Tarım İl müdürlüğü tarafından verilen meyve fidanları bugün her biri 700-900 gram ağırlında meyve veriyor. Müdürlükleri tarafından 6-7 yıl önce verilen fidandan bir çiftçinin bu yıl her biri 700 ile 900 arasında olan armut elde ettiğini ifade etti.
Tamamen doğal şartlarda yetişen bir armut ağacının bu ağırlıkta meyve vermesinin kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Sevinç; “6–7 yıl önce bir vatandaş Deveci Armut'u diye bilinen birkaç fidan aldı. Bu fidanlar beklenenin çok üstünde meyve verirken bu meyvelerinin her birinin ağırlığı yaklaşık 500-900 gram arasındadır. Bu gelişme bizi şaşırttığı kadar sevindirmiş ve bizleri daha çok çalışma yapmamıza teşvik etmiştir” dedi.
Elde edilen başarı üzerine bu konuda çalışmalarının yoğunlaştırılacağını vurgulayan
Sevinç;
“Bu fidanların normal şartların dışında meyve verdiğini gördüğümüzde daha detaylı çalışmalar yürütmeye karar verdik. Biz bu fidanların kaliteli ürün vereceğini yaptığımız incelemeler sonucunda tespit etmiştik. Ama açıkçası biz bu kadar olumlu bir sonuç beklemiyorduk. Yapacağımız çalışmalar ile bu meyveyi yaygınlaştıracağız. Az fidanla çok meyve almayı hedefleyeceğiz. Bingöl tarımı için bu hakikaten çok sevindirici bir olaydır. Her meyve aslında bilinçli bir şekilde yetiştirildiği takdirde istenilen sonuç daha rahat elde edilir. Çiftçi meyveyi yetiştirirken toprak, su ve budama işlemlerini çok dikkatli yapmalıdır. Ağacın türüne göre bakımı yapılıp, yanlış bir yöntem uygulanmadığı takdirde ağaçtan istediğinizi ürünü alma şansınız yükselir. İlimizin coğrafi yapısı itibariyle tarım alanında meyvecilik diğer tarım işlerinden daha kolay yapılabiliyor. Netice olarak Bingöl dağlık ve engebeli bir bölgedir. Bu konum göz önünde bulundurularak çalışma yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“Bir kiloluk elma yetiştiriliyor”
İlimizde yetiştirilen çok farklı türdeki meyvelerinde olduğunu ifade eden Sevinç, “ Bazen bizde hiç görmediğimiz meyvelerle karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde merkeze bağlı Yelesen Köyü'nden bir vatandaş tam 910 gram ağırlığında bir elma getirdi. Bu çiftçimizin anlattığına göre bu büyüklükte elma veren 10 adet elma ağacını yetiştirmiş. Çok ilginçtir biz bugüne kadar ilimizde bu ağırlıktaki elmayı görmemiştik. Bu çiftçimiz farklı bir aşı yapmış. Bize anlatmadı. Fakat tamamen doğal şartlarda yetiştirdiği böyle bir elma çok nadir bir türdür. Elmanın dış yüzeyinde zerre kadar bir leke yok. İçi kar beyazı gibi ve tadı inanılmaz lezzetli. Müdürlük olarak bu tür meyveciliğin gelişmesi yönünde çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz. Kurum olarak bu alanda daha da ileriye gitmek ve çiftçilerimizin daha çok kazanç elde etmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağımızın bilinmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.