Bingöl Belediyesi'nce yapılan ihale neticesinde başlatılan altyapı çalışmalarının yürütüldüğü mahallelerde bazı vatandaşların zorluk çıkarması, işgal ettiği arsadan hattın geçişine izin vermemesi ve benzeri sıkıntılar üzerine açıklamada bulunan Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Orhan Burakgazi ve Kaleönü Mahallesi Muhtarı Ferhat Aymaz, vatandaşlara çağrıda bulundular.
İmar planına göre döşenen altyapı hatlarının hangi güzergâhtan geçerse geçsin problem olmaması, vatandaşın da bu noktada duyarlılık göstermesi gerektiğini kaydeden Burakgazi ve Aymaz: “Öyle kişiler var ki, 10-15 yıl önce işgal ettiği arsadan altyapı hattı geçirilmesi gerekince buna izin vermiyorlar. Firma çalışanlarını tehdit edip çalışmalara mani oluyorlar. Bu durum bizleri rahatsız etmektedir. Çünkü yıllarca altyapı çalışmalarının yoksunluğundan şikâyet ettik. Fakat bugün gelinen noktada bazı insanların bu çalışmaları engellediğine şahit oluyoruz. Bizim derdimiz kurumlar ya da firmalar değil. Bizim derdimiz, altyapı işinin bitirilmesini bekleyen binlerce insanın bu sıkıntıdan bir an önce kurtulmasıdır. Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirse ve çalışmalara gerekli desteği sunsa, işler daha erken biter, bu memlekette yaşayan birey olarak hepimiz de rahat ederiz” dediler.
“Boru çaplarının yetersiz olduğu belirtiliyor. Bu konuda bir araştırmanız oldu mu?” sorusuna “Proje, İller Bankası kontrolünde yürütülüyor. Teknik personel olmadığımız ve bu tür şikâyetlerle karşılaştığımız için ilgililere sorduk ve mantıklı yanıtlar aldık” cevabını veren muhtarlar Burakgazi ve Aymaz: “Aldığımız bilgiye göre her sokağın hattı müstakildir. Boru çapları büyük olursa suyun akıntı hızı yavaşlar ve bu da pisliklerin borulara yapışıp tıkanmalara neden olacaktır. Boru çapı dar olursa su tazyikli akar ve tıkanmaların önüne geçilir. Zaten boru çapları o semte uygun olarak belirleniyor. Bu noktada ciddi bir sıkıntı görülmüyor” dediler.
“Derinlik noktasında sıkıntı olduğu, kanalizasyon hatlarının bodrum katlarını kurtarmadığı yönünde de eleştiriler var. Bu konuda bilginiz var mı?” sorusuna da şu yanıtı verdiler.
“Edindiğimiz bilgiye göre, kanalizasyon hatları 1,5 ila 3 metre derinliğinde yerine göre kazılıyor. Normalde bina seviyesine göre kazılması gerekirken yol seviyesine göre kazılıyor. Yıllardır her dönemde yol asfalt atılmış, yol kalınlığı 30-40 santimetre yüksekliğine ulaşmış. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Teknik personel değiliz, bunu takip eden bir teknik ekip var. Bu konuda çok fazla yorum yapmamız doğru olmaz ama temennimiz, gelecekte sıkıntıların olmamasıdır” diye konuştular.