Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, TOKİ'nin ilgili banka üzerinden hak sahiplerine tebligat göndermesi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi verdi.
Sorularının Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplandırılmasını isteyen Baluken, gerek 1971 depreminden sonra geçici konutların kalıcı konutlara çevrilmemesi gerekse de 2003 yılı depreminden sonra yüksek fiyatla konut satışı ve geri ödemelerde bankalara borçlandırma uygulamaları şeklinde gerçekleşen hükümet politikalarının Bingöl halkının mağduriyetinin derinleşmesine sebep olduğunu belirtti.
“AKP, AFET DURUMUNU EKONOMİK KARA DÖNÜŞTÜRME AMACI ORTAYA KOYUYOR”
İktidar partisinin afet mağdurlarına yardım etmek yerine, bu afet durumunu ekonomik kara dönüştürme amaçlı uygulamalar ortaya koyduğunu ifade eden Balulen, önergesinde: “Bingöl'de 2003 yılında yaşanan ve yüzlerce insanın yaşamını yitirmesine, binlerce insanın da yaralanmasına gerçekleşen depremde ilimizin yarısından fazlasının depremden etkilenmiştir. Doğal afet yaşamış olan kentimizin afet bölgesi ilan edilmemesi, konutların faizli-geri ödemeli olarak depremzedelere satılması, sonrasında da bankalar üzerinden tahsil etme girişimleri kabul edilemez uygulamalarken, 2014 yılı itibariyle depremzedelerden konut fiyatlarının faizi ile birlikte istenmesi ne sosyal devlet ilkesine ne de hukuk devleti ilkesine uymaktadır. Anapara dışındaki ödemeleri de içeren bu uygulama hem depremzedeler hem de kamuoyu tarafından kabul edilemez bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.
BALUKEN, ŞU SORULARIN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİ;
1. 2003 yılında gerçekleşen depremden sonra kaç yurttaşımıza TOKİ tarafından yapılan konutlar verilmiştir? Bu konutların depremzede yurttaşlarımıza olan satış fiyatı nedir? Benzer afetlerin yaşandığı diğer illerimizde aynı tip konutların satış fiyatları nedir?
2. Depremzede halkımız Bankalar üzerinden borçlandırılarak doğal afetten sonra bile adeta ekonomik bir afete maruz bırakılmıştır. Yüksek meblağlı ihalelere Hazine yoluyla garanti veren hükümetinizin depremzede Bingöl halkımızı yüksek faizli Banka sömürü kıskacından kurtarmaya yönelik bir çalışması var mıdır?
3. Bingöl ilimizde depremzede halkımızın gerek anapara gerekse de faiz borçlarının silinmesine yönelik TBMM'ye sunduğumuz teklif ve önergeleri devreye koymayı düşünüyor musunuz? Faizi ile birlikte Bingöllü depremzede halkımızdan istenen bu paranın kamu bütçesinden karşılanmasına yönelik teklif ettiğimiz düzenlemeler hükümet gündeminizde midir?
4. Depremzedelerin konut karşılığında bankalara borçlandırıldığı Bingöl ilimiz, ekonomik gelişmişlik düzeyi bakımından Türkiye'de son sıralardadır. Borçlanma karşılığında konutlara yerleşen halkımızın büyük çoğunluğu banka borçlarını ödemek bir yana, aidat öderken bile zorlanmaktadır. Bankaların borç tebligatı gönderdiği depremzede halkımızın ödeme gücü ile ilgili bir çalışma yaptınız mı? Bankalara olan anapara ve faiz borçlanmalarını değerlendirirken, ödeme gücü olmayan halkımızın bu durumunu dikkate alacak mısınız? Ödeme gücü olmayan depremzede halkımızdan bankalara yoluyla para istenmesinin insani ve sosyal boyutu hakkında düşünceleriniz nedir?
5. 1971 yılında yaşanan Bingöl depreminde geçici baraka tipi konutların kalıcı konutlara çevrilmemesi sonucu mağdur edilen halkımızın sorunları henüz ile ilgili TBMM Genel Kurulunda 61. hükümetin Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından bir çalışma başlatılacağı, mevcut mağduriyetin giderileceği sözü verildi. Bugüne kadar Bakanlık nezdinde yaptığımız tüm girişimlere rağmen bu konuda herhangi bir ilerleme sağlanmadı. Söz konusu mağduriyetin giderilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Kırk yılı aşkın bir süredir mağdur edilen halkımızın bu mağduriyetini gidermek üzere hükümetiniz tarafından bir eylem planı hazırlanmış mıdır?