İtalya'daki L'Aquila Üniversitesi'nde yürütülen ve Lipton Çay Enstitüsü tarafından desteklenen bir araştırma, sadece günlük bir bardak düzenli siyah çay tüketiminin bile kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini ortaya koydu.
Yapılan açıklamaya göre yaş ortalaması 33 olan ve 19 sağlıklı erkekten oluşan bir grupla yürütülen araştırmada, katılımcılara her biri bir hafta süren beş periyotluk sürelerde, beş farklı siyah çay miktarı verildi. Tüm verilen çayların kafein düzeyi sabit-standart bir dozda tutulurken, çay flavonoidlerinin dozu günlük 0 (kontrol dozu), 100, 200, 400 ve 800 mg/gün olarak uygulandı. Kişisel demleme tercihlerine de bağlı olarak, standart bir fincan çayda ortalama 100-200mg flavonoid bulunduğu göz önüne alınarak yapılan araştırma sürecinde katılımcıların doğal olarak bol miktarda flavonoid içeren besin ve içecekleri tüketmesi engellenerek sonuçların sadece bol flavanoid içeren siyah çay tüketiminin etkisini gösterdiğinden emin olunması amaçlandı.
Çalışmanın baş araştırıcısı ve bu alandaki önemli araştırmacılarından biri olan Profesör Claudio Ferri sonuçları şöyle değerlendirdi: "Çalışmamız sayesinde damar işlevinde iyileşmenin, günlük bir fincan siyah çay tüketimiyle başladığını ve bu miktarın artırılmasının daha da etkili sonuçlar verdiğini açıkça göstermiş olduk. Siyah çayın kol atardamarı üzerinde etkisini değerlendirmek üzere altın standart yöntemini kullandık ve damar genişlemesinde belirgin bir gelişme gözlemledik. Aynı zamanda, siyah çay tüketiminin kan basıncını düşürdüğü ve damar sertliğini azaltarak kan damarlarının elastik kapasitesinin arttığı gözlemledik. Tek bir fincan normal siyah çay ile başlayan damar özellikleri üzerindeki bu koruyucu sonuçlar, siyah çayın her gün çay içen kişilerde kalp ve damarlar üzerinde nasıl etkili olacağına işaret etmektedir."
Lipton Çay Enstitüsü Araştırma Direktörü Dr. Paul Quinlan ise görüşlerini şöyle dile getirdi: "Son yıllarda, giderek artan sayıda bilimsel araştırma gösteriyor ki, düzenli çay tüketimi anlamlı zihinsel ve fiziksel sağlık yararları sağlıyor. Bu yeni çalışma, flavonoidlerin damar işlevinin sağlıklı şekilde sürdürülmesinde önemli bir rol oynadığını ve uzun vadede kalp ve damar sağlığına katkıda bulunabileceğini göstererek bir adım daha ileri gitti. Bu, düzenli çay tüketenlerin daha düşük kalp krizi riskine ve yüzde 21 daha düşük felç riskine sahip olduğunu gösteren mevcut kanıtları da desteklemektedir. Bu çalışma sayesinde, çayın sağlığımız üzerindeki rolünü, özellikle de kalp ve damar sağlığı üzerindeki yararlı etkilerini daha iyi anlamış olduk."
Cihan