Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, YURTKUR, ÖSYM ile 53 üniversitenin 2006 bütçelerinin ele alındığı Genel Kurul'da bütçe üzerinde milletvekillerinin eleştirilerini cevaplandıran ve bakanlığının bütçesiyle ilgili bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bakanlık bütçesinin en büyük bütçe olduğuna dikkat çekti.
"Ekonomimiz nekahet döneminde geçiyor. Ülkenin içinde bulunduğu durumu gözardı ederek konuşursak yanlış hesap yaparız" diyen Bakan Çelik, kendilerinin de milli eğitim bütçesinin daha arttırılmasından yana olduklarını, ancak genel bütçe imkanları çerçevesinde hesaplamaların yapıldığına işaret etti. Bakan Çelik, yaptığı açıklamada halen 15 bin dersliğin inşa halinde olduğunu kaydederek, Cumhuriyet tarihinde bir rekor kırdıklarının altını çizdi. Çelik, 1998-2002 yılında 21 bin 511 derslik yapıldığını, 2003-2005 yılında yapılan dersliklerin ortalamasının 24 bini aştığını söyledi. 4 yıl içerisinde eğitime ayrılan payın bugünkü rakamlarla 2 katrilyona yakın olduğunu belirten Çelik, dersliklerde 30 çocuğun eğitimi öğretimi görebilmesi için 95 bin dersliğe ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Bakan Çelik, "Birçok okulumuz tekli öğretime geçmiştir. Depreme karşı dayanıklı olmadığı için güçlendirmeleri de mümkün olmadığı için yüzlerce okul yıkılmıştır yerine yenisi yapılmıştır. Binlerce sınıf bilgisayarlı sınıf haline getirildi. Benim Bakanlığım döneminde gönderilen bilgisayar sayısı 86 bin bilgisayar. Bütün zamanlarda 176 bin. 120 bin bilgisayar almak üzere ihale açtık bu ihale sonuçlanmak üzere" dedi.
Ücretsiz kitap projesinin AK Parti'nin projesi olduğunu belirten Bakan Çelik, bilgisayarlı sisteme geçtikleri için artık her şeyin internet üzerinden yapıldığını ve bu sayede kamunun yararının 8 trilyon TL olduğunu söyledi. Çelik, konuşmasında öğretmenlerin ek ders ücretleri için Maliye Bakanlığı'nın bir yasa tasarısı çalışması içinde olduğunu kaydederek, "Öğretmenlerin ek ders ücretinin arttırılması bizim tarafımızdan gündeme getirilmiştir. Bakanlar Kurulu'nda 'eğitimin öncelikleri ve eğitimin sorunları' ile ilgili bir değerlendirme sunumu yaptım. Öğretmenlerimizin ek ders ücretlerinin arttırılmasını gerektiğini söyledim" diye konuştu. Başbakanın bununla ilgili bir çalışma yapılması talimatını Maliye Bakanı'na verdiğini ve Maliye Bakanlığı'nın bu konudaki çalışmasına başladığını söyleyen Çelik, "Maliye Bakanlığı bir tasarı hazırlıyor. Öğretmenlerimizin ek ders ücretleri mutlaka arttırılacaktır 2006 içinde" şeklinde konuştu. Bakan Çelik, okullarda el yazısı konulmasıyla ilgili eleştirilere, "2 ay içinde çocuklarımız inci gibi el yazısı yazıyorlar. Bunu takdir eden çoğunluktadır. Bu müfredat değişikliği Türkiye'de uzun dönemdir yapılması gerekiyordu ama yapılamıyordu" ifadelerini kullandı.
"AÇIKÖĞRETİM LİSESİ YÖNETMELİĞİ'NDE ANAYASAYA AYKIRI DURUM DEĞİŞTİRİLDİ"
Milli Eğitim Bakanı Çelik konuşmasında, tepki çeken Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'ne de değinerek, kendilerinin anayasaya aykırı bir durumu değiştirdiklerini ifade etti. Bakan Çelik, "Açık öğretim lisesi yönetmeliğini eleştirirken herkes bir tarafa çekebilir. Bundan kim yararlanacak? Bu yönetmelik çıkmadan önce şu haksızlığa bakar mısınız? Genel lise mezunları mesleki ve teknik liseye katılıp fark dersleri bitirerek mezun olabiliyordu. Ama mesleki ve teknik lisesi öğrencileri genel lise diploması alamıyordu. Şimdi mesleki ve teknik lise mezunları genel lise diploması alacak. Bize gelen mektuplar var. Genel lise mezunları alan değiştirmek istedikleri zaman bunu yapabilecekler. Siz sosyoloji bölümünü bitirdiniz ben hukuk fakültesini bitirmek istiyorum. Bugünkü sistemde girerseniz kolay kolay giremezseniz. Eşit ağırlıklı bir alanı açık öğretimde bitirirseniz girebilirsiniz" açıklamasını yaptı.
Bakan Çelik, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Hacettepe Üniversitesi'nde yaptığı konuşmayı milletvekillerinin okumasını tavsiye ederek, direktörün bunun dünyada uygulanan bir sistem olduğunu ve Türkiye'de geç kalındığını söylediğini belirtti. "Bazı ideolojik saplantılara kalmamamız gerekiyor" diyen Çelik, CHP'nin 1974'teki Milli Eğitim Bakanı Mustafa Üstündağ'ın bu konuda eğitim şurasında, bu sistemin okullarda uygulanması gerektiğini söylediğini de hatırlatarak, "Sayın Mustafa Üstündağ'ın söyledikleri ile bizim yaptığımız arasında zerre farkı yok" ifadelerini kullandı. Bakan Çelik, konuşmasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü davasına da değindi. Vanlı ve Van Üniversitesi'nde öğretim görevliliği yapmış birisi olarak Van'ın isminin bu şekilde gündeme gelmesini hiç istemediğini belirten Milli Eğitim Bakanı, "Bizim bu olayda, bu meselede yargıya müdahalemiz anlamına gelecek, bu bir telefon konuşması bile olabilir, yargıya müdahale anlamına gelecek iğnenin ucu kadar bir şey söz konusu değil. Müdahale anlamına gelecek bir delil bulabilirseniz meclisin huzuruna gelip milletten ve sizden özür dileyeceğim" diye konuştu.
Bakan Çelik, YÖK Başkanı'nın, beraberinde rektörleri alarak Van'a gitmesini eleştirerek, esas yargıya müdahalenin bu olduğuna dikkat çekti. Çelik, "Diyelim ki Van'daki sanayi odası, ticaret odası, şu veya bu şekilde bir şekilde, örnek veriyorum, mahkemelik olursa, Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu 81 ilin oda başkanlarını alır oraya giderse, o yargıya müdahale olur mu olmaz mı? Benim müsteşarım bir şube müdürünün tayininden dolayı Yargıtay'da yargılanıyor ben ekibimi toplar da yargının önüne gidersem bu yargıya müdahale olur mu olmaz mı? Yasama yürütme yargı üniversiteler bütün devlet müesseselerinde kamudaki işleyişte eksiklikler var, bunlara genel olarak eleştirebiliriz ama spesifik olaylar üzerinde olursa o yargıya müdahale anlamına gelir. Orada ölen insan benim çok yakın bir aile dostumdur. Onun ölümünden trajik vefatından dolayı herkesten fazla üzüldüğümü ifade etmek istiyorum. Bütün ülkemizdeki bütün kurumların bütün istemlerin daha iyi olması için parlamentonun iktidarın temennisidir" şeklinde konuştu.
MYNET