Daha önce, yine Türkiye Yazma Eserler Kurumu BaÅŸkanlığı tarafından basılan Ali Sedâd'ın Mizânu'l-Ukûl fi'l-Mantık ve'l-Usûl, Mantık Risâleleri, Hocazâde Abdullah Enverî'nin Usûl-i Cedîde Zübdesi, Tarihçi ve Åžair Ali Emîri Efendi'nin Mir'âtü'l-Fevâid ile Gazali'nin El-Kıstasü'l-Müstakim gibi önemli eserlerin editörlüÄŸünü yapan; bunlardan bazılarının hazırlama ve çevirisini de yapan Prof. Dr. Çapak, et-Takrib li-Haddi'l-Mantık isimli eserin de editörlüÄŸünü yaptı. Prof. Dr. Çapak, kitabın editörlüÄŸünün yanı sıra kitabı hazırlayanlar arasında da yer alıyor. Bu güzel eserin müellifleri ise "Haccac'ın kılıcı ne ise Ä°bn Hazm'ın dili de odur" sözü ile bilinen Ä°bn Hazm'dır. Ä°bn Hazm, hadis ilimlerinde ve fıkıhta otorite olarak kabul edilen bir âlimdir. Kitap ve Sünnet'ten hüküm çıkarma gücüne sahip olan Ä°bn Hazm, siyer ve tarih konularında da ulaÅŸtığı üstün seviyeden dolayı ortaya koyduÄŸu her meseleye tarihten yaÅŸanmış örnekler getirmesini kolaylaÅŸtıran bir isimdir. Mantık örneklerini hep fıkıhtan veren Ä°bn Hazm'ın, Ä°slâmî ilimler üzerine de eserleri vardır. Ä°bn Hazm, Gazali'nin de esinlendiÄŸi ve kaynak aldığı kiÅŸi olarak da bilinmektedir.
Et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık'ın içeriÄŸi
Ä°bn Hazm'ın telifi olan eserin tam adı, et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık ve'l-Medhal ileyhi bi'l-Elfâzi'l-Âmmiyye ve'l-Emsileti'l-Fıkhiyye olup Türkçe'de “Mantığın Tanımını Anlaşılır Kılmak ve Mantığa Halkın Anlayacağı Terimlerle ve Fıkhî Örneklerle GiriÅŸ” ÅŸeklinde ifade edilebilir. Adından da anlaşılacağı üzere Ä°bn Hazm bu eserinde mantık disiplinini, öÄŸrenimini amaçlayanlar için anlaşılır kılmayı hedeflemektedir. Mantıkta kullanılan kıyas çeÅŸitlerini ve pek çok kavramı fıkhî örneklerle destekleyerek anlatan Ä°bn Hazm, beÅŸ sanatı da farklı yaklaşımlarla ve Ä°slâmî literatürden örneklerle zenginleÅŸtirerek aktarır.
Rektörümüz Prof. Dr. Ä°brahim Çapak ve Yusuf Arıkaner'in yayına hazırladığı eser, Ä°slam mantık tarihi alanında erken dönem telif edilmiÅŸ önemli kitaplardan birisidir.