Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) yerel seçim çalışmaları kapsamında aday tanıtım programlarına devam ediyor.
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda konuşan Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Eyercioğlu Türk ekonomisinin içindeki bulunduğu krizin kaynağına dikkat çekti.
“Bugün bakliyattan hayvana, etten ota her şeyi ithal ediyoruz” diyen Prof. Dr. Eyercioğlu şunları söyledi: "Biz bunları ithal ederken hangi parayla alıyoruz diye sormak lazım. Bunları borç parayla alıyoruz. Biz bu sevdaya 2001 yılında başladık. Hatırlayın o günler Kemal Derviş gelmişti, bir günde 15 tane yasa çıktı. Bu 15 yasayı çıkarırlarken üst kurullar kuruldu Türkiye'de. Bu üst kurullar devlet idaresinin etkisi altında olmayan fakat küresel sermayenin ülke içindeki tahsildarları hükmünde olan üst kurullardı. Bu Osmanlı'nın son dönemindeki Duyun-u Umumiye idaresine benziyor. Osmanlı aldı borcu, aldı borcu ödeyemeyince Duyun-u Umumiye idaresi kuruldu. Yani tütününü milletin elinden Tütün İdaresi Kurumu alacak, onların istediği fiyattan devredecek ve satışında elde edilen kârı da doğrudan doğruya borçlar karşılığında onlar alacak. Bu bütün üretimimize karşılık, liman gelirlerimize karşılık ve hatta Bursa'daki ipek böceğinden elde edilen gelire bile bir üst kurul kurulmuştu. Şimdi Türkiye'de 40'a yakın üst kurul var. O zaman bunu Kemal Derviş kurdu. Ortaya koyduğu mantık şuydu; ülkenin ayakta kalabilmesi için sürdürülebilir bir borçlanma yapısı elde etmesi lazım. Yani borç almaya devam edebilmeniz lazım. Bu borçlar nasıl ödenir veya bu işin sonu nereye varır bu konuda hiç kimse fikir yürütmüyor. Elde edilen çözüm bu. İşte bu yasalar gereği Türkiye'de var olan bütün Kamu İktisadi Teşekkülleri satıldı. O günden bugüne borcumuz vatandaş bazında arttığı gibi devlet bazında da arttı. O zamanda ithalat ile ihracat arasındaki açığımız 6.1 milyar dolardı, şu anda sadece 1 yıllık bütçe açığımız 54 milyar dolar. Hem de bütün bu kurumlar elimizden çıkmış olmasına rağmen."
'Ekime kadar 174 milyar dolar borç ödemesi var' Konuşmasında, "Bugün geldiğimiz noktada 2019'un Ekim ayına kadar ödememiz gereken borç faizi 174 milyar dolar" diyen Prof. Dr. Eyercioğlu, "Eğer bu 174 milyar dolar TL'ye çevrilmiş olsa, her ay Türkiye'de yaşayan 81 milyon insana 700 TL maaş anlamına gelir. İşte O gün Prof. Dr. Haydar Baş'a kulak verseydik, bu 174 milyar dolarlık faiz borcu üzerimize gelmek yerine bu 700 liranın üzerine 300 lira daha koyardık ve bin TL vatandaşlık maaşını hepimiz alırdık. Biz bir hayal satmıyoruz. Prof. Dr. Haydar Baş'ın projeleri matematiksel ispatlıdır. Bunu uygulayan ülkelerde örnekleri vardır. Hanımlara 1.500 TL ev hanımı maaşı verilecekti. Siz 18 yıldır bu parayı alıyor olacaktınız, ama bunun yerine borçlarınız arttı. Ödenemeyecek borçlar kapıya geldi" şeklinde konuştu. 'Sorumlu millet' Türk halkının ve devletinin borç batağında olduğunu ifade eden Ömer Eyercioğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Şimdi kredi kartı borçları bir bankaya devredilecek. Derviş de geldi bir bankacılık yasası çıkardı. Derviş o zaman, "Türkiye'deki bankalar asla batmaz" demişti. Neden bankalar krediyi dağıtacak? Sendikasyon kredisi ile yurt dışından aldığı para devlet garantisinde olacak. Vatandaşa verdiği parayı alamaz ise onu devlet ödeyecek. Banka niye batsın? O zaman kim batar? Devlet batar, millet batar. Şimdi geldiğimiz nokta bu işte. Türkiye'deki bankalar her yıl kâr açıklıyor. Bir yandan da vatandaşın bankalara borcu katlanıyor. Nasıl oluyor da vatandaşa verdiği parayı geri alamaz iken bu kadar kar ediyorlar? İşte bunun için ediyor, garantörü devlet. Bunun tek sorumlusu Prof. Dr. Haydar Baş'a kulak vermeyen idare ve O'nu bir türlü anlamak istemeyen milletimizdir" ifadelerini kullandı. Belediye başkan adayları tanıtıldı
BTP Bingöl Belediye Başkan Aday Listesi:
Merkez: Fethi Gezen (Medya)
Adaklı: Filiz Omaç (Moda Tasarım)
Genç: Selim Erdoğmuş (Emekli)
Karlıova: Abdulkadir Özdoğan (Serbest)
Kiğı: Leyla Ay (Tekstil)
Solhan: Erhan Pezek (Esnaf)
Yayladere: Abdullah Oğuzhan (Emekli)
Yedisu: Latif Göymen (İşletmeci)