Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın da katıldığı toplantıda Pilot Üniversite kapsamında 2019 yılında yapılması planlanan çalışmalar ve 2019 yılı hedefleri hakkında bilgi de aktarıldı.
YÖK'te düzenlenen toplantıya Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve Projeden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz'ın katıldığı toplantıya, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, yeni seçilen üniversitelerin rektörleri ile bu üniversitelerin bulundukları illerin valileri, proje kapsamında yeni seçilen üniversitelerin rektörleri, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ilgili Daire Başkanları katıldı.
Toplantının açılışında, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan tarafından projeye ilişkin bir bilgilendirme sunumu yapıldı. Toplantının açılışında YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal tarafından birer konuşma gerçekleştirildi.
YÖK Başkanı Saraç konuşmasına, "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi"nin, 2015 yılının Haziran ayında YÖK tarafından başlatıldığını ve o zaman mevcut olan Kalkınma Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlık ve kurumlar ile işbirliğine gittiklerini hatırlatarak başladı.
Bu projenin "bir birlikte çalışma projesi" olduğunun altını çizen YÖK Başkanı Saraç, bu çalışmaların sadece ekonomik faktörler üzerinden olmadığını, Cumhurbaşkanlığının hükümet politikaları, bölgesel ve yerel örgütler, kamunun sağladığı danışmanlık hizmetleri, bölgenin büyüme dinamiklerinin desteklenmesi, kamu finansal desteği gibi diğer birçok faktörün göz önüne alınarak yürütüldüğünü sözlerin ekledi.
Bu süreçte üniversitelere tahsis edilen kaynakları artırma noktasında olağanüstü bir gayret gösterdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, "16 yıl içerisinde 76 yeni devlet üniversitesi kuruldu. Reel fiyatlarla son 16 yıldır üniversitelere 330 milyar lira kaynak tahsis edildi. Her yıl da bu kaynağı daha da artırma noktasında olağanüstü çaba sarf ediyoruz." dedi.
İhtisaslaşacak üniversitelerin ilan edilmesi sonrasında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesinin ilk yükseköğretim kurumları olarak belirlenen Bingöl, Burdur Mehmet Akif Ersoy, Düzce, Kırşehir Ahi Evran ve Uşak Üniversitesi rektörleri tarafından proje kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili bilgi paylaşımları yapıldı. Toplantıda, Üniversitemizin proje kapsamındaki faaliyetleri ve önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarla ilgili Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak tarafından bir sunum yapıldı.
Komisyon değerlendirmeleri sonrasında; "Aksaray Üniversitesi Spor ve Sağlık, Kastamonu Üniversitesi Ormancılık ve Tabiat Turizmi, Muş Alparslan Hayvancılık, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Çay ve Siirt Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık" alanlarında proje kapsamında 5 yeni üniversite olarak belirlendi.
Rektör Çapak, kendi alanlarında pilot olarak belirlenen yeni üniversitelere başarı dileyerek, ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundu.