Bingöl merkez Dik Köyü için çıkarılan 21 köy korucu kadrosu için müracaat eden adaylar, önce güvenlik soruşturmasından, ardından sözlü ve spor mülakatlarından geçirildiler. İl Jandarma Komutanlığı'nca onaylanan liste, Bingöl Valiliği'ne gönderildi ancak Valilikte “Jandarma ihtiyaç analiz raporu” göz önüne alınarak onay verilmedi. Korucu adayları ise onay verilmemesinin böyle bir gerekçeye değil, köylerindeki bazı isimlerin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüşmesine dayandığı iddiasında.
Yaşananları anlatıp haklarının verilmesini isteyen korucu adayları, engelleme girişimlerine dair de önemli beyanatlarda bulundular.
“Sözlü ve spor mülakatından geçtik ama…”
2017 yılı için Genel Kurmay Başkanlığı'ndan Bingöl merkez Dik Köyü için 29 kişilik kadro çıkarıldığını, Karakol Komutanlığı'nın isimleri belirlediğini ve daha sonra bu sayının 21'e düşürüldüğünü anlatan korucu adayları; “Kadro geldikten sonra köy muhtarı Mahsun Kırçiçek, alımla ilgili ilanı cami panosuna ve köydeki kahvehanelere astı. Bizler de müracaatımızı yaptık. 23 kişi müracaat etti. Güvenlik soruşturması tamamlandı, ardından sözlü ve spor mülakatına alındık. Daha sonra İl Jandarma Komutanlığı'nca onay verilerek Bingöl Valiliği'ne gönderildi. Vali Bey de onay vermedi. Bizimle birlikte kadrosu çıkan Sancak Sudüğünü köyü için Valilikten onay çıktı. Bizim için onay verilmedi. Önce gerekçe olarak jandarma ihtiyaç analiz raporu gösterildi. Fakat dikkat çeken husus şuydu, ihtiyaç analiz raporuna göre bir iptal söz konusuysa, neden Jandarma Komutanlığı bunu en başında söyleyip iptal ettirmedi? Fakat öğrendik ki, işin aslı bu raporla alakalı değil.”
“Birileri Cevdet Yılmaz'la görüştükten sonra engel çıktı”
Mülakat aşamasında köyde ailelerine baskı yapıldığını ve isimlerinin örgüte ulaştırıldığının dilden dile dolaştığını anlatan korucu adayları; “Mülakat döneminde köylümüz olan Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu ve köy muhtarı Mahsun Kırçiçek buna karşı çıktılar. Defalarca yazılsak da bunu iptal ettireceklerini söylediler. Köyde ailelerimize yönelik baskılar yaşandı. Ölürsek şehit sayılmayacağımızı, koruculuk maaşının haram olduğunu dilden dile yaydılar. Bu sırada Ankara'ya gidip AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüştüler. Sonrasında da yazılar onay için Valiliğe gitti. Ve her ne hikmetse, Cevdet Yılmaz ile görüşmeden sonra bu kadrolar iptal edildi. Yaptığımız tüm görüşmeler de bunu tasdik eder niteliktedir. Milletvekili Enver Fehmioğlu'nun da bu iptalin arkasındaki diğer bir isim olduğu kanaatindeyiz” dediler.
“Siyasi bir pazarlık mı söz konusu?”
175 haneli köydeki 11 soyadından bu karo için müracaat olduğunu, 5 soyadından da müracaat bulunmadığına dikkat çeken korucu adayları, iddia ve tepkilerini şu sözlerle sürdürdüler;
“Birlik başkanı Ali Kaysadu ve Muhtar Mahsun Kırçiçek bu olaya başından beri karşı çıkıyorlardı. Cevdet Yılmaz'la da gidip görüştüler. Cevdet Yılmaz üzerinden bir baskı oluşturup bu işi, tıpkı dedikleri gibi engellediler! Sormak istiyoruz, terörle mücadelenin önemli bir kolu olan koruculuğa neden karşı çıktılar? Bu alımların kendilerine ne gibi zararları vardı? ‘Teröristler köye gelirse tek tek evlerinizi göstereceğiz. İsimleriniz Kandil'e bildirilmiş' denilip bizleri afişe edenler varken, neden bu alım engellendi! Bu alımlar siyasi bir pazarlık neticesinde mi engellendi? Birlik Başkanı ve Muhtar Cevdet yılmaz üzerinden hangi sebeple bu kadar etkili olabiliyor? Yakınları aracılığıyla sözde köylülerin koruculuğu istemediği yönünde imza toplayıp bunu siyasilere sundular mı? Mesele siyasi pazarlıksa şayet, Cevdet Yılmaz ve Enver Fehmioğlu bizleri nasıl hiçe sayabildi? Bunu nasıl izah edecekler? İhtiyaç yoksa neden bu kadro çıkarıldı? Kadro çıktıktan sonra alım yapılmayacaksa neden sözlü ve spor mülakatları yapıldı? Biliyoruz ki, inkâr edilecek ‘hata yapıldı, düzelttik' denilerek bu sorunun üzeri kapatılmak istenecek. Bizleri afişe edip bu işe karşı çıkanlar, yarın başımıza gelebilecek aksi bir durumda sorumluluk üstlenecek mi?”