Diyanet-Sen Bingöl Şube Başkanı Mücahit Çelik, yaptığı açıklamada, kurumdan kaçışların yaşanmaya başlandığını, çalışanların mağdur olduğunu ve bu nedenle teşkilat yasasının biran önce çıkarılması gerektiğini dile getirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın (DİB), gerek İslam dünyasında ve gerekse Batı'da bir benzeri olmayan ciddi bir devlet kuruluşu olduğunu vurgulayan Çelik, DİB'in, kahir ekseriyeti Müslüman olan halkı dini yönden aydınlatmak ve din hizmeti sunmak için var olduğunun altını çizdi.
‘İnanç yönünden ülkemizde birliği ve beraberliği temsil eden DİB, 87 yıldır 100 bin personeli ile yurt içinde ve yurt dışında çok ciddi hizmetler sunmaktadır' diyen Çelik: “Bunun için DİB olmazsa olmaz bir devlet kurumudur. Bu yönü ile DİB Avrupa için hatta İslam Âlemi için bir modeldir. Ancak, 1979 yılında 633 sayılı DİB Teşkilat Yasası'nın birçok maddesi iptal edildi. Bu iptallerin doğurduğu boşluk 26 yıldır doldurulamadı. Gelen hükümetler teşkilat yasasını çıkaracakları sözünü vermelerine rağmen bu yasa hala çıkmadı. Sonuçta Cumhuriyet'in temel kurumlarından biri olan DİB, yasasız bırakıldı. Anayasamızın 136. maddesinde; ‘Genel İdare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanunda gösterilen görevleri yerine getirir' deniliyor. Oysa bu kurum 26 yıldır özel yasasız idare ediliyor. Bu durum kurumun varlığını tartışılır hale getirdiği gibi, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarını da mali ve özlük hakları yönünden birçok haksızlığa maruz bırakmaktadır. Mesela, Ek gösterge diğer kurumlarda 3 bin ve daha üstü iken, Diyanet'te 2 bin 200'dür. Hafta ve bayram tatillerinde resmi tatil ve izin hakkı yoktur. Görev yapılan tatil günleri için mesai ücreti de verilmemektedir. 12 yaşından küçüklere getirilen Kur'an yasağı din görevlilerini günah ve yasak arasında çıkmaza sokmaktadır. Camilerin iç ve dış temizliklerinden hatta tuvalet temizliklerinden din görevlilerinin sorumlu tutulması, çok onur kırıcı ve incitici olmaktadır. Bu ve bunun gibi sorunlar nedeniyle kurumdan kaçışlar yoğun olarak yaşanmaktadır. Diyanet yönetimi başka kurumlara gitmek isteyenlere kurumun içi boşalıyor gerekçesiyle muvafakat vermemektedir. Gitmek isteyenlere muvafakat vermenin çözüm olmadığı açıktır. Çözüm kurumda kalmayı cazip hale getirmektir. Teşkilat yasası ile kurumdan kaçışın önüne geçileceğine inanıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın siyasi ve ideolojik çekişmelere alet edilmemesi ve daha verimli ve yararlı çalışması için şu anda Başbakanlıkta bulunan DİB Teşkilat Yasa Taslağı'nın bir an önce TBMM'ye sunulmasını, iktidarı ve muhalefetiyle bütün siyasilerin el birliği ile teşkilat yasasının çıkmasına destek olmalarını istiyoruz” dedi.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber