Türk Sağlık-Sen Şube Başkanlığı, 14 Mart Tıp Bayramı ve döner sermayelerin emekliliğe yansıması ile ilgili dün saat 12.30'da Bingöl Devlet Hastanesi'nin önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasını Şube Başkanı Salih Kızılboğa tarafından okundu.
“14 Mart'ta çağrımız; adaletsizliklerin son bulmasıdır” diyen Kızılboğa, 14 Mart Tıp Bayramı'nın sağlık çalışanlarının en mutlu olması gereken ve coşkuyla kutlamaların yapılması gereken bir gün olduğunu söyleyerek, “Fakat bu bayram bizim için ancak sözde bir bayram oluyor. Yetkililer sorunları çözüp, sağlık çalışanlarına bayram ettirmek yerine kuru laflarla bayramı kutluyor ve geçiştiriyorlar. Sığ kutlama mesajlarına mahkûm edilen bu bayramda biz haklı taleplerimizi gür bir sesle duyurmak adına bugün burada olduğu gibi tüm Türkiye'de alanlara çıktık. 14 Martta yaptığımız bu eylemde çağrımız sağlık çalışanları için sorunlar yumağı haline gelen Performansa dayalı döner sermaye sisteminin düzeltilmesidir.
Doktorundan Hemşiresine, Ebesinden Sağlık Teknisyenine, Memurundan Hizmetlisine kadar sağlık kurumlarında hizmet veren tüm çalışanlar bu sistemden yakınmaktadırlar.
Sendika olarak yaptığımız bir ankette performansa dayalı döner sermaye sistemini çalışanların % 75.8' inin uygulamayı haksız ve adaletsiz bir uygulama olarak nitelendirmeleri sorunu açıkça ortaya koymaktadır” diye konuştu.
Kızılboğa, açıklamasında şu sözleri ifade etti:
“Bu sistemin düzeltilmesini beklerken yapılan her yeni uygulama ile başka mağduriyetlerin ortaya çıkması bu durumu vahim boyutlara taşımıştır. Artık performansa dayalı döner sermaye sistemine bir neşter vurmanın zamanı gelmiştir. Sistem artık sorunlar ve haksızlıklar sistemi adını almıştır. Aynı kadroya sahip aynı işi yapanlar arasında bile ayrımcılık yapan sistem adaletsizlikte sınır tanımamaktadır. Sağlık çalışanları arasında adaletsizlik yapan böyle bir sistemde diğer kamu görevlilerinin aksine sağlık çalışanlarından vergi alınması ayrı bir haksızlık ve adaletsizliktir. Kamuda hiçbir kurumda ek ödemelerden vergi kesilmezken, sağlık çalışanlarının döner sermayelerinden vergi kesintisi yapılmaktadır. Yapılan vergi kesintisi de yetmemiş olacak ki Sağlık Bakanlığı döner sermaye yönetmeliğini değiştirerek sağlık çalışanlarının aldığı payda, 200 TL'ye varan kayıplar görülmüştür. Bu değişiklik de Bakanlığın hızını kesmemiştir. Bu mağduriyetin üstüne Kalite Yönetimi denetlemeleri ile bir cezalandırma sistemini de hayata geçirmiştir. Servisin ters açılan kapısından, hastanenin bahçesine kadar, alakalarının olmadığı durumlardan çalışanlar sorumlu tutulmuş, ceza olarak ta döner sermayeler düşürülmüştür. Hiçbir adalet sisteminde olmayan bu cezalandırma yöntemi ile Bakanlık döner sermayeyi çalışanlara karşı kullanır olmuştur. Performansa göre döner sermaye veriyoruz sözü aslında döner sermayelerinizle istediğimiz gibi oynarıza dönüşmüştür. Döner sermayeleri elinde oyuncak yaparak her gün farklı bir oyun kuran Sağlık Bakanlığı'nın bu tavrı gelir gider hesabını döner sermayeye göre ayarlayan, kredi çeken, taksit ödeyen çalışanları ekonomik sıkıntıya sokmuştur. Bu haliyle sağlık çalışanlarına geçim derdi yaşatan, döner sermayelerin yansımadığı emeklilikte ise adeta çalışanlara zindan hayatı yaşatmaktadır. Çünkü; döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle sağlık çalışanları emekli olduklarında gelirlerinin yüzde 50'den fazlasını kaybetmektedirler. Sağlık çalışanları geçinememe korkusuyla emeklilikte de çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Ayrıca Hastanelerde maaşını döner sermayeden alan kadroya geçen sağlık çalışanları maaşları zamanında ödenmediği için ciddi mağduriyetler yaşamaktadırlar. Söz konusu uygulamanın mazereti ne olursa olsun kabul edilemezdir. Bu açıkça kamu çalışanlarını açlığa terk etmektir.
Bir kurumda her şeyden öncelikli olan personelin alın terinin karşılığının verilmesidir.”