KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Şubat 2026 Perşembe
°C

Camiler ve din görevlileri haftası

Camiler ve Dinadamları Haftası başladı. 1986 yılından bu yana her yıl Ekim ayının ilk haftasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla Diyanet-Sen İl Temsilciliği tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Camiler ve din görevlileri haftası
12 EKİM 2005 ÇARŞAMBA 21:04
1
4094
0
AA aa
İl Temsilcisi Mücahit çelik tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:Din Hizmeti:
Bilindiği gibi insanın bir bedeni, bir de ruhi, manevi yanı vardır. Her ikisinin de ihtiyaçları vardır. İnsanın bedeni ihtiyaçlarının kaşırlanmaması nasıl toplumsal rahatsızlıklara yol açmakta ise, ruhi, manevi ihtiyaçlarının giderilmemesi de toplumsal sıkıntılara yolaçmaktadır.

Yani, dini ihtiyacını karşılamayan insanın zararı kendisinde kalmıyor, topluma intikal ediyor. Çünkü; Din insanla beraber var olması, insanla beraberde var olmaya devam edecektir. İnsanlık tarihinde ne kadar geriye gidilirse gidilsin, dini inançlardan yoksun bir topluma rastlanmamaktadır. Çünkü; din hayatı anlamlandıran ve yaşanılır kılan değerler bütünüdür. Din bütün toplumların her zaman değer sıralamasının en üstündedir. Din, sosyolizmin “üst kimlik” olarak belirlediği bir olgudur. Din her zaman bilincinde olmadığımız, ama bizimle birlikte olan bir kimliktir.

Din Görevlisi:

Din görevlilerinin doğumdan ölüme kadar başta tatili ve masi mezhunun olmadan cami içinde ve dışında birçok görevleri vardır. Din görevlileri hem iyi günde hem de kötü günde insanların yanındadır. Evden camiye, camiden eve giden, cami dışında hiçbir işe karışmayan din görevlileri ideal bir din görevlisi olmadığı gibi halk nezdinde de makbul değildir.

Zira, toplumumuz çocuğunun doğumunda, sünnetinde, düğününde, askere uğurlanmasında din görevlisini yanında görmek ister. Evini ve işyerini, din görevlisinin ziyaretini hayır ve bereket vesilesi görür. Dargınlık ve kırgınlıkların sona ermesi, insanların alışkanlıklarından kurtulması için din görevlisinin devreye girmesini bekler.

Din görevlileri; sağlık hizmeti sunarlar gibi günün her saatinde göreve çağrıldıkları gibi, yangın, kaza veya doğal afet sonucu meydana gelen ölümlerde ölünün 1. sıradaki yakınının göstermeyeceği şefkatle ölüye hizmet sunmaktadır. Ama bunun sonucu çoğu zaman uykusuz ve aç kalmaktadır. Ayrıca; din görevlileri bilhasa sabah çok erken saatte göreve giderken ve hatta camide can güvenlikleri tehlike altındadır. Camiye girince cemaat gelene kadar kendini camiye kilitleme ihtiyacı duyan çok sayıda görevliler vardır.
Cenaze hizmeti sunan din görevlileri gerekli hijyenik ortamdan mahrum bırakılmakta, bu iş için gerekli teknik imkan ve hatta elbiseden mahrum bırakılmaktadır. Ayrıca; din görevlileri sorumluluğu ağır olan bir görevi yaparken, görevin saygınlığına zarar vermemek için çok dikkatli olmak, başkaları için normal olan bir çok davranıştan din görevlisi olarak sakınmak zorundadır.

Ve camilerimiz

Müslümanların var olma sebebi olan ibadet ve kulluk ocağıdır. Sevgi samimiyet duyguların. birliklik ve beraberlik bağlarının kuvvetlendiği mekanlardır. Peygamber Efendimiz tarafından yapılmaya başlanan ve bizzat kendilerinin emek harcadıkları mabetlerdir. Kabe-i muzzama sembolü ve şubesidir.

Allah adının anıldığı ibadetgah olarak, Allah'a en sevimli mekanlardır. Toplum için her ferdin, her bölgenin derdinin arzedildiği ve çare arandığı yerlerdir. Camiler bir yönüyle ilim merkezidir. Peygamber (SAV) Medine'den Mescid-i Nebevi'nin hemen yanında “Ashab-ı Suffe” mektebini yaptırmıştır. Bütün mezhep imamlara ve sayısız ilim adamları, tarihler boyu hep cami ve mescitlerden yetişmişlerdir. Camiler bulundukları yerin dindarlık göstergesi ve İslam medeniyetinin alametidir. Aynı zamanda camiler, milletin kalbi, minareler göğe yükselmiş şahadet parmağı ve şadervanlar yüzakıdır. Mirabı ile mabedi, kürsü ile mektebi ve minberiyle devleti temsil eder.
Ayrıca Sendikamız
din görevlilerine şunları kazandırdı.
1- Vekil imamlarımız asale geçirildi.
2- Yaz kurslarına ders ücreti verilmeye başlandı.
3- Müstazi sayılan din görevlileri göreve döndürüldü.
4- Kuran kurslarının denetimi Diyanet'e devredildi.
Sendikamızın hedefledikleri
1- Haftasonu ve bayram tatillerinde izin veya mesai ücreti,
2- Teşkilat Yasası'nın biran önce çıkarılması,
3- Sivil affı,
4- Fahri Kur'an kursu öğreticilerinin sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesi,
5- Ek göstergelerin yükseltilmesi,
6- Vekil iken asalete geçenlerde olduğu gibi geçmişte vekillik yapanlarınz hizmetlerinin derece ve kademelerinde sayılması.”

03/10/2005
HABER
BİNGÖL GAZETESİ
www.bingolgazetesi.com
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.02.2026
17:01
Suça Sürüklenen Çocuklara
Suça Sürüklenen Çocuklara 'Diversiyon' Modeli!
Adalet Bakanlığı, suça sürüklenen çocukların cezaevine girmeden topluma kazandırılmasını hedefleyen 'Diversiyon' modeli üzerinde çalışıyor. 16 ülkede uygulanan sistem, yargılama yerine eğitim ve denetimi esas alıyor. Ancak modelin Türkiye'de ne kadar başarılı olacağı tartışma konusu.
12.02.2026
16:45
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Büyük Başarı
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Büyük Başarı
57. TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Finali'nde Bingöl rüzgârı esti. 20 projeyle yarışmaya katılan Bingöllü öğrenciler, farklı alanlarda birincilik ve üçüncülük dereceleri elde ederek önemli bir başarıya imza attı.
12.02.2026
16:09
Genç`te hasta kız çocuğunun talebi geri çevrilmedi
Genç'te hasta kız çocuğunun talebi geri çevrilmedi
Bingöl Umut Kervanı Derneği Genç İlçe Temsilciliği, kalp ve böbrek rahatsızlıklarıyla mücadele eden Yağmur Ok'un talebi üzerine, günlük yaşamını kolaylaştıracak özel bir koltuk desteği sağladı.
12.02.2026
15:53
Bekiroğlu`ndan Gençlere: Kendinizi Arayın
Bekiroğlu'ndan Gençlere: Kendinizi Arayın
Bingöl Üniversitesi'nde 'Hayatın Hızında Kendini Bulmak' konferansında öğrencilerle bir araya gelen düşünce ve edebiyat dünyasının önemli isimlerinden Halit Bekiroğlu, hız ve tüketim çağında bireyin kendini arama yolculuğunu anlattı.
12.02.2026
15:27
Fırat Kalkınma Ajansı personel alacak
Fırat Kalkınma Ajansı personel alacak
TRB1 Bölgesi'ni kapsayan Fırat Kalkınma Ajansı, aralarında Bingöl'ün de bulunduğu illerde görevlendirilmek üzere 4 uzman personel ve 1 programcı alımı yapacağını duyurdu. Başvurular 6–18 Mart 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
11.02.2026
18:38
Bingöl DHA`da Yeni Dönem: Ahmet Sayılır Bingöl Temsilcisi Oldu
Bingöl DHA'da Yeni Dönem: Ahmet Sayılır Bingöl Temsilcisi Oldu
Gazetecilikte 20 yıllık mesleki bilgi birikimi ve saha tecrübesiyle tanınan Ahmet Sayılır, Demirören Haber Ajansı (DHA) Bingöl Temsilcisi olarak görevine başladı. Aziz Önal ve Ahmet Sayılır, bu görevi birlikte yürütecekler.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın