İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı(İOKBS), hayal kırıklığı yarattı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 3 Haziran tarihinde 5, 6, 7, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11'inci sınıflara yönelik uygulanan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) sonuçları öğrenciler ve velileri tarafından büyük bir merakla bekleniyordu.
Daha önce olduğu gibi önceki gün bursluluk sınavının açıklanması, öğrenci ve velileri hayal kırıklığına uğrattı.
2018 Bursluluk sınavına giren öğrenciler için daha önce öğretmen çocuğu için taban puan 152, diğer çocuklar için ise 438 olarak açıklanmıştı. Babası asgari ücretle çalışan bir öğrenci bursluluk sınavında 462 puan almasına rağmen bursluluk sınavını kazanamazken, diğer yandan 4 bin TL'nin üzerinde maaş alan bir öğretmen çocuğu 155 puanla bursluluk sınavı kazanıyor.
SINAVA SADECE ÖĞRETMEN ÇOCUĞU VE ÇEŞİTLİ HAKLAR TANINAN ÖĞRENCİLER GİRSİN
Sınav sonuçlarına tepki gösteren bazı aileler; “Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla taban puanın üzerinde puan almasına rağmen bir öğrenci bursluluk sınavı kazanamıyorsa, o zaman bu sınava sadece öğretmen çocuğu ile kanunlarla özel haklar tanınan çocuklar girsin. Bu sınav sadece çocuklarımızın moralini bozmaktan başka bir işe yaramıyor. Eğer burada bir hak varsa, herkesin hakkı da verilsin. Taban puanın üzerinde bir öğrenci puan alıyor ve buna rağmen sınavı kazanamadınız diyorlar. O zaman neden çocuklarımızı sınava alıyorlar. Bu çocukları sırf yıpratmak ve üzmek için sınava alıyorlarsa, bunu da yapmasınlar” açıklamasında bulundu.
KONTENJAN DAĞILIMI
Kontenjan Dağılımı şu şekilde yapılıyor:
1) Her yıl tespit edilen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının;
a) %10'u Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrencilere,
b) %5'i Bakanlığa bağlı resmî okul veya kurumlarda kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan, emekli olan ya da vefat eden öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarına, c) %5'i ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ortaokul, özel eğitim ortaokulu veya imam hatip ortaokulu bulunmayan öğrencilere,
ç) %80'i (a), (b) ve (c) bentleri dışındaki diğer öğrencilere, ayrılır
2) Birinci fıkradaki kontenjanlardan; (a) ve (c) bentlerinde belirtilen kontenjanların dolmaması hâlinde kalan kontenjan diğer öğrencilere ayrılan %80'lik kontenjana ilave edilir. Öğretmen çocuğuna ayrılan %5'lik kontenjanın dolmaması hâlinde ise kalan kontenjan öğretmen dışındaki Bakanlık merkez, taşra ve yurtdışı kadrolarında çalışan diğer eğitim personelin çocukları için kullanılır, buna rağmen dolmaması hâlinde kalan kontenjan %80'lik kontenjana ilave edilir.