyonu olacağı ifade ediliyor. CHP'nin 'demokratik açılım' konusundaki tavrı, son zamanlarda sol çevrelerden yoğun eleştiriler alıyordu. Gerek Avrupalı sosyal demokrat siyasetçiler gerekse Türkiye'den aydınlar CHP'nin solculuktan uzaklaştığı tespitini yapıyordu.
Bu arada Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu da çözüme yönelik olarak 'Pusula' adlı bir çalışma hazırladı
(Zaman)