KÄ°M KÄ°MDÄ°R FÄ°RMA REHBERÄ° Hemen Ãœye Ol Ãœye GirÅŸi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Ãœye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2024 Pazar
°C

Çapak, Et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık'ın Editörlüğünü Yaptı

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından basılan ve mantık çalışmaları özelinde temsil değeri yüksek eserlerden biri olan İbn Hazm'ın et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık kitabının editörlüğünü yaptı.

Çapak, Et-Takrîb li-Haddi`l-Mantık`ın Editörlüğünü Yaptı
03 ÅžUBAT 2019 PAZAR 21:10
0
1540
3
AA aa

Daha önce, yine Türkiye Yazma Eserler Kurumu BaÅŸkanlığı tarafından basılan Ali Sedâd'ın Mizânu'l-Ukûl fi'l-Mantık ve'l-Usûl, Mantık Risâleleri, Hocazâde Abdullah Enverî'nin Usûl-i Cedîde Zübdesi, Tarihçi ve Åžair Ali Emîri Efendi'nin Mir'âtü'l-Fevâid ile Gazali'nin El-Kıstasü'l-Müstakim gibi önemli eserlerin editörlüÄŸünü yapan; bunlardan bazılarının hazırlama ve çevirisini de yapan Prof. Dr. Çapak, et-Takrib li-Haddi'l-Mantık isimli eserin de editörlüÄŸünü yaptı. Prof. Dr. Çapak, kitabın editörlüÄŸünün yanı sıra kitabı hazırlayanlar arasında da yer alıyor. Bu güzel eserin müellifleri ise "Haccac'ın kılıcı ne ise Ä°bn Hazm'ın dili de odur" sözü ile bilinen Ä°bn Hazm'dır. Ä°bn Hazm, hadis ilimlerinde ve fıkıhta otorite olarak kabul edilen bir âlimdir. Kitap ve Sünnet'ten hüküm çıkarma gücüne sahip olan Ä°bn Hazm, siyer ve tarih konularında da ulaÅŸtığı üstün seviyeden dolayı ortaya koyduÄŸu her meseleye tarihten yaÅŸanmış örnekler getirmesini kolaylaÅŸtıran bir isimdir. Mantık örneklerini hep fıkıhtan veren Ä°bn Hazm'ın, Ä°slâmî ilimler üzerine de eserleri vardır.  Ä°bn Hazm, Gazali'nin de esinlendiÄŸi ve kaynak aldığı kiÅŸi olarak da bilinmektedir.

Et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık'ın içeriÄŸi

Ä°bn Hazm'ın telifi olan eserin tam adı, et-Takrîb li-Haddi'l-Mantık ve'l-Medhal ileyhi bi'l-Elfâzi'l-Âmmiyye ve'l-Emsileti'l-Fıkhiyye olup Türkçe'de “Mantığın Tanımını Anlaşılır Kılmak ve Mantığa Halkın Anlayacağı Terimlerle ve Fıkhî Örneklerle GiriÅŸ” ÅŸeklinde ifade edilebilir. Adından da anlaşılacağı üzere Ä°bn Hazm bu eserinde mantık disiplinini, öÄŸrenimini amaçlayanlar için anlaşılır kılmayı hedeflemektedir. Mantıkta kullanılan kıyas çeÅŸitlerini ve pek çok kavramı fıkhî örneklerle destekleyerek anlatan Ä°bn Hazm, beÅŸ sanatı da farklı yaklaşımlarla ve Ä°slâmî literatürden örneklerle zenginleÅŸtirerek aktarır.

Rektörümüz Prof. Dr. Ä°brahim Çapak ve Yusuf Arıkaner'in yayına hazırladığı eser, Ä°slam mantık tarihi alanında erken dönem telif edilmiÅŸ önemli kitaplardan birisidir.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_38338)
04 Åžubat 2019 Pazartesi 09:50
Düzenleyeceğimiz bir sempozyuma bir Türkolog gelmişti yurtdışından ve kendisi bir Almandı. Yanılmıyorsam 25 adet kitabı vardı. Ve hoca 9 dil biliyor ve en iyi konuştuğu dil de Türkçe idi. Tarih:2008.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_38311)
03 Åžubat 2019 Pazar 21:32
Maşallah çok şey yapmış. Bu nasıl bir mantıktır anlayamıyor insan, asıl işinizde çuvaladınız gündem yapacak bir akademik çalışma yerine yedik içtik paylaştık haberleri yapıyorsunuz. Hiç bir haber değeri olmayan bu durumu bir gazetenin haber diye yayınlaması utanç verici. Boş işler yapıp ve bunu haber diye servis etmek akıl tutulmasıdır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_38368)
04 Åžubat 2019 Pazartesi 15:21
@Misafir Kullanıcı o zaman sen birşeyler yapta bari bizde görelim,heba olma o kılasörlerin altında :))
05.09.2024
17:41
Bingöl`de uyuşturucu tacirlerine suçüstü
Bingöl'de uyuşturucu tacirlerine suçüstü
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nca gerçekleştirilen ve uyuşturucu madde, kenevir tokumu, ruhsatsız silah ve hassas terazi ele geçirilen operasyonda 3 şüpheli şahıs yakalandı.
05.09.2024
17:22
Bingöl`de aranan 6 şahıs yakalandı
Bingöl'de aranan 6 şahıs yakalandı
Bingöl'de jandarma tarafından yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıstan 3'ü, cezaevine teslim edildi. Diğerleriyle ilgili de işlemleri sürüyor.
05.09.2024
16:52
Bingöl`de şehirler arası yollarda sıkı denetim!
Bingöl'de şehirler arası yollarda sıkı denetim!
10 Bin 632 araç veya sürücünü denetleyen ekipler, 1.794 araç veya sürücüye ceza kesti. Bingöl Emniyet Müdürlüğü, denetimlerin aralıksız devam edeceğini vurguladı.
05.09.2024
16:01
Ekskavatör Operatörlüğü Kursu açılıyor
Ekskavatör Operatörlüğü Kursu açılıyor
Bingöl Belediyesi'nce açılacak kurs için son başvuru tarihi 20 Eylül 2024 olarak ilan edildi. Başvuru koşulları ise şöyle sıralandı;
05.09.2024
13:32
Bingöl`de 8 adet durak ve işyeri ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl'de 8 adet durak ve işyeri ihaleyle kiraya verilecek
Bingöl Belediyesi mülkiyetindeki 8 adet taksi durağı ve işyerinin kiralanması işi ihaleye çıkıyor. Yayımlanan ilana göre muhammen bedel ve geçici teminat miktarları şu şekilde;
05.09.2024
13:31
Bingöl`de yangın! Ev kullanılamaz hale geldi
Bingöl'de yangın! Ev kullanılamaz hale geldi
Bingöl'ün Genç ilçesindeki bir evde yangın çıktı. Ev kullanılmaz hale geldi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın