Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda ‘18 Mart Åžehitler Günü ve Çanakkale Zaferinin Türk ve Dünya Tarihindeki Yeri ve Önemli Sonuçları' Paneli düzenlendi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun'un oturum baÅŸkanlığını yaptığı panelin konuÅŸmacıları Yrd. Doç Dr. Ergün Öz Akçora, Yrd. Doç Dr. YaÅŸar ÖzkandaÅŸ ve Yrd. Doç Dr. Ebru Çoban'dı.
Panelin açılış konuÅŸmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun, Çanakkale Zaferi'nin yüzlerce kurÅŸunun iç içe geçtiÄŸi bir savaÅŸ olduÄŸunu ifade etti.
Olgun; “Osmanlı devleti yedi asır boyunca Ä°slam'ın emrettiÄŸi ÅŸekilde dünyayı yönetti. Yedi asır boyunca süren bu güzel medeniyetin sona ermemesi için 15 yaşındaki çocuklar can siperane mücadele ettiler. Çanakkale bir toprak kavgası deÄŸil, bir vatan kavgası deÄŸil ya da bir sınır kavgası deÄŸildi. Çanakkale bir ümmetin savaşıydı. Ä°slam ahkamıyla yedi asır boyunca dünyada varlığını sürdüren Osmanlı Devleti, yıkılırken bile çok dersler veren bir devletti” dedi.
Panelist Yrd. Doç Dr. Ebru Çoban ise ‘Çanakkale Muharebelerinin Siyasi ve Askeri Sonuçları' baÅŸlıklı sunumunda; “Çanakkale, tarihi bir dönüm noktası, dünya tarihini etkileyen önemli geliÅŸmelerden biridir. Åžartlara nazaran alınan olumlu netice, bir savunma savaşının çapını çok aÅŸan, sadece savunulan bölge ve ülke itibariyle deÄŸil, dünya dengelerini sarsan, deÄŸiÅŸtiren bir çerçeveye ulaÅŸmıştı. Etkileri tek bir alanda deÄŸil, siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik olmak üzere pek çok alanda görülmüÅŸtü” diye konuÅŸtu.