Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Genel Meclis Üyeleri, Sayıştay'ın İl Özel İdaresi 2017 denetiminin neticesinde mevzuata aykırı işlemlerin olduğunu açıkladılar.
HDP'li İl Genel Meclis Üyeleri'nce verilen önergede; “2007 yılından itibaren 2017 yılı sonuna kadar İller Bankası Anonim Şirketinin sermayesine katılım payı olarak Bingöl İl Özel İdaresinin Genel Bütçe vergi gelirlerinden alacağı paydan 5 milyon 597 bin 573 lira kesinti yapılmıştır. Ancak 2017 yılsonu muhasebe kayıtlarında, Mali Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabında İller Bankası Anonim Şirketindeki ortaklık payı için 4 milyon 929 bin 523 lira tutarında kayıt yapıldığı tespit edilmiştir. Dolayısı ile 668 bin 049 lira sermaye katılım payı ödendiği halde muhasebe kayıtlarına alınmadığı Sayıştay raporundan anlaşılmaktadır” ifadeleri yer alırken, 668 bin 049 liralık farkın muhasebesel bir kayıt hatası olup olmadığı yada ödenmiş gösterilip farklı bir amaçla kullanıp kullanılmadığı sorusu yönetildi.
Verilen soru önergesinin devamında şu ifadelere yer verildi:
“İller Bankası Anonim Şirketinin resmi web sitesinden görülen kayıtlara göre, 31.12.2017 tarihi itibari ile, Bingöl İl Özel İdaresinin İller Bankasına 2 milyon 213 bin 118 lira tutarında kredi borcu olduğu tespit edilmiştir. Ancak Bingöl İl Özel İdaresi 2017 yılı sonu muhasebe kayıtlarında ilgili hesabın alacak kalanları toplamının 1 milyon 849 bin 111 lira olduğu görülmüştür. Kullanılan kredilere ilişkin olarak kurumlar arasında 364 bin 006 lira tutarında muhasebe kayıtlarında farklılık olduğu, 2017 Sayıştay denetim raporundan anlaşılmaktadır. Yılsonunda özel idare ile borçlu ve alacaklı olduğu kurumlarla teyit yazışmaları yapılmıyor mu? Kurumlar arasındaki farklılık olan 364.006.85 TL ödenmiş gösterilip farklı amaç için mi kullanıldı?
“Bakanlıklar ve merkezi idare kuruluşlarının kamu yatırım programında yer alan projelerine ait yatırımları için bütçelerinde ayrılan ödenekler, il özel idarelerine aktarılmakta ve bu ödenekler karşılığı hizmetler de il özel idaresinin tabi olduğu mevzuat kapsamında ihalesi yapılarak gerçekleştirilmektedir. İl Özel İdaresine aktarılan ödeneklerin Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktarılmasına izin veren bir hüküm bulunmamasına rağmen, Bingöl il özel idaresince farklı işlerin için gelen toplam 28 milyon 544 bin 274 lira tutarındaki ödeneğin KGB'ne aktarıldığı tespit edilmiş, KHGB kapsamında yapılan ihaleler,6085 sayılı Sayıştay Kanunu, 4734sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunlarının tabi olmadığı için yapılan ihalelerin mevzuata uygun olmadığı Sayıştay raporundan anlaşılmaktadır. Toplamda 28 milyon 544 bin 274 lira Ödenek neden köye hizmet götürme birliğine aktarılıp, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu, 4734sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunları kapsamının dışına alınarak yasal kontrol denetimden çıkartılıp ihale etmiştir? Bu kapsamda yapılan ihaleler nasıl yapılmıştır? Çağrı usulü ile yapılan ihale var mı? Kaç ihale yapılmış? Hangi firmalar % kaç kırım ile verilmiş? Bu durum yasal bir suç teşkil etmiyor mu?
“Bingöl İl Özel İdaresinin mülkiyetinde olan gayrimenkullerden kiraya verilenlerin Mahalli İdareler Detaylı Hesap Planında yer alan hesap kodları itibariyle, muhasebe kayıtlarında yer alması, hem Yönetmelik'in hem de Muhasebat Genel Müdürlüğünün yazıları gereğidir. Ancak bu mülklerin kiralanmasına ilişkin işlemler muhasebe kayıtlarına yansıtılmadığı 2017 Sayıştay denetim raporundan anlaşılmaktadır. Kurum kirada olan mülklerin kirasını tahsil etmiyor mu? ediyorsa neden muhasebe kayıtlarında görünmüyor? Kurumun bu durumda gelir kaybı var mıdır? Var ise ne kadardır? Bu durum muhasebe sel kayıt hatasından mı kaynaklanıyor? Bu hatadan kaynaklı, geri ödemesinin vadesi geldiği halde ödemesi yapılmayan, ancak fark edilmeyen kredi taksiti var mıdır? Varsa ne kadardır?”
İL ÖZEL İDARESİ ZARAR UĞRATILDI!
İl Genel Meclis üyeleri, verilen soruların yanıtlanmasını talep ederek; “Öncelikle HDP grubu olarak hiç kimseyi hedef almış değiliz ve yine hiç kimseyi yolsuzlukla itham etmiyoruz. Eleştirilerimiz ve sorgulamalarımız kurumsal bir anlayışla özel idare kurumunadır ve halkımızın bizlere yüklemiş olduğu sorumluluğumuzun da gereğidir. Bingöl il özel idaresinin Sayışta 2017 denetimi neticesinde kurumun faaliyet ve işleyişine ait 22 işlemde mevzuata aykırı kusurlu işleyişin olduğunu tespit etmiştir. Kurumun cevaben söz konusu yanlışlıklara tekrar düşmeyeceğini beyan ederek hepsini kabul ettiği görülmektedir. Bu işleyiş neticesinde, kurum hesaplarının güvenirlik ten uzak ve birçok konuda kurumun zarara uğratılmasına mahal verilen kayıtların olduğu ve kurum gelirlerinin tahsil edilmeyip kurumu zarara uğrattığı ortaya çıkmıştır. Çok ciddi mali ve idari disiplinsizliğin olduğu ortaya çıkmaktadır. Bingöl il özel idaresinin muhasebe verileri güven vermeyip, kurumun muhasebe kayıtları üzerinden geleceğe ilişkin yapılan planlamalar da sağlıklı referanslar değildir. İl özel idaresi bir gelirlerini tahsil etmekte aciz bir durumda ve kurum büyük gelir kaybına uğramakta. Köye hizmet götürme birliğine yasalarca belirlenen koşulların dışında para aktarımı yapılmakta ve KİK denetiminde tabi olmadığı için KHGB yapılmaması gereken ihaleler yapılmaktadır” şeklinde ifadelerine yer verildi.