Toplantıya İl Planlama Müdür Yrd. Yasin Seven, Sanayi Ticaret İl Müdürü Yusuf Arslan, Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Ali Bayram, Tarım İl Müdürü Namet Sevinç, Ziraat Odası Başkanı Ali Rıza Evliyaoğlu, Et Balık Kurumu Personel Şefi Selahattin Çapar ve Arıcılar Birliği Başkanlığı adına Orhan Bucuka ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Doğu İlleri Kalkınma Birliği (DOKAB) Birim Koordinatörü Muharrem Çelik tarafından yönetilen toplantıda, teknik danışmanlık ekibi uzmanı Efrah Ceyhan, Bingöl'de öne çıkan ‘ceviz', “'bal' ile ‘et ve et ürünleri'nin pazarlanması konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Ceviz ürününde yaşanan öncelikli problemin kapasite yetersizliği olduğunu vurgulayan Ceyhan, çiftçilerin kaliteli ürün yetiştirilmesi ve kaçak kesimin önlenmesi konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Bal üretiminde kalite sıkıntısı bulunmadığı ancak pazarlamanın yurt çapında satış yapan büyük markalar aracılığıyla yapılması gerektiğinin vurgulandığı toplantıda, bu durumum oluşturulmadığında bölgedeki çiftçisinin gelir avantajından yararlanamayacağının altı çizildi.
Markalaşma ve uluslararası piyasalara açılma konusunda DTM, KOSGEB, TUBITAK ve benzeri kuruluşların desteklerinin öneminin ifade edildiği toplantıda, yakın illerde özellikle AB destekleriyle uygulamaya konulan başarılı proje örneklerinin bölge üreticileri tarafından incelenmesi istendi.
Yine et ve et ürünleri konusunda bölge hayvancılığının geliştirilmesinin yanı sıra, hayvanların canlı olarak bölge dışına sevk edilmesi yerine, parçalanmış et üretiminin bölgede yaygınlaştırılması, bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın uyguladığı destek projelerinin takip edilmesinin önemi vurgulandı.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber