KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Eylül 2024 Cumartesi
°C

Bu milletin önünde durmak mümkün değildir

2007–2008 eğitim-öğretim yılı sonu münasebetiyle açıklama yapan Eğitim Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Kava, önce başörtüsü sorununa, ardından da öğretmenlerin sıkıntılarını aktardı.

Bu milletin önünde durmak mümkün değildir
13 HAZİRAN 2008 CUMA 10:23
0
995
0
AA aa
Eğitim Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, eğitim-öğretim yılının sona ermesiyle nedeniyle bir açıklamada bulundu. Anayasa Mahkemesi'nin, üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren düzenlemeyi iptal etmesine ilişkin kararını eleştiren Kava, Milli Eğitim ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na da öğretmen haklarıyla ilgili çeşitli hatırlatmalarda bulundu.
“Başörtüsü konusuna siyah-beyaz benzetmesi”
 “Cumhuriyet idaresinin uygulanış biçimi olan demokrasinin gereklerine uygun olarak teşekkül eden TBMM'de milletin vekilleri millet adına bir karar alamayacaklarsa cumhuriyet ve demokrasi sözcüklerinin tanımı üzerinde bir anlaşmazlık var demektir” diyen Kava: “Bu anlaşmazlığı giderecek ve Cumhuriyet idaresinin uygulanış biçimini demokratik cumhuriyet olarak sürdürecek olan yine bu millettir. Milletin önünde durmak mümkün değildir” dedi.
Eğitim camiası olarak millet iradesinin fanus içerisine hapsedilerek işlevselliğinin yok edildiği bir dönemde 2007–2008 eğitim öğretim yılının sonuna gelindiğini aktaran Kava, Anayasa Mahkemesi'nin, son kararıyla yeryüzünde bulunuşunun hamuru olan iradesine sahip olma yetisinin elinden alınmasının milleti derinden sarstığını vurguladı.
Kava: “Özgürlüğü temel karakteri olarak vasıflandıran milletimiz, millî iradenin tecelligahı olan TBMM'nin aldığı kararların Anayasa Mahkemesi tarafından yok sayılmasını, özgürlüğüne indirilmiş bir darbe olarak değerlendirmekte ve en önemli değerini yitirmiş olanların bunalımını yaşamaktadır. Ülkemizde yaşanan son sıkıntıların eğitime ilişkin kimi düzenlemelerden kaynaklandığı herkesin malumudur. Eğitim yasaklarla değil özgürlüklerle yüceltilir. Ülkemizde uygulanan başörtüsü yasağı çağdışıdır. Çağcıl bakışta insanın kafasının dışına değil içine bakılır, üretim kapasitesine bakılır. Başörtüsü inanan insanlar için Allah'ın emridir. Başörtüsünü yasaklayan irade Allah'la kul arasına girmekte, inancı gereği başörtüsü takanların öğrenim haklarını ve çalışma haklarını ellerinden alarak vatandaşlarından bir kısmına ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapmaktadır. Bunun dünyadaki örneğini Afrika'da ve Amerika'da beyazların siyahlara karşı uygulamalarında görmek mümkündür” dedi.
Bakanlıklara ‘ev ödevi' hatırlatması
‘Genel değerlendirmelerimizin ardından başta TBMM, Hükümet, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere yasama ve yürütme organlarının yeni dönemde yerine getirmesi gereken bazı sorumlulukları (ev ödevlerini) bu vesileyle hatırlatmak istiyoruz' diye konuşan Kava, öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yaz boyu çalışma kararı almasını takdirle karşıladıklarını ifade etti.
TBMM ve Hükümet'in, Anayasa Mahkemesi'nin son kararıyla tıkanan sistemi açmak için milleti kucaklayan, demokratik, özgürlükçü ve sivil bir Anayasa'yı yaz sonuna kadar mutlaka çıkarması gerektiğini dile getiren Kava, Sivil Anayasa'ya paralel olarak 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nda da restorasyona gidilmesi, Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası örgütlenmeyi kolaylaştıracak, toplu sözleşmeli ve grevli demokratik bir yasa haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yine çıkarılacak yeni Anayasa'nın demokratik ruhuna uygun olarak YÖK yasasının da yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Kava, “Milli Eğitim Bakanlığı da yaz ayını iyi değerlendirmeli, aşağıda özetle bahsedeceğimiz konuları çözüme kavuşturmalıdır” dedi ve sorunları şöyle sıraladı.
            Erken Tatilden Dolayı Öğretmenler Mağdur Edilmemelidir
            Milli Eğitim Bakanlığınca lise son sınıf ve ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin birer hafta izinli sayılmaları nedeniyle bu sınıflarda görevli öğretmenlerin okula gelmelerine rağmen ek ders ücreti alamamaları söz konusu olacaktır. Erken tatilden dolayı öğretmenlerimiz mağdur edilmemelidir.       
Sözleşmeli Öğretmenlerin Mağduriyeti Giderilmelidir
            Sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler arasındaki farklılıklar giderilmelidir. Acilen sözleşmeli öğretmenlere il içi ve iller arası isteğe bağlı yer değişikliği hakkı verilmelidir.         
Öğretmen Kariyer Basamakları Sınavı
            Öğretmen Kariyer Basamakları Sınavını kazanıp her hangi bir nedenle uzman veya başöğretmen olamayanların kazanılmış hakları dikkate alınarak mağduriyetleri giderilmeli, konu ile ilgili mevcut yasal düzenleme dikkate alınarak yeni sınav açılmalıdır.          
Yönetici Atama
            Yönetici Atama Yönetmeliğinin sürekli yargıdan dönmesi okullarımızın yönetilmesinde ciddi sıkıntılara sebebiyet vermiştir. Bu sıkıntılardan dolayı okullarımız yönetilemez duruma gelmiş, bu durum öğretmenlerimizin motivasyonunu olumsuz etkilenmiştir.         
Anadolu Lisesi Öğretmenlerin Mağduriyetleri Devam Ediyor
            2005/73 sayılı genelge gereği Anadolu Liselerine atanan daha sonra Danıştay 2. Dairesinin kararı gereği atamaları iptal edilen öğretmenler mağdur edilmişlerdir. Mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir.     
Yer Değiştirme Yönetmeliği Mağdur Ediyor
            Öğretmenlerin il içi ve iller arası yer değiştirmelerinde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Yer değiştirme yönetmeliği ve kılavuzundan kaynaklanan sıkıntılardan dolayı öğretmenlerin aile bütünlüğü bozulmuştur. Öğretmenlerin çalışma koşulları, özür durumları ve aile bütünlüğü göz önünde bulundurularak yeni bir düzenleme yapılmalıdır.    
Mali Kaygılarla Eğitim Yönetimi Yapılamaz
            Bakanlar Kurulu'nun “Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 2008/13567 sayılı kararı ile yapılan değişiklik öğretmenlerin hastalığı cezalandırılmıştır. Ek ders kararnamesindeki bu değişiklik kabul edilemez. Bakanlık bu mağduriyeti giderici düzenleme yapmalıdır.          
Denge Tazminatı Tüm Eğitim Çalışanlarına Verilmelidir
            Bakanlıkça veya Valiliklerce; AB Birimlerine, Milli Bayramların Teknik Komitesine, İl Lig Heyetine, Bilgisayar Koordinatör Öğretmenliğine, Formatör Öğretmenliğe görevlendirilen öğretmenler ile şube müdürleri, şefler ve müfettişlere de denge tazminatı verilmelidir.
Hizmetli ve Memurlar Üvey Evlat Muamelesi Görmeye Devam Ediyor
            Hizmetli, memur, şoför, bekçi, kaloriferci gibi genel idare ve yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlar üvey evlat muamelesi görmeye devam ediyor. Söz konusu çalışanların başta özlük hakları ve ekonomik haklarında ciddi iyileştirmeler yapılmalıdır.      
Velilerimize Hatırlatmalar
Velilerimiz tatile giren çocuklarının küçük de olsa başarılarını ödüllendirmeli, karnelerindeki muhtemel olumsuzlukları, kendilerine karşı sevgisini saygısını yitirmesine, okula ve hayata bakışını olumsuzlaştırmasına neden olacak boyutta bir görüşmenin konusu yapmamalıdır. Ders kitabı dışındaki roman, hikâye, şiir, deneme, inceleme, araştırma eserleri gibi kültür kitaplarının eğitimi destekleyici rolü bilinenden çok daha büyüktür. Bu sebeple velilerimiz öğrencilerimizi kitap okumaları için yönlendirmeli, teşvik etmelidirler. En güzel karne hediyesi, dünyaca ünlü seçkin yazar ve düşünürlerimizden seçilmiş bir kitap setidir. 100 Temel Eser, bu manada olumlu bir seçmedir.  



BingolOnline/Bingöl Kent Haber

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.09.2024
16:37
Bingöl`de SÜTAŞ tepkisi!
Bingöl'de SÜTAŞ tepkisi! 'Topraklarımız rant uğruna feda edilemez'
Muhtar Kancura: 'Topraklarımız rant uğruna feda edilemez. Sütaş Bingöl'e geliş amacını bırakıp, Bingöl'deki arazileri kendine mal etmenin peşine düşmüştür. Buna yönetimlerin bir dur demesinin zamanı gelmiş ve geçmiştir. Sütaş'ın Bingöl'ü yönetmesine dur diyelim artık. Bir şirket olan Sütaş değil, köylünün yanında olmak gerekmez mi?' diye sitem etti.
27.09.2024
16:19
Bingöl`de uyuşturucu ve silah ele geçirildi
Bingöl'de uyuşturucu ve silah ele geçirildi
Bingöl'de merkez ve Genç ilçelerinde Jandarma tarafından yapılan çalışmalarda uyuşturucu madde ele geçirilip 2 kişi gözaltına alınırken, yol kontrolünde durdurulan 2 şüpheli araçta da silah ele geçirildiği bildirildi.
27.09.2024
14:54
Kurslara sıkı denetim geliyor! Amacı dışında çalışanlar kapatılacak!
Kurslara sıkı denetim geliyor! Amacı dışında çalışanlar kapatılacak!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, resmi iznini 'kişisel gelişim kursu' olarak alan ancak öğrencileri liselere ve yükseköğretime geçiş için düzenlenen sınavlara hazırlayarak amacı dışında faaliyet gösteren kursların kapatılması için denetime başlıyor.
27.09.2024
13:36
Bingöl`de polis, durdurduğu araç sürücünde ruhsatsız silah ele geçirdi
Bingöl'de polis, durdurduğu araç sürücünde ruhsatsız silah ele geçirdi
Bingöl KOM Şube ekiplerinde şehir girişinde durdurulan bir aracın sürücüsüne yönelik üst aramasında ruhsatsız silah ele geçirdi. Sürücünün ruhsatsız silah bulundurmaktan daha önce de kaydının olduğu tespit edildi.
27.09.2024
11:34
İkinci el otomobil satışında yeni dönem başladı
İkinci el otomobil satışında yeni dönem başladı
Otomobil satışlarını daha güvenli hale getirmek için geliştirilen sistem herkes için zorunlu hale geldi. Sistemle ikinci el araç alışverişinde riskler ortadan kalkacak. İşte yeni sistem hakkında 10 soru ve 10 cevap.
27.09.2024
11:25
Kredi kartlarında birikmiş borçlara 60 ay vade imkânı
Kredi kartlarında birikmiş borçlara 60 ay vade imkânı
Son dakika haberine göre, kredi kartlarında birikmiş borçlar 60 aya kadar vadeyle yapılandırabilecek. Yapılandırmada müşterilerin kredi kartları kapatılmayacak, yapılandırma sonrası varsa kalan limitlerini kullanmaya devam edebilecekler.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın