Diyanet-Sen Bingöl Şube Başkanı Çelik, yaptığı yazılı açıklamada YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması öngören 17 Aralık 2009 tarihli kararının yürütmesini İstanbul Barosu'nun Danıştay'a yeni bir müracaatına istinaden oy birliğiyle durdurmasına tepki gösterdi.
“Millete haddini bildirmeye ve milletin değerlerini hükümsüzleştirmeye dönük bir yaklaşım olarak ortaya çıkan, milletin siyasi tercihleriyle şekillenen yönetimi darbelere layık oyunlarla işbaşından uzaklaştırarak yeni yaklaşımın kararlarını uygulamaya dökecek bir yönetimi işbaşına getirerek inanca ve inanana karşı hücuma geçen 28 Şubat Darbesi'nin en rijit uygulamalarından birisi olan ‘Adaletsiz Katsayı Uygulaması' adeta bir yargı korumasına alınmış gözüküyor” diyen Çelik, Türkiye'de demokratikleşmeye dönük adımlar ve açılımlarla milletçe kucaklaşmaya, topyekûn kalkınmaya ve özetle 21. yüzyıla yakışır bir sistem örülmeye çalışılırken 1960 Darbesi'nin doğurduğu, 1980 Darbesi'nin beslediği, 28 Şubat 1997 Darbesi'nin dinamikleştirdiği çeşitli yapılar, gestapo mantığıyla direnç göstermeye devam ettiğini belirterek, “Bugün ordunun kendi alanına çekilmesi yönünde güçlü adımlar atılırken, 28 Şubat kalıntısı EMASYA protokolü lağvedilirken, bazı mihraklar ‘Başörtüsü Yasağı'nı ve ‘Adaletsiz Katsayı Uygulaması'nı 28 Şubat'ın sembol kalıntıları olarak bayraklaştırıyor ve evrensel hukukun tüm ilkelerini ayaklar altına alma pahasına zulmün, adaletsizliğin ısrarla devamını sağlama savaşı veriyor. “Eşitlik eşitler arasına olur” sözüyle ‘kastçı' yaklaşımını ortaya koyan İstanbul Barosu'nun ilk müracaatıyla konunun Baro'nun üzerine vazife olmayışını, uygulamanın bilimsellikten uzak oluşunu, mesleki eğitimi baltalayışını, meslek liselerindeki öğrenci kalitesine olumsuz etkide bulunuşunu, meslek liselilerin geleceğini karartışını dikkate almadan ‘illâ katsayı' kararı veren Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması öngören 17 Aralık 2009 tarihli kararının yürütmesini İstanbul Barosu'nun yeni bir müracaatına istinaden oy birliğiyle durdurdu. Danıştay, önceki kararının gerekçesinde kullandığı “'Ölçülülük ilkesi dikkate alınarak belirlenecek olan katsayı” ifadesiyle zaten niyetini belli etmiş ve meslek liselilere, hususen imam-hatiplilere üniversite kapısını aralayan her türlü hesabı bozacağını ilan etmişti.
Bugünkü tablo, yargının yürütmenin alanına giren hususlara müdahalesi anlamına gelmektedir. Önceki kararlarında katsayının belirlenmesinde YÖK'ün yetkili olduğunu ilan eden Danıştay, hangi hakla kendisini YÖK'ün yerine koyarak katsayıyla ilgili birim dayatmaktadır?” diye konuştu.
Danıştay'ın aldığı kararlar, millet tarafından bayram sevinciyle karşıladığı kararların iptaline yönelik olduğuna dikkat çeken Çelik, “Bu durum yargıya olan güveni zedelemektedir. TBMM'nin ve Hükümet'in derhal harekete geçerek, gerekli anayasal ve yasal düzenlemelerle yargının kendisini yasama ve yürütmenin yerine koymasının önüne geçmesini, adaletsiz, hukuksuz, darbe ürünü tüm uygulamaları sona erdirmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
AKAYDIN, HADDİNİ AŞMIŞTIR
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın'ın Başbakan Erdoğan'ın eşinin GATA'ya alınmaması olayı ile ilgili olarak söylediği ‘Camiye ayakkabı ile giriliyor mu ki GATA'ya türbanla girilsin' sözlerine de sert tepki gösteren Çelik, “Akaydın haddini aşmıştır. Hiç kimse Camii ile başka kurumları kıyaslayamaz. Bu tüm inananlara saygısızlıktır. Akaydın, bu saygısızlıktan ötürü tüm Müslümanlardan özür dilemelidir” şeklinde konuştu.
Bingölonline Haber Servisi