Gıda Mühendisleri Odası Antalya Temsilciliği, Kurban Bayramı'nda hayvan kesimi sırasında temizliğe özen gösterilmesini istedi.
Yapılan yazılı açıklamada, kurban edilecek hayvanın seçiminden kesim yerinin temizliğine kadar bir dizi kurala uyulması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, etlerin muhafazası için şu önerilerde bulunuldu: "Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı, güneş görmeyen serin bir yerde 14-16 derece sıcaklığa sahip bir ortamda hava alması sağlanmalı. Etler oda sıcaklığına ulaşana kadar 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilmeli ve daha sonra buzdolabına kaldırılmalı. Etlerin kesim sonrasında hemen kapalı ortamlara alınarak soğutulması ve parçalama işlemini takiben en fazla 4 ile 5 derece arasında bekletilmesi gerekir. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında en fazla 3-4 gündür. Kıymada ise bu süre bir iki gündür. Uzun süreli muhafazalarda ise etler buzlukta (dondurucuda) -18 derecede muhafaza edilmelidir. Dondurulmuş etlerin saklama süresi ise 4-6 aydan fazla olmamalı."
Buzlukta saklanan etlerin çözdürüldükten sonra hemen tüketilmesi ve yeniden dondurulmaması uyarısında bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı sıcaklığı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2.gün) bozulma ve kokuşma, hatta yeşillenme görülür. Bu durum sağlık açısından risk oluşturacaktır. Bu durumdaki etler kesinlikle tüketilmemeli, atılmalı."
Açıklamada, hemen tüketilmeyecek etlerin kavurma yapılarak da muhafaza edilebileceği bildirildi.
Kavurma yapılacak etlerin tuzlanarak yağda kavrulması ya da kavurma yapıldıktan sonra üzerine tuz ilave edilmesi tavsiye edildi.