KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

B.ü, trt 6'yı misafir etti

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Baydaş; TRT 6'nın haber ekibine önemli açıklamalarda bulundular. Rektör Baydaş; Bingöl Üniversitesinin gelişimi hakkında bilgi vererek, Zaza Dili Sempozyumu için de birçok konuya açıklık getirdi.

B.ü, trt 6`yı misafir etti
07 MART 2011 PAZARTESİ 09:22
0
3277
6
AA aa

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, YÖK'e başvurarak Zaza dilini yeniden yaşatabilmek için kolları sıvadıklarını belirterek, Türkiye'nin hızlı bir demokratikleşme sürecine girdiğini ve bu süreçten Bingöl Üniversitesi'nin de faydalanabilmesi için buna paralel olarak birtakım adımları attıklarını söyledi.


“Bizi böyle bir sürece hazırlayan sebepleri sıralarsak eğer, bu süreç ile Türkiye'deki demokratikleşme süreci paralel yürüyor” diyen Rektör Baydaş; “Türkiye'de daha önce demokrasi biraz geride kaldığı için bu tür teşebbüsler olmadı. Ama son dönemlerde ülkemizin; demokratik açılım, hak özgürlükler açısından atmış olduğu önemli adımlar bize bu cesareti verdi. Hem hükümetin ve hem de YÖK'ün bu olaya olumlu bakışı, üniversite olarak bizi harekete geçirdi. Bingöl halkı yüzde 90 Zazaca konuşan bir topluluktan oluşmaktadır. UNESCO 2009 yılında, kaybolan diller arasında Zaza dilini de gösterdi, bu bizim için üzücü bir durumdu. Bir dilin kaybolması, bir milletin kaybolması anlamına geliyor. Bu dilin konuşulabilirliğini araştırmak, geliştirmek, bu konuda bir merkez ve enstitü kurmak istedik. Buna da YÖK'ün olumlu baktığını gördük. Bu nedenle Zaza Dili ve Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi kurduk. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Rektör Gıyasettin Baydaş, Yaşayan Diller Enstitüsü'ne YÖK tarafından onay verildiğini söyledi. Enstitü için Milli Eğitim Bakanlığı'nın Bakanlar Kurulu kararını beklediklerini bildiren Baydaş, 5 yıl sonra bu alanda, Zaza dili konusunda akademik personelin yetiştirileceğine dikkat çekti.

Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhanettin Baydaş; bölgede Zaza dilinin günlük hayatta daha fazla yer bulabilmesine ve Zaza dilinin önemine de vurgu yaparak, çalışmalarla ilgili TRT Şeş'e özel açıklamalarda bulundu.

Baydaş, sempozyumun Milli Birlik ve Kardeşlik Projesine ciddi bir katkı sağlayacağını söyleyerek, aralık ayından itibaren yapılan başvurulardaki yoğunluk karşısında şaşırdıklarını ifade etti.

Şimdiye kadar yaklaşık 40 başvuru geldiğini söyleyen Prof. Dr. Burhanettin Baydaş; “Bunların yarısı yurt dışından. Almanya'dan, Avustralya'dan, İsveç'ten, İran'dan, bu alanda uzman olan kişiler tarafından geldi. Bizim amacımız Zazaca alanında neler olduğunu ortaya koymaktır. Eğer kongre merkezimiz mayıs ayına kadar biterse orda yapmayı düşünüyoruz. İnsanlar gelip dinlemeyi istiyor. Biz insanların gelip dinlemesini de istiyoruz. Onların da bunları bilmeleri istiyoruz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
selim (@Misafir_2874)
27 Mart 2011 Pazar 09:10
Arkadaslar zazaca,kürtce,türkce, arapca insanin ne konustugu bence hic ama hic önemli degil.Allahu Tealla farkli diller farkli topluluklar yaratti..sirf ona secde edelim Allahin haram kildigi seylerden uzak duralim diye.. Yarin diger gün su fani dünyadan göc ettimiz zaman bizi kürtcemi zazacami yoksa türkcemi kurtaracak?Kendimizle beraber iki metreleik kefen götürecegiz..birakin su siyaseti siyaset bizim isimiz degil insan nasil konusursa konussun.yillarca bizi böyle dinimizden sogutular.Akili olalim Allaha siginalim.
Ramazan Yasin (@Misafir_2421)
07 Mart 2011 Pazartesi 18:38
Hükümet bu konuda sinifta kalmistir cünki üniversitede degil egitim önce ilk okulda baslar.

Üniversitede ögrenilen dil Ana dil olmaktan cikar yabanci bir dil gibi ögrenilmis dil gibi gelir insana.

Bunuda yapamiyaruz diyorsa Hükümet simdilik onada Amenna ama Zazaca bir Televizyonun dahi olmayisi Zazalarin degil Hükümetin utanci olarak 8 senedir ortada duruyor.

Ölen dil Kürtce dili degil Zazalarin ana dili Zazacadir.

Hürmetler ederim.
Ramazan Yasin (@Misafir_2420)
07 Mart 2011 Pazartesi 18:37
Malesef biz Zazalarin yüren burkan vicdansizliklara maruz birakilmasi ve göz göre göre akbabalarin önüne ölüme terk edilmeleri insanim diyen ve vicdan tasiyan hic bir insanin gözünden kacmamaktadir.

Halen bir Zazaca Televizyonu cocuklarimiza cok görenleri asla affetmeyecegim.

Ramazan Yasin (@Misafir_2419)
07 Mart 2011 Pazartesi 18:36
Oysaki Kürtce icin bu kadar yürek sizlatici degildir(ki buna Kürt kardeslerim adina seviniyorumda) cünki bugün Kürtce Türkiye disindaga Kürt yerlesim alanlari olan devletlerde Üniversitelerde dahi Okutulmakta ve Kürt Üniversiteleri dahi bulunmakta.

Kürt cocuklari ilk okuldan Üniversite egitimlerine kadar anadillerini özgürce kullanma imkanina sahiptirler.

Ramazan Yasin (@Misafir_2418)
07 Mart 2011 Pazartesi 18:34
Evella Dilimize katki sunan herkese minnetar oldugumu belirtmek istiyorum ama kanayan yüregimide tüm sadeligi ile gözler önüne getimeyi insani bir vicdani görev biliyorum.

Zazaca icin yapilanlara bir bakalim birde Kürtce icin yapilanlara bakalim isterseniz.

Zazaca bugün sadece ülkemizin sinirlarinin icinde konusulan Türkiyenin yerli halkin dilidir ve Türkiye disinda yasama imkani yok denecek kadar azdir.

ay (@Misafir_2414)
07 Mart 2011 Pazartesi 14:04
sayın rektörümüzün bingöl halkının yüzde 90 nının zaza ca konuştuğu , cümlesi biraz yanlış geldi bana , çünkü sancak,kiği,karlıova,yedisu,yayladere,ve adaklı,nın yüzde 90 nı, bingöl merkezin ise yüzde 30 u kurmanci konuşuyor. dolayısıyla verilen rakam biraz abartılı bir rakam kanaatimce.
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın