KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Şubat 2025 Perşembe
°C

Çelik: teşkilat yasası biran önce çıkarılmalı

Diyanet-Sen Bingöl Şube Başkanı Mücahit Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası'nın biran önce çıkarılması gerektiğini söyledi. Çelik, getirilen yasak ve kısıtlamalara ilişkin önemli görüşler de belirtti.

Çelik: teşkilat yasası biran önce çıkarılmalı
14 MAYIS 2008 ÇARŞAMBA 10:14
0
1063
0
AA aa
Diyanet-Sen Bingöl Şube Başkanı Mücahit Çelik, yaptığı açıklamada, kurumdan kaçışların yaşanmaya başlandığını, çalışanların mağdur olduğunu ve bu nedenle teşkilat yasasının biran önce çıkarılması gerektiğini dile getirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın (DİB), gerek İslam dünyasında ve gerekse Batı'da bir benzeri olmayan ciddi bir devlet kuruluşu olduğunu vurgulayan Çelik, DİB'in, kahir ekseriyeti Müslüman olan halkı dini yönden aydınlatmak ve din hizmeti sunmak için var olduğunun altını çizdi.
‘İnanç yönünden ülkemizde birliği ve beraberliği temsil eden DİB, 87 yıldır 100 bin personeli ile yurt içinde ve yurt dışında çok ciddi hizmetler sunmaktadır' diyen Çelik: “Bunun için DİB olmazsa olmaz bir devlet kurumudur. Bu yönü ile DİB Avrupa için hatta İslam Âlemi için bir modeldir. Ancak, 1979 yılında 633 sayılı DİB Teşkilat Yasası'nın birçok maddesi iptal edildi. Bu iptallerin doğurduğu boşluk 26 yıldır doldurulamadı. Gelen hükümetler teşkilat yasasını çıkaracakları sözünü vermelerine rağmen bu yasa hala çıkmadı. Sonuçta Cumhuriyet'in temel kurumlarından biri olan DİB, yasasız bırakıldı. Anayasamızın 136. maddesinde; ‘Genel İdare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanunda gösterilen görevleri yerine getirir' deniliyor. Oysa bu kurum 26 yıldır özel yasasız idare ediliyor. Bu durum kurumun varlığını tartışılır hale getirdiği gibi, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarını da mali ve özlük hakları yönünden birçok haksızlığa maruz bırakmaktadır. Mesela, Ek gösterge diğer kurumlarda 3 bin ve daha üstü iken, Diyanet'te 2 bin 200'dür. Hafta ve bayram tatillerinde resmi tatil ve izin hakkı yoktur. Görev yapılan tatil günleri için mesai ücreti de verilmemektedir. 12 yaşından küçüklere getirilen Kur'an yasağı din görevlilerini günah ve yasak arasında çıkmaza sokmaktadır. Camilerin iç ve dış temizliklerinden hatta tuvalet temizliklerinden din görevlilerinin sorumlu tutulması, çok onur kırıcı ve incitici olmaktadır. Bu ve bunun gibi sorunlar nedeniyle kurumdan kaçışlar yoğun olarak yaşanmaktadır. Diyanet yönetimi başka kurumlara gitmek isteyenlere kurumun içi boşalıyor gerekçesiyle muvafakat vermemektedir. Gitmek isteyenlere muvafakat vermenin çözüm olmadığı açıktır. Çözüm kurumda kalmayı cazip hale getirmektir. Teşkilat yasası ile kurumdan kaçışın önüne geçileceğine inanıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın siyasi ve ideolojik çekişmelere alet edilmemesi ve daha verimli ve yararlı çalışması için şu anda Başbakanlıkta bulunan DİB Teşkilat Yasa Taslağı'nın bir an önce TBMM'ye sunulmasını, iktidarı ve muhalefetiyle bütün siyasilerin el birliği ile teşkilat yasasının çıkmasına destek olmalarını istiyoruz” dedi.    
 

 

BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.02.2025
21:08
Bingöl`de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de ev ve işyerinde 3 ayrı hırsızlık olayına karıştığı tespit edilen 6 şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
05.02.2025
20:27
Şivan Serhed`den Bingölspor marşı
Şivan Serhed'den Bingölspor marşı
Bingöl'de Ses Sanatçısı Şivan Serhed, BAL temsilcimiz ve grup lideri 12Bingölspor için yazıp seslendirdiği marşı takıma ve taraftara armağan etti.
05.02.2025
19:23
Hemşehrimiz Kurtaran`a yeni görev
Hemşehrimiz Kurtaran'a yeni görev
Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yürüten Bingöllü hemşehrimiz Mahmut Kurtaran, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı.
05.02.2025
14:35
Bingöl`de aranan 8 şüpheli yakalandı
Bingöl'de aranan 8 şüpheli yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, aranan 8 şüpheli yakalandı.
05.02.2025
14:23
Genç Devlet Hastanesi C grubuna yükseltildi
Genç Devlet Hastanesi C grubuna yükseltildi
D Gurubu Hastane statüsündeki Bingöl Genç Devlet Hastanesi C gurubu hastane statüsüne yükseldi. Bingöl İl Sağlık Müdürü Tatlı: 'Yapılan girişimler neticesinde Genç ilçemizde ve çevresinde yaşayan vatandaşlarımız, birçok branşta sağlık hizmeti almaya başlayacaktır' dedi.
05.02.2025
13:27
İŞKUR Gençlik Programı başlıyor
İŞKUR Gençlik Programı başlıyor
İŞKUR Gençlik Programı, üniversite öğrencilerine iş gücü deneyimi kazandırmak ve gelir desteği sağlamak amacıyla başlatıldı. Öğrenciler, haftada 3 gün çalışma fırsatıyla günlük 1083 lira ödeme alacak. Program, gençlerin istihdam piyasasına daha hazırlıklı girmelerini hedefliyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın